Življenjski slog

VSE TE ČUDOVITE KNJIGE · GESTALTEN, 1. DEL

To, da so moja velika strast knjige, najbrž ne rabim več razlagati. Takšne z veliko slikami. V njih najdem lepoto, odmik od vsakdanjika in predvsem navdih.

Nekaj o tem sem enkrat že pisala (tukaj). Kakor koli, spomnim se časov, ko sem se navduševala nad založbo Taschen. Bili so sinonim za čudovite knjige iz področja vseh vrst umetnosti. Zavidljivo število dobrih naslovov so izdali, zdaj pa se zdi, kot da jim malo zmanjkuje sape. No, ravno zadnjič sem prejela njihov novi katalog in očitno še nekaj migajo.

Ampak nič hudega. Našla sem novo založbo, novo ljubezen. Že lep čas se namreč navdušujem nad knjigami nemške založniške hiše Gestalten. To so knjige, za katere bi si želela, da bi jih dobila za božič. Vsakič. Skoraj je ni, ki si je ne bi želela v svoji zbirki. Podjetje, ki izdaja knjige o arhitekturi, oblikovanju in drugih ustvarjalnih disciplinah ima sedež kje drugje kot v meki kreativnosti, Berlinu.

Tule predstavljam tiste, ki me trenutno najbolj navdušujejo. Ker jih je preveč za eno objavo, sem jih razdelila na dva dela. V prvem delu so knjige s čudovito oblikovanimi interieri, v drugem pa bodo čudovite destinacije in narava v vsej svoji lepoti.

Na mojo srečo ima knjigarna Konzorcij kar pestro ponudbo njihovih knjig, sicer pa jih naročim tudi prek spleta.

Prijetno “listanje”.

 

Appetizer

Ko ti poleg dejstva kaj obeduješ, ni vseeno tudi v kakšnem ambientu to počneš. Hrana nam namreč v lepem prostoru tekne še bolj. Dokaj logično. Knjiga prikazuje čudovito notranje oblikovanje in arhitekturo barov, restavracij in drugih okrepčevalnic, v katerih bodo uživali vsi čuti. Poleg lepih interierjev pa je hkrati super vodnik, katero restavracijo ali bar v mestu obiskati. In še najboljše – v knjigi je navedenih lepo število čudovitih restavracij in barov, kjer cene hrane niso zasoljene. Lepo oblikovan interier tako postaja standard in počasi ruši predsodek, da so lepe restavracije in bari nujno tudi dragi.

Let’s Go Out Again

(Še) vedno v iskanju novih kulinaričnih izkušenj. Po istem principu kot prejšnja knjiga, tudi v tej najdemo še več edinstveno oblikovanih interierjev restavracij, barov in klubov s konceptom ter nenavadnih krajev s hrano. Ja, želimo si prostorov, ki poleg ostalih čutov spodbudijo tudi domišljijo in čustva. In z navdušenjem povem, da je v knjigi našla prostor tudi slaščičarna pregrešnih sladkosti in sodobnega ambienta Lolita, ki se nahaja v Filipovem dvorcu v centru Ljubljane. Prostor je bil nagrajen z nagrado Restaurant & Bar Design Awards, oblikovali pa so ga Trije arhitekti (sedaj z imenom Triiije).

Upgrade

Staro ni vedno za v staro šaro (ali za rušenje). V knjigi so namreč predstavljeni čudoviti primeri prenove pozabljenih stavb starejšega datuma, katerim so arhitekti s svojo tenkočutnostjo in posluhom za tradicijo in estetiko vdahnili novo življenje. Nekatere stavbe so se iz ruševin (dobesedno) spremenile v čudovite domove. Neverjetno, kako lahko iz nekaj starega nastane nekaj tako sodobnega.

Take a Bath

Take a Bath je knjiga, polna navdiha. Morda posebej za tiste, ki so ravno v načrtovanju (pre)nove kopalnice, a izbor oaz sprostitve doma je tako dih jemajoč, da bo listanje po knjigi tudi za ostale vsaj tako blagodejno, kot vroča kopel. Ni nepomembno, kako kopalnica izgleda in še bolj, kako se v njej počutimo. V njej namreč začnemo in končamo svoj dan.

The Shopkeepers

V dobi, ko se vse dogaja na spletu in je tu, razen unikatne nakupovalne izkušnje, mogoče tudi vse kupiti, je osvežujoče videti, da pogumni posamezniki še vedno vztrajajo. Še več, odpirajo se nove zanimive prodajalne, ki kljubujejo velikim trgovskim centrom. Ljudje smo spet začeli ceniti osebni pristop in znanje, ki ga ti prodajalci nudijo. V knjigi so zbrane najzanimivejše trgovine s konceptom vseh večjih mest po svetu – od Amsterdama in Berlina do Londona, Barcelone in Pariza. Pa seveda New York, L.A. in Tokyo …

Foto © Izbirčnica, Gestalten