Dizajn vodnik

TRENDI IN NOVOSTI S SEJMA IMM COLOGNE 2017, 2. DEL

Tukaj je 2. del, nadaljevanje trendov in novosti s sejma. Kot sem pisala zadnjič, obetajo se spremembe. Na pohodu so barve – vanje so se obarvale stene in pohištvo. Minimalizmu so šteti dnevi, saj se v domovanja vrača udobje (in to z veliko začetnico). Spodaj je naštetih še nekaj trendov, ki nas bodo spremljali v prihodnjem obdobju. Brez skrbi, prihodnost bo mehka in topla.

Bivanje v naravi, znotraj lastnega doma

Kot rečeno, je zelena prevladujoči trend v notranjem oblikovanju. V ospredju so vsi mogoči odtenki zelene. In prva asociacija, ki jo povezujemo z zeleno, je seveda narava. Le-to pa bomo povabili kar med štiri stene.

Kot že lani, se namreč nadaljuje trend tropskega gozda (pustolovščina torej še ni končana). In dodatki, s katerimi bomo pravo džunglo ustvarili kar doma, so lončnice. Ogromno lončnic – z njimi si tokrat res lahko damo duška. Mikro trend so tudi air plants (rastline, ki ne potrebujejo vode in lahko prosto visijo v zraku). In kar je pri tem najlepše, sobne rastline so prijatelji dobrega počutja. Niso le okras, ampak nekatere tudi odlično vplivajo na kakovost zraka v prostoru. Raziskave tudi dokazujejo, da se z zeleno počutimo bolj zdravo in srečno. Sami pozitivni učinki torej.

Vzorci, ki ponazarjajo naravo

Trend zelene pa se pri lončnicah ne konča. Po naravi se oblikovalci zgledujejo tudi pri vzorcih in potiskih na tkaninah. Čeprav na eni strani še vedno prevladuje enobarvna eleganca, se na drugi strani bohoti džungla. Listi Monstere in tropskih dreves, palme in kaktusi ali pa bolj cvetlični vzorci, kar koli, samo da je narava. Vzorce najdemo na blazinah, tapetah, posteljnini, oblazinjenem pohištvu. Razkošni motivi brazilske džungle pa se pojavljajo tudi pri umetnosti (npr. okvirjeni printi, slike).

Oživitev hišnega tekstila – nazaj so preproge, zavese in blazine (pa tudi tapete)

Glavno vodilo oblikovalcev je udobje doma. Pri hitrem tempu sodobnega človeka in stresnih zaposlitvah, postaja vedno bolj pomembno, da se doma počutimo udobno, da tam najdemo svoj “zapik”. Zato se skozi glavna vrata vrača hišni tekstil. Preproge, zavese, blazine (pa tudi tapete, če jih lahko prištejem sem) so esenca udobja doma in zvezde nove sezone.

Že nekaj časa se zavesam in preprogam namreč ni najbolje pisalo, saj je bil v ospredju izčiščen ambient, brez pretiranih tekstilnih dodatkov. Tudi stene so morale biti enako čiste. Največ, kar smo jim privoščili je bil oplesk v kakšnem odtenku. Toda dnevi minimalizma in pomanjkanja tekstila v domovih so minili. Letos bomo oblekli okna, tla in stene.

Dimljeno in obarvano steklo

Obarvano steklo, predvsem v sivih in rjavih tonih, se največkrat pojavlja pri svetilih (zgled sta Pulpo in Brokis), v temnih oranžnih, vijoličnih in zelenih barvah pa se pojavlja pri manjših steklenih predmetih, kot so karafe, kozarci, sklede. Sama sem povsem očarana nad svetili, seveda pa mi tudi kakšen vrč v temni oranžni barvi ne uide.

Teraco se iz starih vež vrača v sodobna domovanja

Trend teraca je lani na milanskem sejmu nakazal že Lago, letos pa so ga pogumno uporabili pri Cassini in še parih razstavljavcih. In izjemno me veseli, da se pozabljeni kamen ponovno vrača v igro. Vajeni smo ga bili v staro meščanskih hišah oz. vežah starejših hiš, vendar preverjeno, odlično se poda tudi v sodobno opremljena domovanja. Pogumnejši bodo izbrali bolj pisane in izrazite vzorce, a teraco je lahko v sivih tonih tudi zelo eleganten. Njegove kvalitete so še neobčutljivost in preprostost za vzdrževanje.

Naj so vam trendi všeč ali ne, vzemite le tisto, kar vam ustreza. Razmišljajte s svojo glavo in sledite svojim občutkom in okusu. Zase vem, da me po vrnitvi s takšnega sejma vedno popade gromozanska želja po spremembah, a le ta tudi hitro mine (no, včasih pa tudi ne). Stranski učinki pač. : )

 

Naravo bomo povabili kar med štiri stene. S sobnimi rastlinami bomo okrasili vse proste kotičke doma.

 

 

Teraco – pozabljeni kamen se iz starih vež vrača v sodobna domovanja.

 

 

Obarvano steklo se največkrat pojavlja pri svetilih, najdemo pa ga tudi pri manjših steklenih predmetih.

 

 

Nazaj so preproge, zavese, blazine in tapete ter vzorci, ki ponazarjajo naravo.

 

Foto © Izbirčnica