Dizajn vodnik

HAY x IKEA · NOVA YPPERLIG KOLEKCIJA

Odštevanja bo kmalu konec. V začetku oktobra na Ikeine police prihaja težko pričakovana kolekcija YPPERLIG, plod sodelovanja danske oblikovalske znamke HAY in IKEE.

Težko pričakovana iz več razlogov – najbolj očiten je ta, da so kolekcijo prvič napovedali že lani sredi leta (čakanje je bilo torej res kar dolgo), drugi, še bolj tehten pa – ko izveš za novico o sodelovanju priznane znamke Hay, skupaj z Ikeo, veš, da se obeta nekaj zelo dobrega. Kolekcija je zato mnogo pozornosti pritegnila že na letošnjem milanskem tednu oblikovanja, kjer je bila javnosti prvič predstavljena v živo. Tam sem v njeni široki paleti izdelkov že našla tiste, meni najbolj zanimive kose, a naj za začetek napišem nekaj o kolekciji sami.

Kolekcija je tipično skandinavska – preprostih in čistih linij, značilnih svetlih barv ter visoke kakovosti. Sestavljajo jo kosi pohištva, kot so zofe, mize (in klubske mizice), stoli, regali, osvetlitev, za piko na i pa še veliko lepih dodatkov, kot so blazine, pisarniške potrebščine, vaze, svečniki in kovinske škatlice za shranjevanje malenkosti …

Največ prahu je dvignila reinterpretacija ikonične modre Ikeine vreče (kdo nima doma vsaj ene?). Zdaj jo bo mogoče kupiti menda v kar šestih odtenkih – seveda v veliko bolj modnih in usklajenih barvnih tonih, kot na primer burgundsko rdeča (zelo modna to jesen) ali pa močvirsko zelena. Nekateri so ji celo dali naziv idealne vikend torbe (tukaj ne vem, če se strinjam, a kakor koli). Najbolj zabavno pa je, da so prav letos pri modni hiši Balenciaga Ikeino modro vrečo “skopirali” in ji zasolili ceno do vrtoglavih 1705 britanskih funtov. Ikea je na ta račun naredila odlično šalo – oglas, kako prepoznati original (originalna vreča na otip šumi, stane pa le pol evra, ha ha).

In kateri so moji najljubši kosi? Imam kar nekaj favoritov – zagotovo zofa v antracit sivi barvi z zaobljenim hrbtnim delom iz umetne mase. Brez kakšne aluminijaste škatlice v sivi barvi tudi ne bo šlo, pisalna miza pa bo vesela tudi kakšnega pisarniškega dodatka v mat črni barvi. Zelo zanimivo je tudi belo okroglo kopalniško ogledalo.

Kot rečeno, vsa kolekcija je sestavljena iz brezčasnih, preprostih oblik, podpis oblikovalske znamke Hay pa nosi tudi barvna lestvica v pastelnih tonih.

 

“zofa v antracit sivi barvi z zaobljenim hrbtnim delom iz umetne mase je zagotovo eden izmed favoritov”

 

 

“kolekcija je tipično skandinavska – preprostih in čistih linij, značilnih svetlih barv ter visoke kakovosti”

 

 

“pisalna miza bo vesela kakšnega pisarniškega dodatka v mat črni barvi”

 

 

“podpis oblikovalske znamke Hay nosi tudi barvna lestvica v pastelnih tonih”

 

Foto © Ikea