Dizajn vodnik

FLOIOS JEWELRY · ZGODBA O NAKITU, KI GA OBLIKUJE NARAVA

Današnja zgodba je posebna. Tako posebna, da si zasluži objavo, čeprav na blogu prevladujejo vsebine iz oblikovanja interjerjev in opreme za dom. To je zgodba o nakitu, ki ga oblikuje narava. In tako je lepa, da jo enostavno moram povedati.

Ustanoviteljico znamke Floios JewelryTino Košak sem spoznala pred leti, ko je delala še v čisto drugih vodah. A zanimivo, kako nam življenje ponudi nove priložnosti, nas postavi pred nove izzive.

Tina izhaja iz umetniške družine, a oblikovanja ni nikoli študirala. V sebi pa ima prirojen čut za estetiko, za lepoto. Že od malih nog obožuje tudi naravo. Pove, da ta skriva toliko lepote, ki je velikokrat niti ne opazimo. In tako se je porodila ideja o izdelovanju nakita, katerega oblikovalka je pravzaprav narava. Takole pove: “Mi, kot opazovalci narave, lepote želoda ali drobnega popka mnogokrat sploh ne opazimo. Šele ko to obliko ulijemo v žlahtno kovino, opazimo lepoto, ki jo je ustvarila narava.”

Popolnosti narave ni mogoče preseči

Vsi izdelki so verodostojna replika narave in se jih ne trudi olepševati. “Verjamem v to, da je narava nad človekom superiorna. Mi, kot ljudska bitja narave ne bi smeli spreminjati, saj na ta način uničujemo sami sebe. Narava je ultimativen dizajn, katerega človek ne more preseči. Zakaj bi to spreminjali? Vsa umetnost namreč izhaja iz zlatega reza, posnema naravo. Narava je popolna in jaz iščem popolnost v nepopolnosti. Če bi izdelke olepševala, bi bili kičasti.”

V rastlinah išče simboliko

Navdih najde tako rekoč povsod. Naj bo to orhideja, ki cveti na njeni okenski polici, vejica zimzelene ciprese z vrta, ali lubje, ki ga najde v gozdu. Od tod tudi ime Floios – izhaja iz grškega jezika in pomeni drevesno skorjo.

V rastlinah pa išče tudi simboliko. Popek vrtnice je tako namenjen tistim, ki iščejo ljubezen, žajbelj je amulet za modrost, cipresa pomeni večnost, plahtica je simbol za plodnost … Za vsako rastlino ima zabeleženo tudi, kdaj jo je utrgala in kje.

Nakit iz recikliranega srebra odsluženih računalnikov

A zgodba o nakitu iz narave ima še eno zelo pomembno dimenzijo. Ves nakit je namreč izdelan iz recikliranega srebra odsluženih računalnikov. S tem je zgodba o naravi, naravnih materialih in trajnostnem oblikovanju res celostna. “Verjamem, da mora vse biti sklenjen krog. Uporabljam reciklirano srebro in mu ponovno dajem obliko narave. Srebro je žlahtna kovina in ima večno vrednost. Tudi če se kdo ene oblike narave naveliča, jo lahko ponovno reciklira in uporabi,” razmišlja Tina.

Ves nakit, na voljo so obeski in broške, je izdelan ročno in v majhnih serijah. Vsak kos je unikat. Izdelki so na voljo v Tinini Etsy trgovini, v izdelavi pa je tudi spletna stran.

Zgodbi o trajnostnem nakitu Floios Jewelry lahko sledite tudi tukaj:
EtsyInstagram

 

“Mi, kot opazovalci narave, lepote želoda ali drobnega popka mnogokrat sploh ne opazimo. Šele ko to obliko ulijemo v žlahtno kovino, opazimo lepoto, ki jo je ustvarila narava.”

 

“Vsa umetnost izhaja iz zlatega reza, posnema naravo. Narava je popolna in jaz iščem popolnost v nepopolnosti. Če bi izdelke olepševala, bi bili kičasti.”

 

 

“Verjamem, da mora vse biti sklenjen krog. Uporabljam reciklirano srebro in mu ponovno dajem obliko narave.”

 

Foto © Peter Giodani