Dobrodošli v moj svet!

Kdo sem ...

Moje ime je Metka. Po izobrazbi ekonomistka, po duši estet. Pred dvanajstimi leti, ko sem začela opremljati svoj dom, me je posrkalo v svet notranjega oblikovanja in dizajna nasploh. Od takrat spremljam vse, kar je povezano s tem področjem in nabralo se je kar nekaj knjig, zbirk revij, zanimivih izrezkov ter katalogov s pohištvom in dodatki za dom, iz katerih črpam ideje in navdih.

Imam smisel za lepó, oko za detajle in občutek, kaj paše skupaj. Oblikovanje in lepi interierji me navdihujejo. Dizajn pa me je vedno zanimal bolj kot moda. Zelo rada urejam stvari v svojem domu in uživam ob kreativnih premikih dodatkov in pohištva.

Portret: O meni & dizajnu in še čem ...

Kraj bivanja: Ljubljana

Nebesno znamenje: dvojčica

Najljubši letni čas: jesen

Najljubši del dneva: pozno popoldne

Osebni slog opremljanja: Prepletanje različnih slogov, prepletanje starega in novega. Rada kombiniram oblikovalske kose z osebnimi stvarmi, ki mi nekaj pomenijo. Ne manjkajo tudi dodatki, ki jih prinesem s potovanj. Všeč mi je, če ima prostor dušo. Zagotovo nisem minimalist. 

Moj dom odseva: Kar je v meni, kar sem jaz. 

Najboljši nasvet za opremljanje: Opremljajte počasi. Vzemite si čas. Ne hitite in ne kupite vsega naenkrat, samo zato, da zapolnite prostor.

Oblikovalske junakinje, ki jih občudujem: Nika Zupanc, Paola Navone, Patricia Urquiola

Ni mi škoda denarja za: Lepe knjige/revije, dobro osvetlitev in posteljnino, odišavljene sveče in dišave za dom.

Nikoli ne bi kupila: Ponaredka. Raje varčujem za original.

Najbolj dragoceno imetje: Moje oči

 

metka-profilna

Namen bloga, kaj boste našli tukaj ...

Pogosto so me obiski spraševali, kje sem kupila kaj, kar jim je bilo všeč. Ugotovila sem, da veliko ljudi ne ve, kje kupiti lepo pohištvo in opremo za dom, dodatke, ki dajo tisto piko na i. Hudič se namreč skriva v detajlih. Prav tako velika večina pri opremljanju ne poišče strokovne pomoči arhitekta ali notranjega oblikovalca, po drugi strani pa sami nimajo dovolj znanja ali idej.

Zato bom tu z vami delila svojo strast do vsega lepega, vse kar je povezano z dizajnom, lepimi predmeti in prostori, predstavljala bom izbrane trgovine in salone s pohištvom in dodatki za dom, za vas bom obiskovala dogodke s področja dizajna in še marsikaj. Idej je veliko, tako da bo s časom prostor našla tudi kakšna nova rubrika.

Izbirčnica je tako dizajn vodnik po lepih prostorih in stvareh.

Jedilnica_kontakt

Zakaj Izbirčnica? »Nomen est omen.« Ime res zaznamuje ...

Mene je. In me oblikovalo v pravo izbirčno Metko.

Čeprav v mojih zapisih pišem o lepih predmetih in kje jih kupiti, naše bistvo ni v kopičenju stvari. V bistvu si želim, da bi ljudje kupovali manj. Manj in tisto bolj kakovostno. V poplavi hitre ponudbe velikokrat nimamo časa za racionalno planiranje nakupov oz. o nakupih ne razmišljamo z glavo. Kaj zares potrebujemo?

Pri nakupih sem postala zares selektivna. Kupim le še tisto, ob čemer mi zaigra srce. Prisegam na trajnostni dizajn in raje varčujem za nekaj, kar vem, da bom lahko dolgo uporabljala in me bo razveseljevalo še vrsto let.

Doma sem v začetku tega leta naredila pravo malo revolucijo. Znebila sem se vse krame in balasta ter se obkrožila le s stvarmi, ki mi nekaj pomenijo. In ni mi vseeno, s kakšnimi stvarmi sem obkrožena, kajti to odraža moje počutje.

Življenje je žal (ali na srečo) sestavljeno iz vsakdanjika, ne praznika. In ta vsakdanjik si je potrebno narediti lep. Detajli, kot npr. iz kakšnega kozarca pijemo vodo oz. iz kakšne skodelice spijemo jutranji čaj ali kavo, naredijo dan bolj poseben. Vsaka takšna malenkost doda, da se počutimo bolje. Dom je naša druga koža in ta nam mora biti prav.

Rad živel bi svoje sanje, življenje hitr mine
in vse kar ti ostane je občutek, ki ne izgine ...*

V življenju želim delati stvari, ki me veselijo, me osrečujejo. Pri svojem delu želim čutiti veselje in strast. Zato sem hvaležna za okoliščine, ki so me pripeljale do pogumne odločitve, da sem v službi dala odpoved. Izbirčnica je namreč v meni tlela že zelo dolgo. Sledim svojemu srcu in iskreno verjamem, da si res uspešen lahko le v stvareh, ki jih opravljaš z veseljem. Ne vem, kam me bo pot pripeljala, vem le, da bi si zagotovo očitala, če ne bi vsaj poskusila. Kaj ni največje tveganje prav to, da ne tvegaš in v življenju ne počneš tisto, kar si srčno želiš?

Tole pa je pesem, ki me vedno napolni z motivacijo. Upajte si!

*refren pesmi Več od lajfa - Zlatko ft. Senidah