Življenjski slog

VODNIK PO BENETKAH · DIZAJN + NAKUPOVANJE

S pustnim karnevalom za vogalom se zdi vodnik po Benetkah dokaj logična izbira. Prvič se mi je zato zgodilo, da januar sploh še ni bil pri koncu, jaz pa sem mesto na vodi obiskala že dvakrat. Mogoče pade nov osebni rekord?

Razloga, zakaj se Slovenci pustnega karnevala v Benetkah vedno radi udeležimo, sta vsaj dva. Glavni je seveda doživetje, drugi pa bližina samih Benetk. Ne vem, ali se tega zavedamo, ampak naša država ima res odlično lego. Blizu imamo namreč toliko zanimivosti.

O tem mestu na vodi je bilo napisanega že ogromno. Kaj torej novega odkriti? Ker vodniki klasičnih znamenitosti niso v moji domeni, najdem vedno kaj drugačnega, posebnega. Seveda ponavadi v povezavi z oblikovanjem in tudi tokrat ni nič drugače. Vodnik sem tematsko razdelila na dva dela in tale, prvi, mi je še posebej ljub (seveda, poleg oblikovanja še šoping : )

Torej, v Benetkah enostavno ne moreš mimo mostu Rialto. Poleg Trga svetega Marka je to namreč ena najbolj označenih točk. In tam čez most, na levi strani, se nahaja T Fondaco dei Tedesci, zagotovo najlepša veleblagovnica v Benetkah. Stavba je impresivna, ena največjih in najbolj prepoznavnih v mestu. Njena prenova je trajala sedem let in je bila zaključena konec leta 2016, projekt prenove pa je zasnoval znani nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. Sodobna veleblagovnica ponuja štiri nadstropja najboljših modnih in lepotnih znamk, čudovite ure in nakit. In čeprav cene žepu niso najbolj prijazne, je pravo doživetje že samo stopiti vanjo. V pritličju se, sredi notranjega dvorišča, nahaja čudovit bar in restavracija Amo, pogled pa se odpre na celotna štiri nadstropja, do vrha. Tam pa obiskovalca čaka češnja na vrhu torte. Stavba ima namreč čudovito razgledno ploščad, ki jo je mogoče obiskati brezplačno in ponuja dih jemajoče razglede na mesto – na Grand Canal, Rialto Bridge, vse okoliške stavbe in če je vreme lepo, se vidijo tudi Alpe. Ogled obvezen!

Čisto blizu mostu Rialto, malo naprej od T Fondaco dei Tedesci se nahaja še ena lepa veleblagovnica. Trgovina Coin je tistim, ki kdaj zaidejo v Trst najverjetneje dobro poznana. Veleblagovnica Coin Excelsior pa je nov format, ki svojo ponudbo klasičnih prodajaln Coin še nadgrajuje. In sicer s še bolj prestižnimi, a cenovno še vedno dosegljivimi znamkami oblačil, modnih dodatkov, nakita in kozmetike. V čisto zgornjem nadstropju se nahaja Coincasa, oddelek posvečen dodatkom za dom. Stavba je bila pred kratkim na novo prenovljena in znotraj pogled ponovno najbolj pritegne notranje dvorišče. Le-to je namreč italijanski umetnik Felice Limosani čez vsa nadstropja obdal v svetlobno instalacijo, katere navdih je bil stavek Leva Tolstoja “If you want to be happy, be.” (Če želiš biti srečen, bodi). Viseča, obračajoča se ogledala, pa instalacijo še dodatno popestrijo, naredijo učinek res poseben.

Predel okoli umetnostnega muzeja Palazzo Grassi ponavadi ni najbolj obljuden del Benetk. No, razen, če se v muzeju nahaja kakšen super zanimiv dogodek, kot npr. razstava umetnika Damiena Hirsta (Treasures from the Wreck of the Unbelievable) lani. Ampak! Ta predel ponuja kar nekaj skritih (ali pa ne tako skritih) sladkorčkov. Prvi v neposredni bližini Palazzo Grassi se nahaja butični dizajn hotel Palazzina G, katerega je oblikoval znameniti francoski genij oblikovanja Philippe Starck. Hotel je vključen v verigo Design Hotels™ in je res prava paša za oči. Na zunaj stavba, z videzom fasade 16. stoletja, deluje kot vse ostale. V notranjosti pa gosta čaka sodoben in stilsko dovršen interjer, s pohištvenimi kosi priznanih oblikovalcev in stenami polnimi ogledal. Res stajliš.

Le nekaj deset metrov stran se nahaja ultra šik trgovinica Chiarastella Cattana. Trgovina je ime dobila po njeni lastnici, oblikovalki tekstila z izjemnim okusom. Zato ne preseneča, da je polna izdelkov iz najboljših materialov (volna, kašmir). Predvsem za dom, imajo namreč res čudovite okrasne blazine, pregrinjala in odeje z geometrijskimi vzorci, najdejo pa se tudi čudoviti kosi oblačil. Kot protiutež pa mizo krasijo prelepe vaze iz muranskega stekla. Vsi predmeti so izdelani ročno in so unikat.

Santa Maria Novella je še ena čudovita prodajalna, le-ta z lepotnimi izdelki in dišavami in stoji tako rekoč pri sosednjih vratih. Izhaja iz Firenc in je poznana kot ena najstarejših lekarn na svetu. Njeni začetki segajo v 12. stoletje, ko so tamkajšnji menihi začeli nabirati zdravilna zelišča. Prodajalna je polna dišečih mil, eteričnih olj, toaletnih vodic, mazil za obraz in telo, najdejo pa se celo zdravilne žgane pijače in spreji za osvežitev doma.

A lepih stvari tu še ni konec. Takoj za prvim vogalom prvič odkrijem Caigo da Mar. In tu se čas, vsaj zame, malce ustavi. Trgovinica, tako posebna kot njena lastnica, po rodu Finka, katero je ljubezen pripeljala v Italijo. Študirala je modo, zdaj pa je njena strast opremljanje interjerjev. Trgovina je res čudovita. Očara in z vonjem zasvoji že sam ambient, lepim predmetom ni videti konca. Tu prodajajo omamno dišeče in meni zelo ljube sveče Fornasetti in Cire Trudon. Najde pa se še ogromno drugih čudovitih okrasnih predmetov znamke Fornasetti. Priznam, eno izmed mojih najlepših odkritij. Tako se v razdalji 200 metrov zvrsti kar pet, zdaj mojih zelo priljubljenih točk v tem mestu. Ta predel res priporočam.

Trgovino Giobagnara sem odkrila čisto mimogrede. V izložbi je namreč nemogoče spregledati (ponovno) čudovite sveče Fornasetti, v ponudbi pa imajo tudi Sieger by Furstenberg, znamko samih lepih predmetov poželenja. Sicer je trgovina najbolj poznana po usnjenih izdelkih.

Na poti nazaj proti Piazzale Roma, pa ne smem pozabiti omeniti še ene zelo unikatne trgovinice. Bottega 2137 je mini butična cvetličarna/trgovina, polna svežih rož, lončnic, okrasnih loncev in dekoracije za dom. Na radar mi je prišla, ker ponujajo čudovito francosko znamko Astier de Villatte ter male pohištvene kose in fantastično odštekane pladnje z živalskimi motivi, prav tako francoske znamke Ibride.

Skratka, potrudila sem se, da je na seznamu morda kaj novega. In če se odpravljate v Benetke, obiščite vsaj kakšnega od predlogov, meni so se zares vtisnili v spomin. A vodnik po tem zanimivem mestu se tukaj ne konča. Naslednjič sledi še malo umetnosti in kotičkov, ki jih v Benetkah prav tako ne gre spregledati.

Caigo da Mar

San Marco 3131 (Calle delle Botteghe)
www.caigodamar.com

 

Bottega 2137

Calle Longa 2137 – Sestier di Santa Croce
www.bottega2137.it

 

Pallazina G

San Marco 3247
www.palazzinag.com

 

Chiarastella Cattana

San Marco 3216 (Salizada San Samuele)
www.chiarastellacattana.com

 

T Fondaco dei Tedeschi

Calle del Fontego dei Tedeschi, Rialto Bridge
www.dfs.com

 

Coin Excelsior

Cannaregio 5787
www.coinexcelsior.com

 

Giobagnara

San Marco, Campo S. Maria del Giglio
www.giobagnara.com

 

Santa Maria Novella

San Marco 3149
www.smnovella.it

Foto © Izbirčnica

 

2 Comments

  1. Petra
    1. 2. 2018 / 19:08

    Čudovit opis in veliko truda za članek. Hvala, da deliš z nami svojo strast do lepote.

    • 2. 2. 2018 / 10:19

      Hvala Petra. Dela je res veliko, ampak to počnem z največjim veseljem. Je pa moj trud poplačan s komentarji, kot je tvoj. Hvala ♥