Življenjski slog

WABI-SABI, HYGGE, LAGOM ALI ZDRAVA PAMET?

Lani je bil hygge glavni hit. Skoraj ni bilo revije o življenjskem slogu, ki ne bi razlagala te danske filozofije o srečnejšem življenju. A tukaj se zgodba ne konča. Če imajo Danci hygge, potem imajo Japonci wabi-sabi in Švedi lagom (pa še bi se našlo teh teorij).

Letos na spletnih portalih (in v teh istih revijah) namreč beremo o teoriji estetike wabi-sabi in konceptu ravnotežja lagom.

Kaj vsi ti izrazi sploh pomenijo?

Direktnega prevoda za te besede ni, v svojem bistvu pa pomenijo sledeče. Hygge je kombinacija udobja, topline in druženja. Bolj kot o stvareh govori o vzdušju, o občutku. Wabi-sabi govori o lepoti nedokončanega in umetnosti sprejemanja nepopolnosti (naj gre za naša življenja ali svet okoli nas). Lagom pa slavi idejo o ravnotežju. Ne premalo, ne preveč, ampak ravno prav.

Ko na angleškem Amazonu odtipkam vse tri zgornje termine, mi iskalnik za Wabi-sabi ponudi 249 knjig, za Lagom jih najde 108 in za Hygge okroglih 1000. Kar nekaj teh knjig je bestsellerjev (o.p. najbolje prodajanih) in večina jih je izšla v zadnjih nekaj letih.

Kako naj si to razlagam? Toliko knjigki nas učijo, kako živeti srečno, v ravnotežju, naj se ne trudimo biti popolni. Kako poenostaviti stvari, kako je življenje bolj kvalitetno z manj, kako živeti v tem trenutku, kako si vzeti čas zase, za svojo družino in prijatelje. Smo morda pozabili živeti? Na novo odkrivamo nekaj, kar je v nas že od nekdaj? Nekaj kar je našim prednikom zagotovo uspevalo bolje od nas? Očitno.

Morda vam zgornje besede zvenijo neznano, a koncepti, ki jih razlagajo zagotovo ne. Vse te življenjske filozofije obstajajo namreč že zelo dolgo. Niso si jih izmislili včeraj ali v zadnjih par letih, ko je, kot rečeno, bila izdana večina teh knjig. Sodobno življenje, masovna proizvodnja in noro potrošništvo imajo svojo ceno.

Po drugi strani pa se sprašujem – so to vse skupaj spet le hitri trendi? Nekaj, čemur smo ponovno nasedli, saj nam dajejo občutek, na našemu življenju nekaj manjka. V bistvu nas utruja teženje k popolnemu načinu življenja. Ne rečem, da je s temi koncepti kaj narobe – nasprotno, saj nas spomnijo na tisto, kar je v življenju zares pomembno. A vključimo zdravo pamet in se ravnajmo po lastni intuiciji. Že to kar je danes, tukaj in zdaj je dovolj dobro. Amen.

 

“Hygge je kombinacija udobja, topline in druženja. Bolj kot o stvareh govori o vzdušju, o občutku.”

 

 

“Wabi-sabi govori o lepoti nedokončanega, o umetnosti sprejemanja nepopolnosti.”

 

 

“Lagom slavi idejo o ravnotežju. Ne premalo, ne preveč, ampak ravno prav.”

 

Foto: H&M Home 1-6, Ikea 7-10 in 13-15, Muuto 11-12