Življenjski slog

VSE TE ČUDOVITE KNJIGE · GESTALTEN, 2. DEL

Še malo navdiha, še malo knjig. Dolgi januarski večeri so za branje idealni. In če sem v stresu, namesto tablete vzamem v roko eno teh (vsaj prvih štirih) in miselni tok je v trenutku umirjen. Pomaga pa tudi meditacija, kot komu ljubše. ; )

www.gestalten.com

One Year on a Bike

Obstajajo ljudje, ki jim udobje in rutina vsakdanjosti ne ustrezata. Pravzaprav, vedno več je takšnih. Eden njih je tudi Nizozemec Martijn Doolard, ki je službi v oblikovalski agenciji rekel adijo in se spomladi leta 2015 podal na življenjsko dogodivščino – potovanje s kolesom od Amsterdama do Singapurja. One Year on a Bike je potopis, v katerem avtor opisuje dogodivščine in spoznanja, pridobljena na poti, hkrati pa nas s čudovitimi fotografijami popelje skozi spreminjajoče se krajine. Knjiga je čudovita. Tako pripovedno, kot estetsko. Ko sem jo enkrat prijela v roke, je nisem odložila, dokler nisem prišla do zadnje strani. In medtem, ko to berete, avtor ne miruje. Trenutno je na novi kolesarski poti in sicer od Vancouvra do Patagonije.

The Great Wide Open

Še ena knjiga, ki predstavlja svet skozi leče mladih vagabundov nemirnega duha. V knjigi The Great Wide Open so prikazane čudovite fotografije neokrnjene narave iz vseh kotičkov sveta. Od skalnatih vrhov Švice in Slovenije (ja, tudi Triglav se najde notri) do idiličnih jezer Kanade. Narava v vsej svoji lepoti. Ter tišina in mir.

Once in a Lifetime

Ko potujemo, si vedno bolj želimo unikatnih izkušenj. Takšnih, ki vključujejo nevsakdanje dogodivščine, če je le mogoče, stran od ponorelega sveta. Knjiga Once in a Lifetime predstavlja lepo število destinacij, kjer lahko upočasnimo živahnost vsakdanjika. Navdihujoče fotografije tako na primer prikazujejo očarljivo vasico iglujev na Laponskem (Finska), drevesna gnezda v Capetownu v Južni Afriki, odkrivanje reke Amazonke z ladjo ali potovanje z legendarnim vlakom Orient-Express. Seveda pa ne manjka tudi izjemnih hotelov, ki ponujajo tisto nekaj več.

Oasis

Knjiga je zbirka sodobnih templjev za sproščanje – od spa-jev, savn, centrov dobrega počutja do zdravilišč in drugih sproščujočih pobegov. V vsakem primeru gre za izjemne destinacije, kjer je vsaj toliko, kot dobro počutje telesa in duha, pomembno tudi gostoljubje, notranja oprema in arhitektura posamezne lokacije. Razkošne fotografije pripomorejo, da je pozitiven miselni učinek zagotovljen že samo s prebiranjem.

Autoban

Autoban je kreativni oblikovalski studio iz Istanbula. Pravzaprav eden najbolj iskanih studiev po vsem svetu. Ustvarjajo spektakularne interjerje in pohištvene kose. V knjigi so predstavljeni njihovi izjemni projekti – restavracije, hoteli, apartmaji, pisarne, prodajalne, … besedila pa dajejo nadaljnji vpogled v ustvarjalni proces in filozofijo tega svetovljanskega oblikovalskega studia.

Foto © Izbirčnica, Gestalten