Dizajn vodnik

VSE TE LEPE LUČI, 1. DEL

V sklopu oblikovalskega in pohištvenega sejma Salone del Mobile se vsaki dve leti zgodi tudi največja mednarodna razstava svetil, imenovana Euroluce.

Tu so predstavljene zadnje tehnološke inovacije na področju osvetlitve. Nabor razstavljavcev in posledično izdelkov je res izjemen. Trend je seveda eko-trajnost in varčevanje z energijo. Zahvaljujoč LED in drugim novim tehnologijam imajo oblikovalci sedaj to svobodo, da lahko eksperimentirajo z oblikami svetil, ki so se še do pred kratkim zdele nemogoče.

Videnega je bilo ogromno. Od novih, zelo avantgardnih, pa do svetil, ki so si že prislužile status oblikovalskih ikon. Sama objavljam nekaj poudarkov, ki so name naredili največji vtis.

Pri italijanski znamki FontanaArte, ki jo je leta 1932 ustanovil slavni Gio Ponti, so se z novostmi letos zares potrudili. Novih kolekcij svetil je kar nekaj, najbolj pa so me navdušila elegantna svetila kolekcije Equatore, oblikovalcev bratov Buratti in druga, Pinecone, meni drage oblikovalke Paole Navone. Slednje so umetnine same po sebi, sploh namizna svetilka v barvi mlečnega stekla v velikosti XL izgleda božansko. No, izjemno všečna so tudi svetila nove kolekcije Optunia.

Contardi je še ena italijanska znamka, ki mi je zares pri srcu, saj so njihova svetila vedno nekaj posebnega. Poleg že znanih kolekcij so na sejmu predstavili čisto novo serijo namiznih svetil Crystal Lamp, oblikovalke Nike Zupanc.

Če nadaljujem pri zahodnih sosedih, potem ne morem mimo znamke Torremato. Njihov razstavni prostor mi vedno prikliče nasmešek na obraz in tudi tokrat me niso pustili ravnodušne. Viseča svetila Babette, ki izgledajo kot modeli za potičke, so se, skupaj z že v preteklosti videno kolekcijo Bon Ton, uvrstila v izbor mojih najljubših. Zelo domiseln pa je bil razstavni prostor še ene zelo unikatne italijanske znamke Servomuto. Njihova nova kolekcija stenskih svetil Portofino so namesto svetil spominjala na senčnike na plaži. Zelo kul.

Poleg Italijanov pa me že nekaj časa navdušujejo tudi Čehi. Tradicija pihanega stekla na Češkem je namreč dolga stoletja. In nekatere obrtniške delavnice so se skozi čas razvile v inovativna podjetja. Kot na primer Brokis, ki se je trdno uveljavil kot vodilni inovator na področju razsvetljave iz stekla. Njihove kolekcije so dosegle mednarodno prepoznavnost in osvojile številne nagrade na področju oblikovanja. Na sejmu so se predstavili s čisto novo kolekcijo čudovitih namiznih svetil Macaron oblikovalke Lucie Koldove. Kot pove že ime, spominjajo na slastne sladice.

A to ni edina njihova kolekcija, ki mi je pri srcu. V bistvu imam tu prav težavo, saj se navdušujem kar nad njihovim celotnih asortimanom: Muffins, Balloons, Memory, Capsula, Mona Large, Knot … V bistvu idealen portfolio. Nekatere med njimi, kot na primer Muffins so si že prislužile status ikone in so zaščitni znak te blagovne znamke.

Tukaj pa je še ena češka blagovna znamka, to je Bomma, prav tako prepoznavna po vrhunskem oblikovanju in kakovosti. Njihova serija svetil Phenomena je pač fenomenalna. Sestavljena iz štirih svetil preprostih geometrijskih oblik, a skupaj tvorijo enkratno celoto (sploh v kombinaciji različnih barv). 

Kar pa je še posebej posnemanja vredno je sodelovanje med obema češkima podjetjema. Drug drugega ne jemljejo kot konkurenco, ampak si med seboj pomagajo, kar očitno koristi vsem (v slogi je moč). Čim več takšnih praks bi si želela tudi pri nas.

Za konec pa še zanimivost. Znamenita namizna svetilka Atollo, katero je oblikoval slavni Vico Magistretti za znamko Oluce in katera se je že zdavnaj zapisala med oblikovalske ikone 20. stoletja pa letos praznuje 40 let! Vse najboljše Atollo!

Ker je slik in novosti še kar nekaj, v kratkem sledi še 2. del.

Proizvajalci predstavljeni na fotografijah: 1,2 FontanaArte / 3,4,5 Contardi / 6,7,8,9 Brokis /10,11,12 Bomma / 13 Servomuto /14,15 Torremato / 16 Oluce

Foto © Izbirčnica