Dizajn vodnik

KUL VODNIK PO KÖLNU: KJE NAJTI KAJ LEPEGA ZA DOM

Vsako mesto je mogoče raziskovati na več načinov. Poleg turističnih znamenitosti, je odkrivanje lokalnih kavarn in dobrega dizajna zame bolj zanimiva in zabavna plat.

Kot velika ljubiteljica oblikovanja, tudi na potovanjih vedno rada poiščem kakšen unikaten kos za svoj dom. Seveda imam nemalokrat potem logistične težave, a to je že druga zgodba.

A kje najti nekaj posebnega? Trgovin, ki ponujajo nekaj drugačnega na glavnih nakupovalnih ulicah ponavadi ne najdemo. Zanje se je treba malo potruditi, saj se pogosto skrijejo za ovinek dve ulici vstran. Köln sem res prehodila po dolgem in počez (v petih dneh kakšnih 70 km peš) in našla marsikaj. Seveda mi brez insajderskih informacij vsa odkritja ne bi uspela.

In dobrega “šopinga” v Kölnu zagotovo ne manjka. Najbolj znane nakupovalne ulice so Hohe Straße, Schildergasse in Ehrenstraße.

Po številnih trgovinah s konceptom (naj gre za modo ali opremljanje interjerjev) pa je še posebej znana belgijska četrt.

Ta me je res navdušila. V belgijski četrti oz. v njeni bližini se nahajajo res zanimive ulice  – Aachener Straße, Brüsseler Straße, Ehrenstraße, Maastrichter Straße, Mittelstraße – za te si je res vredno vzeti čas.

Seveda obstajajo tudi lepša mesta, a Köln ima toliko drobnih sladkorčkov, zaradi katerih zleze pod kožo. Če vas torej pot ponese v Köln, je tukaj nekaj naslovov trgovin, ki so name naredile največji vtis:

 

Magazin je ena tistih trgovin, ki jih, četudi se mimo sprehodiš še tako zamišljeno, enostavno ne moreš spregledati. Pogled se zalepi na izložbeno okno in ne moreš naprej. Zaradi modre žametne zofe, ki krasi izložbo, pa se ti v ustih začne nabirati slina. Tukaj bi brez težav lahko v celoti opremila svoj sanjski dom. Ponujajo namreč vse – pohištvo, luči, dodatke. Super znamke, super kosi.

MAGAZIN
Aachener Straße 40 – 44, Köln
magazin-koeln.de

 

Trgovina s konceptom Siebter Hiemel je mešanica izjemne knjigarne in trgovine z dodatki za dom skandinavskih blagovnih znamk. Njihova filozofija namreč je, da gredo knjige in dizajn odlično skupaj. V bistvu se ne bi mogla strinjati bolj. In med prebiranjem vseh teh lepih knjig in brskanjem po policah z dodatki za dom se – kot pove že ime, zares počutiš kot v sedmih nebesih.

SIEBTER HIMMEL
Brüsseler Straße 67, Köln
siebterhimmel.de

 

Sredi belgijske četrti se nahaja tudi Flying Fawn. Trgovinica, ki ponuja dodatke za dom, pisan izbor nevsakdanjih idej za darila in vse kar spada zraven (darilne vrečke in zelo zabavne voščilnice). Ponudba obsega tudi visokokakovostne dodatke za dom priznanih blagovnih znamk kot so Bloomingville, räder, Hübsch A/S in Riverdale.

FLYING FAWN
Aachener Straße 27, Köln
flying-fawn.com

 

Velika in čudovita trgovina How We Live je še ena, kjer se zgodi ljubezen na prvi pogled (podobno kot pri Magazin). Vidi se, da je ekipa res s srcem pri stvari. Ponujajo vse za navdušence nad skandinavskim oblikovanjem, tu najdemo brezčasne pohištvene kose in dodatke za dom. Zastopajo priznane blagovne znamke kot so HAY, ferm living, House Doctor, String, Normann Copenhagen, Tom Dixon, dobi pa se tudi lesene figurice, ki jih je oblikoval legendarni Kay Bojesen, pa skodelice Design Letters ter še mnogo teh malenkosti, ki polepšajo vsakdan …

HOW WE LIVE
Beethovenstraße 15, Köln
howwelive.de

 

Ulica Ehernstraße je še ena ljubših, saj je posejana s samimi super trgovinami. Pa med njimi Granit vseeno izstopa. Monokromatski paradiž z brezčasnimi dodatki za dom iz Švedske. Poosebljajo industrijski stil, barve, ki prevladujejo so črna, bela, siva in srebrna. Pa seveda les! Ponujajo vse mogoče dodatke, manjše pohištvene kose ter pripomočke za pisarno in kuhinjo. Zares unikatno in posebno.

GRANIT
Ehrenstraße 70-72, Köln
de.granit.com

 

Na Maastrichter Straße (le malo naprej od Ehrenstraße) se nahaja Schee. Ta ponuja fine izdelke iz papirja – odlične (bolj in manj odštekane) printe, zraven pa še dodatke za dom – blazine, vaze in še kaj za v vaze. Poleg pa še nekaj drugih stvari, katerih (tako pravijo) ne dobimo nikjer drugje. Šifra: industrijski stil.

SCHEE
Maastrichter Straße 21-23, Köln
schee.net

 

Kontrast pa je še ena tistih lepih navdihujočih trgovin s konceptom. Ogromna po velikosti in slogovno pestra, saj ponujajo podeželski, sodoben, vintage in še kakšen slog. Izbira pohištva, luči in dodatkov priznanih blagovnih znamk je res velika. Tukaj sem našla svoj odštekani keramični ananas. : )

KONTRAST
Mittelstraße 20-24
kontrastmoebel.de

Foto © Izbirčnica