Na obisku

MODERNA KRASOTICA IZ GODOVIČA

Biro Detajl in celota, katerega ekipo sestavljata arhitektki Mateja Lužovec in Marjetka Lužovec Hrvatin, sta zadnji izvedeni projekt, hišo v Godoviču, poimenovali Hiša na brežini.

SSKJ razloži, da je brežina vzpetina nad ravnino ali strma poševna stran pri nasipu. Hiša je dejansko vkopana v teren in glede na hribovito razgibano območje celotne Idrije, takšne prakse niso nič nenavadnega. Prej nasprotno.

Hiša se razprostira v treh nadstropjih. Ker je, kot že rečeno, vkopana v brežino, so pritličje zato servisni prostori, osrednja etaža je bivalna, namenjena druženju, v mansardi pa se nahajajo spalnice in pripadajoče kopalnice.

Marjetka pove: »Pri projektu smo uporabili v Sloveniji dokaj nov material za obdelavo sten Kerakoll, ki je trpežen in v prostor vnaša novo strukturo in polnejši videz.«

S tem materialom so premazane ličnice omare okrog kamina, kar steni in prostoru daje enoten videz ter stena na stopnišču, ki po vertikali združuje vsa tri nadstropja. Kuhinjski boks je zasnovan zelo funkcionalno – kadar ni v uporabi, je lahko zaprt, odprt pa pokaže vse kar skriva. Enako dinamiko (odprto/zaprto) ustvarjajo tudi temna drsna steklena vrata. Shranjevalne površine so večinoma skrite v omarah do stropa, kuhinjska napa pa se skriva v kuhinjskem otoku.

Projekt nosi prepoznaven DNK biroja Detajl in celota – sodoben videz, sodobni materiali ter moderna, minimalistična oprema v toplih zemeljskih tonih. V vsakem primeru je podjetju ponovno uspelo ustvariti izjemen interier.

Arhitektka nadaljuje: »Rdeča nit interjerja so tanke linije geometrijskih vzorcev, ki so najbolj izrazito opazne pri svetilih nad jedilno mizo ter visečih svetilih v stopnišču, pojavijo pa se tudi na tapetah, keramiki, preprogah, pregrinjalih, okrasnih blazinah in drugih dodatkih. Na določenih okrasnih blazinah se geometrijski vzorec tridimenzionalno izboči, tako da spominja na japonski origami. Japonski videz dajejo tudi ambientalna svetila v spalnici, kjer se material, ki je videti kot pergament, s prepogibanjem oblikuje v lanterno. V zavese so všiti črni trakovi v videzu usnja, kar dopolnjuje zgodbo tankih črnih črt. Tudi jedilniški stoli s svojo “prepognjeno” strukturo sedalne školjke in sedalne blazine dopolnjujejo videz geometrijske zgodbe.«

Težko bi izpostavila kos, ki naredi največji vtis, saj celotna hiša prekipeva od zvenečih oblikovalskih imen svetil in pohištva, kjer vsak detajl prispeva svoj delež v mozaik izjemne celote. A morda bi si upala reči, da tridimenzionalna žičnata viseča svetila Wireflow španskega proizvajalca Vibia, ki kot lestenci visijo nad čudovitim lesenim stopniščem naredijo zares učinek “uau”.

Projekt nosi prepoznaven DNK biroja Detajl in celota – sodoben videz, sodobni materiali ter moderna, minimalistična oprema v toplih zemeljskih tonih. Ja, podjetju je ponovno uspelo ustvariti izjemen interier.

Biroju Detajl in celota lahko sledite tudi tukaj:
spletna stranFacebook Instagram

Foto © Blaž Zupančič