Življenjski slog

PODVODNI FANTAZIJSKI SVET DAMIENA HIRSTA

Glavni razlog, zakaj sem se odpravila v Benetke je bila novica o veliki razstavi izjemnega umetnika Damiena Hirsta. Dolgo časa je namreč minilo od njegove zadnje in novica, da se Hirst, znan po svoji kontroverznosti, po letih tišine vrača, je sprožila veliko zanimanja.

Prvomajski prazniki so minili in za mano je prečudovit teden potepanj po Italiji. Najbolj so mi v spominu ostale Benetke. Glavni razlog, zakaj sem se tja sploh odpravila (poleg Benetk samih seveda), je bila novica o veliki razstavi izjemnega angleškega umetnika Damiena Hirsta. Dolgo časa je namreč minilo od njegove zadnje in novica, da se Hirst, znan po svoji kontroverznosti (a tudi genialnosti), po letih tišine vrača, je sprožila veliko zanimanja. Dejstvo, da gre verjetno za umetnikovo najdražjo razstavo, napoveduje njegov povratek v velikem slogu.

In tudi tokrat se svojemu slovesu odštekanega uma in provokacij ni izneveril. Naslov razstave se glasi »Zakladi razbitin neverjetnega« oz. v originalu »Treasures from the Wreck of the Unbelievable«, odvija pa se kar na dveh (čudovito prenovljenih) lokacijah – Palazzo Grassi in Punta della Dognana. Podvodna zgodba pa gre nekako takole:

Leta 2008 je bila na morskem dnu vzhodne Afrike najdena razbitina ladje Apistos (v prevodu pomeni »Neverjetno«), ki je z zakladi vseh mogočih civilizacij potonila pred približno 2000 leti. Njen edinstven tovor artefaktov, katerega so v tem času prerasle barvne korale in v katerem so si dom ustvarili ostali morski prebivalci, so našli arheologi in ga s pomočjo Hirstovih milijonov rešili in obnovili. Po umetnikovih besedah gre za največje odkritje zadnjega časa.

Zgodba je premišljena do zadnjega detajla. Namreč, da bi bila še bolj prepričljiva, se v dveh dvoranah vrtijo video posnetki, kako potapljaška ekipa in ostali člani arheološke posadke z morskega dna rešujejo egipčanske kipe, grške oklepe, glave Meduz, samoroge ter ostale umetnine in dragocenosti.

In če naključni obiskovalec ozadja morda ne pozna, bi najbrž res lahko verjel, da je zgodba resnična. Vse dokler ne naleti tudi na Disneyeve junake – Miki Miško, Goofyja, pa Mauglija. Pozornejšemu očesu ne uide tudi figura Transformerjev, pa napis na glavi ene od meduz »Made in China« in še mnogo drugih humornih znakov, ki izdajajo, da gre za čudovito fantazijsko zgodbo.

Brez velike domišljije lahko opazimo tudi, da so kipi faraonov nenavadno podobni pevcu Pharellu Williamsu, marmorna boginja spominja na Rihanno, s koralami posutega pa najdemo celo Damiena Hirsta samega. Umetnik pravi: »Vi odločate, v kaj želite verjeti.«

Najbolj v spominu mi je ostal impresiven, kar 18 metrov visok demon s skledo, ki osupne ob vhodu v Palazzo Grassi. Razstava je res pravo doživetje in njen ogled me ni pustil ravnodušne. Ko vidiš in doživiš razstavo v vsej njeni veličini ter začneš razmišljati, kako dodelana je zgodba in razstavljeni predmeti sami, ti postane jasno, da je ta človek genij (ali pa nas ima le za norca?)  Ne, svet zagotovo še ni pozabil Damiena Hirsta. Priporočam.

Razstava Treasures from the Wreck of the Unbelievable: Palazzo Grassi in Punta della Dogana, Benetke, na ogled do 3. decembra 2017. Cena vstopnice: 18 EUR.

 

Zgodba je premišljena do zadnjega detajla. Namreč, da bi bila še bolj prepričljiva, se v dveh dvoranah vrtijo video posnetki, kako potapljaška ekipa in ostali člani arheološke posadke z morskega dna rešujejo egipčanske kipe, grške oklepe, glave Meduz, samoroge ter ostale umetnine in dragocenosti.

 

 

In če naključni obiskovalec ozadja morda ne pozna, bi najbrž res lahko verjel, da je zgodba resnična. Vse dokler ne naleti tudi na Disneyeve junake – Miki Miško, Goofyja, pa Mauglija. Pozornejšemu očesu ne uide tudi figura Transformerjev in še mnogo drugih humornih znakov, ki izdajajo, da gre za čudovito fantazijsko zgodbo.

 

Brez velike domišljije lahko opazimo tudi, da so kipi faraonov nenavadno podobni pevcu Pharellu Williamsu, marmorna boginja spominja na Rihanno, s koralami posutega pa najdemo celo Damiena Hirsta samega.

 

Foto © Izbirčnica