Dizajn vodnik

IDEALNO OBDAROVANJE = SLOVENSKO OBLIKOVANJE

V Sloveniji imamo ogromno oblikovalskega in umetniškega potenciala. To vem že dolgo. Da je temu res tako, pa sem se ponovno prepričala včeraj, ko sem se udeležila predstavitve novega spletnega portala FSDEG – Flash Slovene Design Exclusive Gifts (ja, kratica ni najbolj enostavna : ), ki na enem mestu ponuja najboljše, kar imamo slovenskega na tem področju.

Flash shopping vodnika, ki je v tiskani obliki izhajal pred leti, se spomnim še zelo dobro. Nekaj izvodov namreč še vedno hranim in kar malo žalostna sem bila, ko ga na stojalih nisem več našla. Če dobro pomislim, je bil morda prav ta vodnik iskrica za blog, ki ga prebirate danes. Tudi sama sem vedno brskala po revijah in spletu ter sestavljala sezname lepih oblikovalskih kosov. Včeraj pa sem, na moje presenečenje in veselje ugotovila, da ekipa Flasha (v očitno drugačni obliki) še živi.

Nastal je FSDEG – portal, kjer je na enem mestu zbranih prvih dvaindvajset slovenskih ustvarjalcev in ekskluzivnih poslovnih daril. Ideja ekipe namreč je, vzpodbuditi slovenska podjetja, da domačim in tujim poslovnim partnerjem ponudijo unikatna, avtohtona poslovna darila.

Ustanovitelji povedo: “Vsi se zavedamo, da obdarovanje v širšem smislu pomeni izkazovanje spoštovanja, še posebej, kadar je govora o poslovnih darilih. Pravzaprav darilo predstavlja nas same in odnos, ki ga imamo do tistega, ki mu ga podarjamo. V Sloveniji imamo tako veliko umetniškega potenciala, da je nepredstavljivo, da ne znamo izbrati boljših daril.”

Domačo oblikovalsko “sceno” spremljam z velikim zanimanjem. Večina spodaj predstavljenih oblikovalcev in umetnikov mi je znana, priznam pa, da je bilo nekaj imen čisto novih tudi zame.

Tako sem na primer odkrila čudovit nakit in knjižne kazalke oblikovalke Martine Obid Mlakar, ki ustvarja pod imenom MOM, pa nakit iz klekljane idrijske čipke Idriamant. Zame doslej neodkrite so bile tudi brezčasne in trpežne torbe iz usnja in filca BORN Atelier. Med izbranimi darili pa najdemo tudi legendo med stoli – stol Rex, arhitekta in oblikovalca Nika Kralja (stol je zaradi svoje zložljivosti in pametne embalaže menda možno poslati kamor koli po svetu kar po pošti), pa Slovenski metuljček, ki ni narejen le za moški del populacije ter večnamenska  Slovenska pručka. V ponudbi so tudi vsem dobro znane humorne skodelice ustvarjalke polonepolone, olivno olje Golden, ki ga je kot darilo prejel Donald Trump, volnena mila Oloop, leseni izdelki Lesnevesne, pa Leis – suha roba interpretirana na sodoben način ter še ostali, prav tako čudoviti izdelki izjemnih slovenskih ustvarjalcev (da ne bo preveč naštevanja).

Ideja se mi zdi odlična. Pa ne samo za slovenska podjetja, tudi za nas, posameznike. Vsi radi obdarujemo in smo radi obdarovani. Zakaj ne bi poklonili nekaj našega, nekaj domačega in s tem pomagali dvigniti slovensko kulturno zavest ter postavili slovensko oblikovanje na mesto, ki mu pripada.

www.slovene-gifts.com

 

· BORN ATELIER ·

 

· EQUA ·

 

· GOAT STORY ·

 

· IDRIAMANT ·

 

· LEIS ·

 

· LESNAVESNA ·

 

· ATELJE MALI ·

 

· LOOPY ·

 

· MOM – MARTINA OBID MLAKAR ·

 

· OLOOP ·

 

· PIKKA ·

 

· POLONAPOLONA ·

 

· QUOTELIFE ·

 

· REX KRALJ ·

 

· GOLDEN ·

 

· SLOVENSKA PRUČKA ·

 

· NUMOKK ·

 

· DARILO SLOVENSKE ARHITEKTURE ·

 

· SLOVENSKI METULJČEK ·

Foto: arhiv oblikovalcev