Dizajn vodnik

TOP 6: STENSKI OBEŠALNIKI

Zima je v polnem zamahu in hodnike so okupirali plašči, debeli puloverji, volnene jopice, bunde in kar je še zimskih oblačil. Zadnji čas, da naredimo red.

Idealna rešitev je seveda garderobna omara. Najlepše je, če so vsa vrhnja oblačila lično pospravljena za garderobnimi vrati, izven dosega oči. Izgled hodnika (predprostora) je namreč prvi vtis, ki ga obiskovalec dobi o našem domu. In ni ga čez prvi vtis (ja, to velja tudi pri domovih).

Pomanjkanje prostora za umestitev garderobne omare pa je velikokrat težava. Hodnik je lahko majhen, ozek, ali pa je razporeditev notranjih vrat takšna, da omara ne pride v poštev. Včasih se zgodi tudi, da prostora za hodnik v pravem pomenu besede sploh ni, saj vstopimo direktno v prostor. V vseh teh primerih so rešitev stenski obešalniki. Ne zavzamejo veliko prostora, namestimo pa jih lahko tako rekoč povsod.

Danes je na voljo veliko estetskih, kreativnih in individualnih rešitev. Izbrala sem nekaj takšnih obešalnikov, ki hodniku (do)dajo karakter. Poleg funkcije obešalnika, pa so namenjeni tudi dekoraciji prostora, njegovi poživitvi.

Trenutno zelo popularni so stenski gumbi. Super je, ker jih lahko namestimo poljubno – kjer in kot želimo. Na voljo so v številnih velikostih, barvnih kombinacijah in materialih. Meni zelo ljubi so na primer leseni The Dots, znamke Muuto. Igrivi gumbi in gumbki, ki omogočajo, da jih prilagodimo svojim  željam in potrebam. Rezultat je urejen in pisan hodnik za majhne in velike. Če se z njimi malo poigramo, jih lahko posujemo po celi steni (in zraven vpijemo – na pomoč, naš hodnik ima norice : ). Obstaja pa tudi njihova kovinska različica v barvah zlate in srebrne. Prava izbira, če hodnik potrebuje malo glamurja.

Vitrin obešalnik Hang it all je že prava klasika, brez katere seveda ne gre. Tukaj je še zelo estetski in minimalističen obešalnik Afteroom, znamke Menu. Na voljo v treh barvnih kombinacijah, je prava paša za oči. Arperjev Song je oblikovan v obliki notnega zapisa in tako upravičuje svoje ime. Pri Ikei pa me prepriča obešalnik Tjusig. Spominja me na drevesne veje in z lahkoto si predstavljam, kako bi – s kombinacijo večih – ustvarila pravi gozd.

Postavimo torej svojo zimsko garderobo na ogled, gostje pa naj vstopijo z navdušenjem. Dobrodošli. Kar naprej.

THE DOTS, MUUTO

STROPP, BY LASSEN

HANG IT ALL, VITRA

AFTEROOM, MENU

SONG, ARPER

TJUSIG, IKEAFoto: arhiv proizvajalcev

Blagovna znamka Muuto je na voljo v salonu Moderna na Jarški cesti 10 b v Ljubljani, znamka Arper je na voljo v id:doma, Slovenska cesta 9, Ljubljana, znamka Vitra je na voljo v Kubus-Interier, Vegova ulica 2, Ljubljana, By Lassen je na voljo v Interni design, Mengeška cesta 15 v Trzinu, znamko Menu pa zastopajo v trgovinah 1001 dar.