Dizajn vodnik

NOVO LETO, NOV ODTENEK · ULTRA VIOLET

Vsako leto družba Pantone Color Institute napove novo barvo, ki določa barvo leta. Za leto 2018 je to Ultra Violet.

Vijolična je znana kot barva, dobra za domišljijo, izražanje in razmišljanje. Idealna torej za odličen začetek novega leta. Družba Pantone, oziroma njihova izvršna direktorica Leatrice Eiseman pa je, za koga morda presenetljivo izbiro, obrazložila takole:

»Živimo v času, ki zahteva iznajdljivost in domišljijo. Tak ustvarjalni navdih je domač odtenku PANTONE 18-3838 Ultra Violet. Modro vijolična je barva, ki ponese našo zavest in potencial na višjo raven. Od raziskovanja novih tehnologij in širše galaksije, do umetniškega izražanja in duhovnega razmisleka, intuitivna barva Ultra Violet osvetljuje pot do vsega, kar prihaja.«

Zazrti smo torej v prihodnost, ali še bolje – prihodnost se dogaja tukaj in zdaj. Kripto valute, block chain tehnologija, umetna inteligenca, samovozeča vozila … In zato izbira barve Ultra Violet pravzaprav ne preseneča.

Odtenek je močan, kar dramatičen in zato v interjerju ponavadi rezerviran za najpogumnejše. Se pa odlično ujame z drugimi barvami. Hladni modrovijolični toni se skladajo z modro in zeleno, toplejši odtenki pa z rožnatimi toni, rdečo, oranžno ter zelo kontrastno rumeno. Za umiritev pa vijolični pristojijo vsi odtenki sive.

In medtem, ko poslušam Princa in njegov Purple rain, sem pobrskala za izdelki v tem bogatem, galaktičnem odtenku. Tule je nekaj najljubših.

 

“Odtenek je močan, kar dramatičen in zato v interjerju ponavadi rezerviran za najpogumnejše.”

 

1 Kopalniška preproga Parma, Missoni Home // 2 Shranjevalna enota Componibili, Kartell // 3 Sofa Favn, Fritz Hansen // 4 Termo vrč Geo in 5 Komplet omelo + smetišnica Normann Copenhagen // 6 Sofa Onkel, Normann Copenhagen // 7 Sofa Charles 20 in 8 Tabure Frank, B&B Italia // 9 Korito za rože Basket, Fermob // 10 Vaza Ypperlig, Ikea // 11 Posteljnina H&M Home // 12 Blazina Butterfly, Ferm Living // 13 Svetilka Oda Medium in Large, Pulpo

Foto © arhiv proizvajalcev, Izbirčnica