Življenjski slog

ZIMSKO UDOBJE PO MOJE – PO NAČELU FILOZOFIJE HYGGE

Hygge je beseda, ki jo zadnje čase opažam vedno bolj pogosto. Povsod – na internetu, v revijah, skratka kar koli odprem. Kaj hygge pomeni in od kod izvira?

Hygge je danska filozofija, pomeni pa, kako si življenje in življenjski prostor narediti bolj udoben, bolj prijeten. Je kombinacija udobja, varnosti, pripadnosti, zadovoljstva, sprostitve in prijaznosti – predvsem do sebe. Gre za način oz. umetnost dobrega življenja.

Očitno smo se v tem sodobnem času tako oddaljili od bistva, da je tematika spet postala zelo aktualna. Kako naj si drugače razlagam poplavo vrste knjig, ki razlagajo tak način življenja? Na Amazonu sta mi zanimivi predvsem dve: Hygge: The Danish Art of Happiness in The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well. Zagotovo se kakšna znajde tudi na mojem seznamu.

Hygge je kombinacija udobja, varnosti, pripadnosti, zadovoljstva, sprostitve in prijaznosti – predvsem do sebe.

Hygge filozofijo pa zlahka preslikam na trenutni letni čas, torej na zimo. Bistvo najhladnjšega dela leta je, da se poglobimo vase, razmislimo, se spočijemo in naberemo nove energije za preostale mesece. Da se umirimo. Bistvo zime pa je tudi udobje. Pozimi je dom res zavetišče in takrat se zares pokaže, ali smo ga opremili tako, da se v njem dobro počutimo.

Sama imam zimo rada zaradi dolgih zimskih večerov. Ti so idealni, da se »zabubim« pod odejo in počnem stvari, za katere med letom zmanjka časa. Npr. pregledujem stare izvode revij, gledam serije Prijateljev in Seksa v mestu (kako tipično žensko), uživam ob dobri knjigi in skodelici vročega čaja. To je zimsko udobje po moje. To je moj hygge. In zato je zima super – celo če ni snega.

Foto © Izbirčnica