Življenjski slog

SMREČICA, O SMREČICA – KAKO JO OKRASITI, DA VAM BO V PONOS

Veseli december je čisto zares pred vrati. Mesta in trgovine so okrašena (nekatera že lep čas), zato sem se tudi sama odločila, da v zadnji mesec vstopim s praznično podobo doma. dsc03578_edited

Res je, da se po tradiciji drevesce postavlja na božični večer. Res pa je tudi, da je bila smrečica včasih postavljena vse do svečnice. Sedaj pa božične/novoletne okraske pospravimo kmalu po novem letu. In glede na to, da je s postavljanjem in pospravljanjem dekoracije kar nekaj dela, je “luštno” v vzdušju uživati vsaj nekaj časa.

Prvi pogoj, da začnem z okraševanjem je, da imam vse pospravljeno. Zato zdaj že dva dni pospravljam. Potem je obvezna prava glasbena podlaga. Na primer Sarah Brightman s svojo zimsko simfonijo (A Winter Symphony) me takoj ponese v pravo zimsko pravljico … in okraševanje se lahko prične.

Danes je na voljo res veliko različnih vrst smrečic, od naravne, umetne, lesene … No, moja je iz nekakšne prepletene žice, s pritrjenimi ledenimi kristalčki ob konicah, srebrne barve. Imam jo že lep čas, vendar se je do danes še nisem naveličala. Je taka posebna. Predvsem mi je všeč, da nanjo lahko obesim tudi težje okraske, saj se veje ne povesijo in okraski visijo, kot si zamislim. Okraske pa (do)kupujem zelo počasi, vendar že kar dolgo. In kot pravijo, se počasi daleč pride. Do zdaj se jih je namreč nabralo res lepo število.dsc03615_edited

In tule je nekaj nasvetov za okrasitev smrečice, ki vam bo v ponos.

Ne ozirajte se na trende.

Pomembno je namreč, kaj je všeč vam. Sama se na različne trende ne oziram in kupim tiste okraske, ki so mi res všeč. Kakor koli so si med seboj barvno različni, se na koncu povežejo v lepo celoto. Res pa je, da so si slogovno podobni, nekakšen “vintage glam”.

Božične okraske in dekoracijo kupujte postopoma/počasi.

Kot rečeno, kupim samo tiste okraske, ki mi zares padejo v oko. In niti slučajno nisem vseh kupila naenkrat. Raje jih kupim le par, vendar tistih bolj posebnih. In še danes za vsak okrasek vem, kje sem ga kupila. Čisto zares.

Okrasek kot darilo.

Okrasek je lahko lepo darilo. Malenkost, ki pomeni zelo veliko. Tudi sama sem v dar prejela kar nekaj okraskov in vsakič, ko krasim smrečico, se spomnim osebe, ki mi je okrasek podarila. Bolj izviren je okrasek, bolj si zapomnim darovalca.

Okraske naredite sami.

Možnosti je ogromno, sploh v dobi interneta, ko je dostop do DIY video posnetkov in ostalih vodnikov zelo enostaven. Ena meni ljubših možnosti je npr. okrasitev drevesca z doma pečenimi piškoti ali medenjaki, ki jih obesite na naravno ali leseno smrečico. Poleg čudovitega izgleda bo namreč tudi omamno dišalo. Sama se spomnim, kako smo kot otroci na smrečico navezovali bonbone, ki pa so postopoma kopneli, dokler ni čudežno izginil tudi zadnji …

Dekoracijo kupujte konec sezone.

Na dražje okraske se izplača počakati do konca sezone, saj se pri teh okraskih 50 % – 70 % popust pošteno pozna. Sploh pa je faktor presenečenja ob postavljanju smrečice naslednjo sezono toliko večji. Ob nakupu je namreč že vse mimo in sama okraske takoj pospravim. Potem pa jih navdušeno odvijam iz papirja, saj že malo pozabim, kaj sem nakupila. Res pa je, da je sedaj veliko božične dekoracije znižane še v prazničnem času in jo zato lahko takoj uporabite.

In zaključek.

Z okraševanjem božičnega drevesca je tako kot z opremljanjem doma – vsaka stvar rabi svoj čas. Zato tudi, če vam letos ne uspe najlepše božično drevesce, ste vsakič bližje tisti pravi kombinaciji. Pomembno je, da se ob okraševanju zabavate in tako ustvarjate lepe spomine.

dsc03595_editeddsc03625_editeddsc03636_edited dsc03642_editeddsc03628_edited dsc03601_edited dsc03655_edited dsc03657_edited dsc03691_edited dsc03720_edited

Foto: Izbirčnica