Dizajn vodnik

VSE TE LEPE LUČI, 2. DEL

Tule je še nekaj poudarkov in novosti s sejma Euroluce. Svetila (očitno) že dolgo niso več le svetila – nekatera so namreč postala prave svetlobne skulpture.

Ena bolj futurističnih razstavnih prostorov sta bila zagotovo italijanska Axo Light in Luceplan. Pri prvem (Axo Light) so predstavili svoji različici (stenska in viseča) sedaj zelo popularnih svetil v obliki obročev U-Light. Pri Luceplanovem razstavnem prostoru pa so bila najbolj vpadljiva njihova nova svetila Mesh, sestavljena le iz mreže kablov z LED viri na stičiščih. Svoboda pri nadzoru svetilnosti in sploh sam izbor LED virov, za katere želimo, da svetijo, sta izjemna.

Najbolj izstopajoča svetilka iz lesa je zagotovo Dome, španskega proizvajalca Bover. Sestavljena je iz več kot 170 lesenih delov in izgleda kot nekakšna lesena sestavljanka. V igri senc in odtenkov v prostor oddaja mehko svetlobo.

Zanimive so tudi svetilke Acorn znamke Penta. Čeprav na prvi pogled delujejo precej klasično, se njihova sodobnost odraža v kombinaciji uporabe cementa in stekla. Vzorec v zlatem odtenku pa jim doda pridih glamurja.

Zares prava klasika pa so svetila Here comes the sun, pariške znamke DCW éditions. Oblikovana v 70. letih prejšnjega stoletja še vedno izgledajo zelo sodobno, sploh obe kombinaciji (črna in bela) z bakreno notranjostjo. Vedno čudovite so tudi njihove “kobilice” La Lampe Gras.

Špansko podjetje Vibia tudi tokrat ni razočaralo z enim izmed lepših razstavnih prostorov. Sprehod med drevesi in zelenimi rastlinami, ki so jih kot temo narave ponudili kot spremljavo svetlobnim objektom, je bil prava meditacija. Predstavili so res veliko novosti, mene sta najbolj pritegnili svetili organskih oblik Duo iz lesa bambusa. Vedno zanimiv pa je tudi razstavni prostor Petite Friture. Poleg njihove najbolj prepoznavne Vertigo, so se tokrat poigrali z različnimi kombinacijami svetil Chains.

Pri italijanski znamki Vistosi, katere zgodovina izdelovanja izdelkov iz muranskega stekla sega že 500 let v preteklost, so predstavili novo družino svetil Sata – čudovita kombinacija lesa in stekla. Najbolj do izraza z lesenimi poudarki prideta talna in namizna svetilka.

Pri Davide Groppi pa pravijo, da so vedno v iskanju najbolj čudovite luči. Njihov program svetil je minimalističen, a izjemo potrjuje ogromna super luna Moon. Zagotovo ena izmed bolj izstopajočih svetil.

U-Light, proizvajalec Axo Light
Svetila Mesh, Luceplan
Dome, proizvajalec Bover
Acorn, proizvajalec Penta
DWC éditions
Duo in Palma, proizvajalec Vibia
Svetila Chains, Petite Friture 
Družina svetil Sata, Vistosi
Davide Groppi 
Foto © Izbirčnica