Dizajn vodnik

IZJEMNE KOLEKCIJE NIKE ZUPANC NA OGLED V GALERIJI ROSSANE ORLANDI

Za mano je naporen teden. Naporen v najbolj pozitivnem možnem smislu. V Milanu se je med 4. in 9. aprilom namreč dogajal Milano Design Week, ki je – za navdušence nad oblikovanjem kot sem sama – pravi praznik in oblikovalski raj hkrati.

V sklopu tedna oblikovanja se po celotnem mestu zvrsti nešteto dogodkov. Seveda je v ospredju oblikovalski in pohištveni sejem Salone del Mobile, a svoja vrata na široko odprejo tudi vsi oblikovalski saloni, galerije in paviljoni po vrtovih. In seveda je nemogoče videti vse. Tudi če bi se klonirala še v par svojih različic. Zato se je pač potrebno malo omejiti in že vnaprej narediti vsaj približen plan.

In sama sem točno vedela, kaj želim videti najprej – galerijo Rossane Orlandi. Rossana Orlandi je italijanska galeristka, tako rekoč vodilni glas mednarodnega oblikovanja. Njena galerija, ki letos praznuje 15. obletnico, je najbrž najbolj obiskana galerija v Evropi, še posebej v času sejma. Kar ne preseneča, saj ima prostor prav posebno atmosfero. Človek dobi občutek, da se tam dogaja vedno nekaj novega. Prav posebna pa je tudi gospa sama. Prepoznavna po svojem unikatnem slogu, s svojo pojavo namreč ne bi mogla bolje poosebiti oblikovalskih kosov, ki so na ogled v njeni galeriji.

Razlog, zakaj sem se najprej odpravila prav tja pa je ta, da so v galeriji na ogled tudi pohištveni kosi slovenske oblikovalke Nike Zupanc. Njene kolekcije me, kot pravo “fenico” nad njenim delom, vedno navdušijo. Všeč mi je njen slog oblikovanja, saj je zelo ženstven. V galeriji so na ogled kolekcijeki jih je oblikovala za dve oblikovalski znamki – Londonski  in Scarlet Splendour, razmeroma mlado, a zelo obetajočo indijsko blagovno znamko.

V prvem prostoru, ki je zasnovan kot apartma, sestavljen iz štirih sob – jedilnice, salona, dnevne sobe in garderobe, najdemo izbrane kose že znane kolekcije Colection III in čudovite nove kolekcije Stay, ki ju je Nika oblikovala za . Obe kolekciji je bilo pravo doživetje odkrivati v živo: Stardust zofa, Trophy in Full moon namizni svetili, Olympia lepotilni kotiček, Stay počivalnik, stoli in miza, ter prečudovite šatulje v pudrastih odtenkih Whisper Box, če naštejem le nekaj predmetov …

Za naslednjimi vrati je bila postavljena na ogled čisto nova kolekcija 88 Secrets, ki jo je Nika oblikovala za že prej omenjeno znamko Scarlet Splendour. Sestavljajo jo bar (po mojem mnenju najbolj impozanten kos kolekcije), komoda, preprogi in odlagalna mizica. Kolekcija govori sama zase – vse je zapisano v zvezdah.

Če povzamem, galerija ima res posebno energijo. In podobno misleči ponavadi najdejo skupen jezik. Zato ne preseneča, da se dve veliki oblikovalski imeni, kot sta Rossana Orlandi (ki ji mimogrede pravijo tudi Yoda oblikovanja) in izjemna Nika Zupanc znajdeta skupaj pod isto streho. Veselim se prihodnjih kolekcij in scenografij, ki nam jih obe zagotovo obetata.

Foto © Izbirčnica