Dizajn vodnik

TRENDI IN NOVOSTI S SEJMA IMM COLOGNE 2017, 1. DEL

Za mano je prekrasen teden v Kölnu. Tam je namreč potekal pohištveni sejem IMM Cologne. In ker je sejem prvi v koledarskem letu, prvi seveda predstavi novosti ter nakaže smernice, ki bodo zaznamovale oblikovanje v tekočem letu.

Kot so zapisali organizatorji sejma, se najpomembnejši trend v svetu oblikovanja interjerjev glasi: Prav ali narobe ne obstajata več! In res, dovoljeno je pravzaprav vse. Ljudje si v svojih domovih namreč želimo kombinacije različnih slogov (kar je v bistvu logično, saj velikokrat ne kupimo vsega naenkrat, okus pa se z leti spreminja).

Pa vendar določeni trendi postajajo očitni. Vtisi so strnjeni in tule je nekaj smernic, ki bodo letos prevladovale.

Naj začnem z barvami. Še vedno so tu pasteli – nežna rožnata in odtenki sive, s katerimi enostavno ne moremo zgrešiti. Vendar, pozornost se obrača stran od skandinavskega sloga. Prihodnost je namreč namenjena pogumnim, saj žarometi tokrat svetijo na močne, razkošne, kontrastne barve. Katere so to?

Vsi odtenki zelene

Zelena je nova črna. Tako je konec minulega leta napovedala že družba Pantone (ta vsako leto izbere barvo leta, ki naj bi narekovala smernice v notranjem oblikovanju), ko je za barvo leta 2017 razglasila Greenery – svež zelen odtenek, ki že diši po pomladi. Predstavlja pa našo povezanost z naravo. In vračanje k naravi je prav gotovo trend zadnjih let.

A prej kot v svetle zelene odtenke, so oblikovalci pohištvo (predvsem oblazinjeno) oblekli v bolj umirjene, globoke zelene odtenke. Skrivnostna smaragdno zelena je trenutno IT barva, prav tako petrolej zelena. Umirjeni, elegantni zeleni odtenki pa se odlično podajo žametu (še en velik trend).

Kraljevsko modra, polnočno modra, morsko modra

Barvna lestvica se iz zelenih prelije v modre tone. Prav tako tudi tukaj prevladujejo močni, temni odtenki – kraljevsko modra, polnočno modra, morsko modra. Vse barve spet idealno pristajajo strukturi žameta.

Od oranžne, rdeče do rjave

Kot nasprotje oz. kontrast vsem odtenkom modre in zelene se kot glavna barva pojavlja rdeča. Vendar ponovno, kot že prej –  v celem spektru – od oranžne barve Curryja in barve terakote, prek živo ognjene rdeče do temne, vinsko rdeče, vse do rjavih odtenkov Espressa.

Barve se komplementarno dopolnjujejo. Če imamo na eni strani svetel odtenek modre ali zelene, mu kot kontrast sledi odtenek oranžne (npr. morsko modra in oranžna). Na drugi strani pa temnim odtenkom modre in zelene družbo delajo globoki rdeči toni.

Žamet, žamet in še enkrat žamet!

Kar pa se tiče materialov, vrača se njegovo visočanstvo – žamet. Žamet je namreč trend številka 1! Ogrooomno žameta, saj je vanj odetih večina oblazinjenih kosov. Kar pa niti ne preseneča, saj razkošna tkanina zgoraj naštetim barvam odlično pristoji. Žametu sledi še usnje, vendar zagotovo ne v takšnem obsegu.

To objavo lahko zaključim z mislijo, da je minimalizma zagotovo konec. Pa ne samo zaradi barv in žameta. Zakaj še, sledi v naslednji objavi …

 

Smaragdno zelena in petrolej zelena barva sta trenutno najbolj priljubljeni barvi oblikovalcev. Umirjeni, elegantni zeleni odtenki pa žametu (ki je prav tako trend št. 1) odlično pristojijo.

 

 

Pri modrih odtenkih prevladujejo kraljevsko modra, polnočno modra in morsko modra.

 

 

Kot nasprotje oz. kontrast vsem odtenkom modre in zelene se kot glavna barva pojavlja rdeča. Vendar ponovno – v celem spektru odtenkov.

 

 

Barve se komplementarno dopolnjujejo. Temnim odtenkom modre ali zelene družbo tako delajo globoki rdeči toni.

 

Foto © Izbirčnica