Življenjski slog

VODNIK PO BENETKAH · LEGENDARNI KOTIČKI + UMETNOST

V drugem delu vodnika sem si vzela čas za kavo (no, vročo čokolado), pa tudi kaj močnejšega ; ). In seveda za malo umetnosti. Tu je torej še nekaj idej za še malo Benetk.

Kavarna Florian je najstarejša (mogoče pa tudi najdražja) kavarna v Italiji. Locirana na najbolj obljudenem trgu v Benetkah, trgu Svetega Marka, posluje že od leta 1720. Zato ne preseneča, da je njena notranjost klasična, opremljena v slogu rokokoja, s stropovi obdanimi v freske (tako kot mesto samo, obiskovalca popelje v neko drugo obdobje). Kava popita stoje seveda stane manj, tisti pa, ki se ekstravagantnemu doživetju ne morejo upreti in sedejo za mizo, sežejo v žep še malo globje. Morda še nasvet. Vedno prava izbira je tu Cioccolata con panna, temna vroča čokolada s stepeno smetano.

Še eno prav posebno doživetje je obisk Longhi Bara v The Gritti Palace hotelu. Velika izbira koktajlov, čudovit ambient v pritličju enega najbolj razkošnih hotelov v Benetkah in razgled s terase neposredno nad Grand Canalom ter nanj, je brez dvoma kombinacija, ki človeka težko pusti ravnodušnega. Gneča v času “coctail hour” (to je ob petih) zna biti kar precejšnja, zato se je morda pametno tja odpraviti kakšno uro prej. Druga opcija je aperitivo v baru Hotela Danieli, še eni večni klasiki tega mesta. Celotno pritličje ter stopnišče je obloženo v kamen in izgleda res izjemno. Prijazni natakarji pa mimogrede zaupajo še kakšen nasvet za ogled mesta (tudi njim gre zahvala za kakšno stvar iz seznama ;).

Da pa dan ne bo minil samo v posedanju ter popivanju (in ker se je lepo tudi malo kulturno izobraževati) je primerno obiskati tudi kakšno galerijo, muzej ali drugo umetniško ustanovo. Prva, ki mi pade na pamet, je znamenita operna hiša La Fenice. In ne, ni se treba udeležiti opere ali koncerta. Za začetek bo (najbrž) dovolj vodeni ogled tega slavnega gledališča, kjer obiskovalca popeljejo po, v zlate štukature odetih prizoriščih ter skrivnostih gledališča. Moč pa si je ogledati tudi razstavo Marie Callas, ki je tu nastopala med leti 1947 in 1954.

Meni vedno zelo ljuba je tudi Peggy Guggenheim in njena Peggy Guggenheim Collection. V muzeju se namreč nahaja veličastna zbirka več kot 200 sodobnih umetnikov – od Pabla Picassa, Maxa Ernsta (s katerim je bila nekaj časa tudi poročena), Joana Mirója, pa do Jacksona Pollocka, če jih naštejem le nekaj. Ameriška izseljenka je bila dedinja rudniškega bogastva, v vsakem primeru pa izjemno zanimiva gospa (njen oče, Benjamin Guggenheim, je umrl v tragični nesreči potopljenega Titanica). V palači Venier dei Leoni, kjer se muzej nahaja, je gospa tudi živela. Prav zato je obisk muzeja še bolj zanimiv, lep pa je tudi vrt s skulpturami, kjer je Peggy Guggenheim tudi pokopana.

Pri raziskovanju mesta pa čisto mimogrede odkrijem Bel Air Fine Art Gallery. Gre za skupino dvanajstih galerij po različnih evropskih mestih, kjer prodajajo najpomembnejše mednarodne umetnike s področja street-arta, pop-arta in sodobne umentosti. Galerija mi je v oko padla s sodobnimi in ostalimi zabavnimi (lahko bi rekla tudi malo odštekanimi) skulpturami in deli.

Za konec pa naj omenim še Tre Oci, ki se nahaja v južni laguni Benetk, natančneje na Giudecci. Do nje pač peš ne gre in je potrebna vožnja z vaporettom. Galerija se nahaja v čudoviti neo-gotski palači iz začetka 20. stoletja, v njej pa se odvijajo predvsem fotografske razstave, kot na primer razstava Lost+found sodobnega fotografa Davida LaChapella lani.

Kar se tiče tega romantičnega mesta na vodi, bi to bil moj kratek izbor. Resnica pa je, da je neodkritega ostalo zagotovo še veliko ter da ima vsak svoje želje in preference. Zato si Benetke prilagodite po svoje in seveda ne pozabite uživati v edinstvenem utripu mesta brez avtomobilov, v ozkih uličicah in kanalih, veličastnih cerkvah, skratka vsem, kar mesto lepega ponuja. ♥

Caffè Florian

Piazza San Marco 57
www.caffeflorian.com

 

Longhi Bar, The Gritti Palace

Campo Santa Maria del Giglio
www.thegrittipalace.com

 

Hotel Danieli

Calle Seconda de la Fava 4196
www.danielihotelvenice.com

 

Teatro La Fenice

Campo San Fantin 1965
www.teatrolafenice.it

 

Peggy Guggenheim Collection

Dorsoduro 701 – 704
www.guggenheim-venice.it

 

Bel Air Fine Art Gallery

Calle dello Spezier 2765
www.belairfineart.com

 

Tre Oci

Fondamenta Zitelle 43
www.treoci.org

Foto © Izbirčnica