Na obisku

VILLA N°24 • ISTRSKA VILA, V KATERO SE ZALJUBIŠ V TRENUTKU

Dolgo se nismo brali. Malo skeptična sedim za računalnikom, ali možgani še delajo, a sploh še znam kaj (pametnega) napisat? Ja, kar lepo pavzo sem si privoščila in odklop je res dobro del. In ker je spomin na počitnice še vedno zelo živ, bo tale prva podopustniška dišala po morski soli, sivki, rožmarinu – po Istri.

Obiskala sem namreč čisto novo prenovljeno in pred kratkim odprto istrsko vilo, ki me je prevzela v trenutku. A ta zgodba se začne že veliko prej. Namreč, ko sem začela s pisanjem bloga, sem tudi sama začela slediti kreativnim ljudem, ustvarjalcem iz različnih področij. Tako sem čisto po naključju, niti sama dobro ne vem kako, našla tudi njo – Ito, izdelovalko čudovitih makramejev. Nastal je zapis na blogu in začeli sva si slediti na družabnih omrežjih.

Lani pozno jeseni pa od Ite dobim povabilo za njen nov Instagram profil – Villa N°24. Z zanimanjem si ogledam tistih nekaj sličic (Instagram račun je bil pač čisto nov), a bilo jih je dovolj, da sem iz njih lahko razbrala, da se nekaj gradi, prenavlja … Super. Takšne projekte imam vedno rada, zato sem postala zvesta sledilka. Bolj kot je bilo mogoče videti kaj nastaja, bolj sem bila navdušena.

Slike kamnite istrske hiše, vseh tistih detajlov in bazena v nastajanju so dale slutiti, da bo končni rezultat res izjemen. Projekt gradnje/prenove pa je bil v fazi zaključevanja letos poleti, ravno v času, ko sem se po Istri potepala tudi sama. Iti pošljem sporočilo in zmeniva se za obisk. »Naslednji vikend«, napiše  »”finiširamo” še zadnje malenkosti«. Razumem. Tisoč stvari je takrat še treba postoriti.

Villa N°24 se nahaja v majhni idilični vasici Barat, v osrčju hrvaške Istre, le kakšnih 40 kilometrov oddaljena od slovenske meje in približno 25 km od Rovinja, nekje vzporedno z Limskim zalivom. Glede na to, da je danes v pomoč navigacija, naslov najdem brez težav. Ob vstopu na dvorišče se izkaže, da slike na Instagramu ne lažejo. Le da v živo izgleda še lepše.

Ita me najbolj preseneti z dejstvom, da so se projekta lotili sami, brez arhitekta. Ne morem verjeti. Vila, opremljena v istrskem slogu tako estetsko, da vse paše skupaj do zadnjega detajla. Unikatnim dodatkom delajo družbo seveda tudi Itini makrameji, rezultat njene kreativnosti pa je tudi nekaj luči, ki jih je izdelala sama. Kapo dol.

Vila se razprostira v dveh nadstropjih, kjer se nahajajo tri spalnice. Lastnica jih je, glede na barve dodatkov, ki se v njih nahajajo, poimenovala kar črna, siva in rjava soba. Ena spalnica se nahaja v spodnjem nadstropju, dve v zgornjem. Najbolj me očara zgornja, črna soba. Da se razumemo, vse so čudovite, a svetloba zgoraj je drugačna, lepša, svoje pa naredi tudi v les odet strop in tramovi.

Vsaka od sob ima tudi svojo kopalnico. V eni izmed njih mi najbolj v oči pade ogledalo v kovinskem okvirju. Ita pove, da ga je kupila na L’occitanovi garažni razprodaji (o kateri sem pisala v enem od prispevkov) in kjer sem bila tudi sama, a ga niti pod razno nisem opazila. Smeh. Kako ene stvari opazimo šele v prostoru, kjer res zasijejo.

V spodnjem nadstropju se nahajajo prostorna kuhinja, jedilnica, ter bralni kotiček pod stopniščem. Všeč mi je, da so stropovi v pritličju ostali surovi, betonski, kar hiši da dodaten istrski karakter. V prostor pa izjemno paše tudi kovinsko stopnišče in ograja.

Čeprav morja ni v neposredni bližini, vila premore vse udobje, ki si ga lahko zamislim, vključno z bazenom in zunanjo poletno kuhinjo. Kar pa je v teh časih masovnega turizma najbolj pomembno, tukaj najdem 100 % mir, ni nobene gneče in tudi o turističnih množicah ni ne duha ne sluha. Neprecenljivo.

 

Villo N°24 lahko obiščete / ji sledite tudi tukaj:
spletna stran ∙ Facebook ∙ Instagram

 

 

Villa N°24 se nahaja v majhni idilični vasici Barat, v osrčju hrvaške Istre, le kakšnih 40 kilometrov oddaljena od slovenske meje in približno 25 km od Rovinja, nekje vzporedno z Limskim zalivom.

 

 

Opremljena v istrskem slogu, tako estetsko, da vse paše skupaj do zadnjega detajla.

 

 

V spodnjem nadstropju se nahajajo prostorna kuhinja, jedilnica, ter bralni kotiček pod stopniščem. Stropovi v pritličju so ostali surovi, betonski, kar hiši da dodaten istrski karakter.

 

 

Vila se razprostira v dveh nadstropjih, kjer se nahajajo tri spalnice. Lastnica jih je, glede na barve dodatkov, ki se v njih nahajajo, poimenovala črna, siva in rjava soba.

 

 

Unikatnim dodatkom delajo družbo tudi Itini makrameji.

 

 

Vsaka od sob ima tudi svojo kopalnico. V eni opazim ogledalo v kovinskem okvirju, kupljeno na L’occitanovi garažni razprodaji, kjer ga sama nisem videla. Kako ene stvari opazimo šele v prostoru, kjer res zasijejo.

 

Foto © Izbirčnica, Villa N°24