Na obisku

ČRNO BELI MINIMALIZEM

Pod še eno Situlino stanovanje se je tudi tokrat podpisal biro GAO arhitekti. Z lahkoto bi jih zdaj že lahko poimenovali hišni arhitekti te znamenite ljubljanske stolpnice. S kančkom hedonizma so se tokrat lotili oblikovanja interjerja stanovanja za uspešnega, mladega poslovnega človeka.

Dinamičen način življenja pri uporabniku še bolj prikliče željo po uživanju doma. Biroju je tako pri projektu uspelo ustvariti maksimalno funkcionalnost in udobje, hkrati pa so stanovanje nadgradili s črno eleganco in kontrastom bele. Naravna, zgolj oljena struktura masivnega hrasta, pa skupaj z detajlom pletenih vrvi prostor naredi dostopen in šarmantno duhovit. Lastnik je tudi ljubitelj cigar in to njegovo strast so pri oblikovanju stanovanja lepo poudarili.

Vodja projekta, Petra Zakrajšek, pove: »Kuhinjo smo, kot pri ostalih že oblikovanih interjerjih enakega tlorisa v Situli, oblikovali po celotni širini prostora in jo tako poudarili. S tem je prostor celovit in energijsko odprt proti čudovitim razgledom na center Ljubljane. Svetleča površina belih sijaj ploščic svetlobo razprši vzdolž celotne kuhinjske stene in tako ustvari nianse tridimenzionalnih odsevov, ki se nenehno spreminjajo. Linija je poudarjena s kuhinjskim otokom, ki prehaja v jedilno mizo.«

Močno zaledje daje črna stena, na katero so obrnili sedežno garnituro. Z detajlom vitrine, ki služi hranjenju škatel, napolnjenih s cigarami, likovno zaokroža bivalni del. Vitrina deluje kot umetniški kos, saj je bil zlat okvir izbran v galeriji za okvirjanje umetniških del. Slogovno bogat okvir riše mejo med vitrino in steno in tako še dodatno poudarja osnovno idejo.

Seveda največji vtis naredijo svetila na pletenih vrveh, ki kot špageti visijo s kuhinjskega stropa. Luči oblikovalke Inge Bouwmeester so namreč ključni oblikovalski element celotnega stanovanja.

Seveda največji vtis naredijo svetila na pletenih vrveh, ki kot špageti visijo s kuhinjskega stropa. Luči oblikovalke Inge Bouwmeester, ki jo je ekipa GAO arhitektov spoznala na sejmu Homi v Milanu, so namreč ključni oblikovalski element celotnega stanovanja. Detajl običajne mornarske vrvi, na katere so obešene prav tako običajne žarnice deluje več kot le običajno – nasprotno, stanovanju dajejo močan pečat. Zato so jih kot rdečo nit uporabili še v spalnici in kopalnici.

Vhod v stanovanje je bel in čist in se odpre zgolj kot sedalna niša, večina omar je skritih za garderobnimi vrati. Služi kot asketsko povezovalni element in v svoji belini deluje sveže in prostorno, hkrati pa je protiutež črnima stenama v spalnici in bivalnem delu. V WC-ju se črna stena ponovi, s to razliko, da je na njej dovoljeno uporabiti tudi kredo. Napisi na steni pričajo o tem, da tukaj živijo sproščeni ljudje s smislom za humor.

Foto © Miran Kambič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja