Dizajn vodnik

DOBRODOŠLI NA IKEIN FESTIVAL

Še zadnja objava iz Milana. Da pa ne bo govora le o zvenečih, bleščečih in posledično cenovno težko dostopnih blagovnih znamkah, je milansko sceno prizemljila in približala ljudem Ikea. V območju Lambrate, natančneje na Via Ventura 14, so v 3.500 m2 velikem skladišču namreč organizirali Ikea Festival – program poln instalacij, intervjujev, delavnic in ostalih dogodkov, pa tudi glasbe in zabave.

Poimenovali so ga Naredimo prostor za življenje (Let’s Make Room for Life), namen festivala pa je bil predstaviti nove vloge (večnamenskega) dnevnega prostora, ter seveda nove kolekcije.

Ja, vedno bolj nam je jasno, da živimo v hitro spreminjajočem se svetu, v katerem se tudi naša življenja odvijajo vse hitreje. Tehnologija ima večji vpliv na nas kot kdajkoli. Zato so vprašanja, ki si jih zastavljajo pri švedskem podjetju – Kako uporabljamo naše prostore? Kako bomo živeli v prihodnje? Kakšna bo dnevna soba prihodnosti? – popolnoma na mestu.

Tako so ustvarili zelo zanimive kreativne koncepte prostorov za različne uporabe. Razdelili so jih na štiri glavna področja – prostor za prijatelje, prostor za praznovanje, prostor za igro in prostor za naravo – vsak raziskuje svoj vidik Ikeine filozofije.

Na ogled je bilo šest novih kolekcij – YPPERLIG, BJÖRKSNÄS, DELAKTIG, STOCKHOLM 2017, ART EVENT 2017 in STUNSIG (žal vseh kolekcij še ni na spletu), predstavili pa so tudi trenutna sodelovanja z drugimi blagovnimi znamkami. Seveda je bil v središču pozornosti Tom Dixon s svojo modularno posteljo in zofo DELAKTIG in pa dansko podjetje HAY s kolekcijo YPPERLIG.

Sama sem navdušena, saj je čudovitih novih kosov, ki so že prišli (ali šele prihajajo) na Ikeine police zares ogromno. Na primer naslanjač VEDBO, stoli ODGER ali pa prav cela kolekcija YPPERLIG, ki je več kot presegla moja pričakovanja. S svojimi barvami in žametno prevleko pa izstopata tudi trosed in tabure nove kolekcije STOCKHOLM 2017. Ikea je stopila res zelo velik korak naprej in predstavila prave oblikovalske kose, ki ne izgledajo prav nič Ikeino (če me razumete).

Kot celota se mi je najbolj v spomin vtisnil slikarski atelje. Kombinacija vintage pohištva in Ikeinih kosov ustvarita lepo ravnotežje, kovinski predalnik in kabinetna omarica FABRIKÖR pa mu dodata pridih industrijskega videza.

Pri večini postavitev je bilo v ospredju zelenje, ki smo mu na široko odprli vrata v svoje domove. Odlična poteza organizatorjev je bila tudi ta, da so zadnji dan festivala vse pohištvo ponudili naprodaj s 40 % popustom. Še dobro, da včasih kakšna informacija pride do ušes prepozno …

Foto © Izbirčnica, zadnja slika © Ikea