Na obisku

ZADRŽANO RAZKOŠJE Z ODLOČNIM ZNAČAJEM

Najprej je bila miza. Tako biblijsko bi se lahko začela zgodba o prenovi Hiše G, ki je z inovativnimi rešitvami biroja Arhimetrics zasijala v čudoviti novi podobi. Zdaj je več kot jasno izražen njen odločen karakter. Karakter hiše in lastnice.

Želja po večji in lepši jedilniški mizi je sprožila pravi domino efekt. Poznano? Ko želiš zamenjati le en predmet v prostoru, potem pa ugotoviš, da nič več ne paše skupaj, poti nazaj pa ni, ker je rešitev, ki jo imaš v glavi toliko bolj čudovita. Zato lahko razumem, da pač ni moglo ostati le pri mizi.

Hiša v okolici Ljubljane je dom para v zrelih letih, ki pa pogosto nista sama. Hiša je namreč polna obiskov prijateljev, otrok in vnukov in odlično funkcionira tudi z več uporabniki.

Arhitektka Tanja Špan Vasiljević iz biroja Arhimetrics pove: »Hiša je bila zgrajena leta 1986. Brez gradbenih posegov smo želeli prostor maksimalno izkoristiti in ustvariti interier, ki je prijeten, uporaben, kvaliteten. Zadržan “casual” luksuz, poln toplih in rahlo temačnih tonov ter neobičajnih izbranih kosov pohištva odraža odločen značaj naročnika.«

Čeprav je novo podobo dobila celotna bivalna etaža in dve spalnici v zgornjem nadstropju, je edina večja intervencija v prostor temen boks, ki ločuje bivalni del od preostalih prostorov. Skoraj po celotnem pritličju so tla dobila nov betonski videz. A njihov izgled so spremenili na zelo enostaven način. Prej parket in keramiko so premazali s sistemom premazov za notranje prostore Kerakoll Design House, inovativni italijanski proizvod priznanega oblikovalca Piera Lissonija. S tem posegom so drastično spremenili atmosfero v prostoru.

Nova je tudi večina opreme, kjer ne (z)manjka zvenečih oblikovalskih znamk in imen. Lista je zares impresivna, a spodobi se, da najprej omenim mizo, zaradi katere se je vse skupaj sploh začelo. To je jedilniška miza Ooki proizvajalca RIVA 1920. Miza spominja na origami, kar pa ni nič nenavadnega, saj sta njena oblikovalca japonskega porekla. Osvetljujeta jo čudovita žičnata lestenca Wireflow, španske znamke Vibia, obkrožajo pa jo udobni usnjeni jedilniški stoli Masculo Dining Chair proizvajalca Gubi. Jedilnico poživi tudi zavesa s cvetličnim vzorcem modnega oblikovalca Christian Lacroix-a za Designers Guild. Prostor pa naredi tudi bolj razigran in domač. Kuhinja je po načrtih biroja izdelana po meri.

V dnevnem prostoru kraljuje mehka usnjena sedežna garnitura Damasco znamke Baxter, družbo pa ji dela Eamesova ikona med počivalniki Lounge Chair. Predmeti, kot so perzijske preproge in stenske slike, so družinska dediščina.

Poglavje zase so tudi svetila. Ob vhodu nas pozdravi niz stropnih žarometov You-Turn znamke Delta Light. Enake najdemo tudi v kuhinji in kopalnicah. V dnevnem prostoru pa je nezgrešljiv lestenec Heracleum the Big O nizozemskega proizvajalca Moooi, ki z drobnimi cvetovi daje piko na i celotnemu bivalnemu prostoru. Pa še ena taka je, ki jo je nemogoče spregledati. To je talna luč Farooo, istega proizvajalca, nahaja pa se v spalnici za goste. No, izjemnih svetil je še kar nekaj, a naj omenim le še viseči svetilki Sweet 91 proizvajalca Gervasoni in talno svetilko Double Shade znamke Moooi. Vse se nahajajo v zimskem vrtu, tako imenovani coni za sprostitev.

V obeh spalnicah, glavni in tisti za goste, je nekaj sten poudarjenih tako, da so jih “oblekli” v tapete. To, in pa postelji s tapeciranim vzglavjem, sobama dajejo pridih angleškega sloga. Hiša je tako popolna mešanica različnih slogov in izbranih predmetov, med katerimi je nekaj zelo ekstravagantnih in kažejo na izjemen okus in odločen značaj lastnikov.

arhimetrics.si

 

“Želja po večji in lepši jedilniški mizi je sprožila pravi domino efekt. Miza Ooki proizvajalca RIVA 1920 je tako razlog, zaradi katerega se je vse skupaj sploh začelo.”

 

 

“Skoraj po celotnem pritličju so tla dobila nov betonski videz.”

 

 

“Nova je večina opreme, kjer ne (z)manjka zvenečih oblikovalskih znamk in imen.”

 

 

“Kuhinja pa je po načrtih biroja izdelana po meri.”

 

 

“Zimski vrt je tako imenovana cona za sprostitev. V njem se nahajajo trije naslanjači Gray 08 znamke Gervasoni, osvetljujeta pa jih viseči svetilki Sweet 91 istega proizvajalca.”

 

 

“V obeh spalnicah, glavni in tisti za goste, je nekaj sten poudarjenih tako, da so jih “oblekli” v tapete. To, in pa postelji s tapeciranim vzglavjem, sobama dajejo pridih angleškega sloga.”

 

 

“Hiša je popolna mešanica različnih slogov in izbranih predmetov, med katerimi je nekaj zelo ekstravagantnih in kažejo na izjemen okus in odločen značaj lastnikov.”

 

Foto © Miran Kambič