Dizajn vodnik

IKEA x TOM DIXON · SERIJA DELAKTIG & KAKO JO NADGRADITI

Novica o sodelovanju med švedskim pohištvenim gigantom Ikeo in angleškim industrijskim oblikovalcem Tom Dixonom je stara vsaj že leto in pol. A končno je napočil trenutek, ko rezultat njunega sodelovanja lahko preizkusimo tudi v realnosti.

S 1. februarjem je v Ikeinih trgovinah namreč mogoče kupiti težko pričakovano modularno serijo DELAKTIG. Osnovni element je kavč / postelja, ki se z dodajanjem oziroma spreminjanjem elementov lahko preoblikuje v počivalnik “chaise longue”, trosed ali zakonsko posteljo. Dodatni elementi pa tvorijo tudi fotelj, tabure in dvosed, kar pomeni, da je možnosti postavitev tako rekoč neskončno.

Cilj sodelovanja med priznanim in priljubljenim oblikovalcem ter Ikeo je bil narediti enostaven, a trajen in vzdržljiv izdelek, ki ne bo samo lep, ampak tudi kakovosten, funkcionalen in cenovno dosegljiv. To jim je odlično uspelo, saj je okvir iz surovega aluminija močan in vzdržljiv in je po besedah oblikovalca “dovolj robusten, da traja celo življenje”.

Nadgradnja elementov z avtoriziranimi“hack-i” – element kupite pri Ikei, dodatek zanj pa pri Tom Dixonu

Uporabniki Ikeinega pohištva so poznani tudi po tem, da pohištvo pogosto spremenijo, nadgradijo ali prilagodijo po svoje s tako imenovanimi “hack-i”. A tokrat se je z nadgradnjami elementov pozabaval kar oblikovalec sam. Izdelal je namreč paleto dodatkov, ki elemente spremenijo v prave oblikovalske kose.

Ti oblikovalski dodatki so stranska mizica, držalo za revije in stoječa svetilka, katere se lahko pritrdi na aluminijast okvir. Na voljo pa so še “električno” živo modro pregrinjalo iz 100 % novozelandske volne in prevleke za kavč. Prva, elegantna in preprosta v črni barvi, narejena v sodelovanju z vodilnim danskim podjetjem na področju tekstila Kvadrat. Potem pa še črtasta, v kontrastnem črno belem vzorcu in najbolj ekstravagantna prevleka iz islandske dolgodlake ovčje kože – obe ustvarjeni v sodelovanju s podjetjem Bemz, ki je poznano prav po izdelovanju prevlek za Ikeino oblazinjeno pohištvo. Črno “kosmato” prevleko so poimenovali tudi zver. Zakaj, je najbrž jasno.

In kako zadeva deluje? Preprosto. Elemente za posteljo ali kavč kupite pri Ikei, čudovite dodatke za nadgradnjo pa pri oblikovalcu.

IKEA DELAKTIG kolekcija
TOM DIXON dodatki

 

Oblikovalski dodatki, ki se lahko pritrdijo na aluminijast okvir so mizica, držalo za revije in stoječa svetilka.

 

 

Na voljo pa so še živo modro pregrinjalo iz 100 % novozelandske volne in prevleke za kavč.

 

 

Črno “kosmato” prevleko so poimenovali tudi zver. Zakaj, je najbrž jasno.

 

Foto © Ikea, Tom Dixon