Življenjski slog

PRAZNIČNO OKRAŠENA IZLOŽBENA OKNA V LJUBLJANI

Decembra skoraj ni lepšega kot sprehod skozi praznično okrašeno mesto. Vendar pa si slovesne podobe ne nadenejo le mesta, temveč tudi izložbe trgovin. In kako se je izkazala Ljubljana?

dsc03859_edited

Izložbena okna so nepogrešljivi del trgovin. Okna, ki nas nagovarjajo, da se zaljubimo na prvi pogled. Nas začarajo tako, da le stežka ravnodušno odkorakamo stran. In glavni namen, da vstopimo in opravimo nakup. Sama velikokrat ogledujem izložbe iz gole radovednosti, brez potrebe, da kaj kupim. Da se spravim v dobro voljo, ali najdem kakšen nov navdih.

Posebej v prazničnem času so tudi izložbe, poleg celostne praznične podobe mesta, zelo pomemben okras.

V tuijini so novoletna izložbena okna prava paša za oči. Bergdorf Goodman, Bloomingdales in Saks Fifth Avenue v New Yorku, Harrods, Liberty, Fortnum & Mason ter Selfridges v Londonu, KaDeWe v Berlinu, Excelsior v Milanu, Galeries Lafayette in Pritemps v Parizu – to je le nekaj imen najslavnejših veleblagovnic na svetu.

Osupljive veleblagovnice in njihove slavne izložbe, ki pripovedujejo cele zgodbe, si ogledujejo turisti iz vsega sveta. Odkritje novoletnih izložb pa je praviloma izjemen, vnaprej napovedan dogodek, kjer se zbere cela množica ljudi. Te veleblagovnice so pojem sodobnega nakupovanja razvile do nedosegljivih višin.

Kako pa je pri nas? Je Ljubljana pravi naslov za vrsto čudovitih izložbenih oken? Imajo turisti v izložbah kaj videti?

Vsa entuziastična sem se na predvečer decembra odpravila na obhod. Da v svoj fotografski objektiv ujamem vso domišljijo izložbenih oken, ki jih premore Ljubljana. Namenoma sem se v mesto odpravila zelo pozno, tam malo pred polnočjo. Bil je delovni dan, zato sem pravilno predvidevala, da ob tej uri gneče ne bo in da bom lahko v miru pofotografirala, kar sem si zamislila.

Priznam, moja pričakovanja so bila kar visoka (Ljubljana je le glavno mesto). Toda sledilo je dokaj hladno razočaranje. Prvi večer nisem imela veliko sreče, saj veliko trgovin ponoči ugasne izložbene luči. Saj razumem, varčevanje. Vendar vsaj veleblagovnica na stičišču najbolj obljudenih ulic v Ljubljani (govorim o Nami), bi po mojem mnenju ponoči lahko pustila izložbene luči prižgane. Vsaj decembra. Tako sem naslednji dan ponovila vajo. Prehodila sem dober del mestnega središča in objavljam tiste najbolj všečne. To so:

Dota, Ikona, Weekend Max Mara, Galerija Emporium, Gud Shop, Smile Concept Store, Nama.

Nama že tradicionalno slovi po tem, da se pri okrasitvi svojih izložb res potrudi. Njihove izložbe so pestre, zanimive in vedno nekaj posebnega. Prav letos pa Nama slavi tudi častitljivih 70 let. In zato sem pričakovala, da bo novoletna okrasitev izložbe res nekaj ekstra. Izložba je lepa, vendar za moj okus (pre)več zakriva kot odkriva. Manjka mi tudi tisti “uau” faktor, ki je prisoten ponavadi.

Zelo estetski sta čudoviti Galerija Emporium in Weekend Max Mara, pa tudi Dota in Ikona (še posebej levi del izložbenih oken). Izložbi Gud Shop-a in Smile Concept Store nista veliki, sta pa  izredno “kjut”.

Največje razočaranje pa sem doživela pri Maximarketu. Na zadnji novembrski večer je bila namreč izložba še vedno odeta v, s soncem obsijane, zlatorumene jesenske barve. No, včeraj sem šla ponovno mimo in sedaj se očitno nekaj dogaja. Izložba je v delu. Bela. Prazna. Upam, da ne za dolgo, saj je december tukaj in skorajšnji Miklavž tudi.

Kar se ostalih izložb tiče – dokaj povprečno in brez domišljije, prostora za izboljšave in sprostitev kreativnosti je še ogromno. Res bi si želela, da bi se nekega dne lahko primerjali s svetovnimi prestolnicami. Prijateljica, ki se trenutno mudi v Parizu, mi naslednje jutro čisto slučajno pošlje sliki dveh čudovitih tamkajšnjih izložb. In v meni tli upanje… Mogoče, nekega dne.

GALERIJA EMPORIUM

DOTA

dsc03746_edited_editeddsc03747_edited

WEEKEND MAX MARA

IKONA

dsc03800_edited dsc03802_edited

SMILE CONCEPT STORE

dsc03805_edited

GUD SHOP

dsc03808_edited

NAMA

dsc03848_edited dsc03854_edited dsc03856_editeddsc03862_edited dsc03860_edited

Foto © Izbirčnica