Dizajn vodnik

V TRENDU: ŽAMET

Božali in gladili smo ga že lansko leto. A očitno ne odhaja nikamor, saj žamet tudi to jesen in zimo še vedno velja za trend številka ena.

Ta razkošna, elegantna in zapeljiva tkanina si je priborila pot nazaj v naša srca in domove. Vanjo se je namreč odelo vse, kar je oblazinjenega – sedežne garniture, naslanjači in tabureji, pa seveda blazine ter tudi zavese.

In ker vedno zagovarjam zmernost, tudi tukaj ni nobene potrebe po pretiravanju. Tako se lahko odločimo, da v žamet oblečemo le kakšno blazino (te bodo tako že obstoječi sedežni garnituri dodale teksturo) ali pa kupimo npr. nov tabure (Circus, znamke Normann Copenhagen na zgornji sliki je naravnost čudovit).

In če je bila glavna tema prejšnje sezone dekadenca in glamur, se ji letos pridružujejo sedemdeseta. To se poleg tekstur pozna tudi pri barvah in vzorcih.

Barve, barve in še enkrat barve.

Ker je žamet bogata tkanina, mu temu primerno ustrezajo tudi barve – globoke in kontrastne. Izjema (ki potrjuje pravilo) je pudrasto rožnata, še vedno zelo “vroča” barva, ki tej tkanini odlično pristoji.

Sicer lahko za jesen izbiramo bolj tople tone, kar idealno sovpada tudi z najnovejšim trendom – barvno paleto sedemdesetih. Gorčično rumena je barva, ki me je popolnoma prevzela in resno razmišljam o malo večji spremembi doma v tej smeri. Potem pa so tukaj še odtenki karamelno rjave, rjasto oranžne, vinsko rdeče, indigo, vijoličaste ter smaragdno zelene. In če smo vsaj malo pogumni, jih lahko v različnih odtenkih med seboj večplastno kombiniramo.

In kje se dobi kaj lepega v tej kraljevski tkanini?

Pravzaprav povsod. V žamet so se namreč oblekle vse velike znamke in težko jih je izpostaviti le nekaj. Seveda igra pomembno vlogo tudi globina denarnice. A brez skrbi.

Veliko cenovno dosegljivih oblazinjenih kosov in dodatkov se dobi seveda pri Ikei. Tukaj bi izpostavila kolekcijo Stockholm, pri kateri je trosed z desetimi blazinami najbolj markanten kos. Zares čudovit in težko zgrešljiv, na voljo v treh barvnih različicah – nebeško modri, sivi in oranžno-rdeči barvi. In če bi se morala odločiti le za eno, bi bila moja izbira nebeško modra (težka odločitev). Poleg troseda pa v ponudbo po novem prihaja tudi dvosed, kar je razveseljiva novica za tiste z manj prostora (ali kot dopolnitev k daljši različici). Zelo všečna je tudi kolekcija zaves in prevlek za blazine Sanela. Kar nekaj lepih blazin v tkanini žameta se dobi tudi pri H&M Home.

Izbrala pa sem tudi nekaj tistih, po katerih bomo morda le hrepeneli. To so že prej omenjeni Normann Copenhagen s tabureji Circus in linijo stolov, počivalnikov, zof in taburejev Ace, pa Gubi z nezgrešljivimi Beetle počivalniki. V srce so se mi usedli tudi rjasto oranžni počivalnik Swoon danske znamke Fredericia, Mad Chair legendarne italijanske znamke Poliform, okrogel tabure v rožnati barvi in medeninastim podnožjem Cilindro Stool znamke The Apartment, pa zdaj že ikona med počivalniki, naslanjač D.153.1 italijanske znamke Molteni&C. Potem je tukaj moja gorčična ljubezen, zofa New York Suite proizvajalca Saba Italia in čudovite dekorativne blazine oblikovalca Toma Dixona.

Ne samo od višine, tudi od preveč žameta se zavrti. : )

 

“ker je žamet bogata tkanina, mu temu primerno ustrezajo tudi barve – globoke in kontrastne”

 

 

 “za jesen lahko izbiramo bolj tople tone, kar idealno sovpada tudi z najnovejšim trendom – barvno paleto sedemdesetih”

 

 

“v srce sta se mi usedla okrogel tabure v rožnati barvi in medeninastim podnožjem Cilindro Stool, znamke The Apartment …”

 

 

“… pa zdaj že ikona med počivalniki, naslanjač D.153.1 italijanske znamke Molteni&C”

 

 

“pri Ikei bi izpostavila kolekcijo Stockholm, pri kateri je trosed z desetimi blazinami najbolj markanten kos”

 

 

“kar nekaj lepih blazin v tkanini žameta je oblikoval Tom Dixon …”

 

 

“… prav tako lepe in cenovno ugodnejše pa se dobi pri H&M Home”

 

Slika 1,2: tabure Circus, Normann Copenhagen / slika 3: počivalnik in zofa Ace + tabure Circus, Normann Copenhagen / slika 4: počivalnik Beetle, Gubi / slika 5: Swoon, Fredericia / slika 6: Mad chair, Poliform / slika 7,8: New York Suite sofa, Saba Italia / slika 9: Cilindro Stool, The Apartment / slika 10,11: fotelj D.153.1, Molteni&C / slika 12,13,14,15: trosed Stockholm, Ikea / slika 16: tabure Stockholm, Ikea / slika 17,18: blazine Tom Dixon / slika 19,20: H&M Home