Dizajn vodnik

URBANIA: SERIJA HIŠK IZ KERAMIKE DANSKE ZNAMKE KÄHLER

Ročno delo in sodobnost, prepletena s 175 letno tradicijo – to so kvalitete danskega podjetja Kähler.
dsc03487_edited_edited

Točno mesec dni pred božičem in pred današnjim prižigom prazničnih lučk v kar nekaj mestih, bo želja po okrasitvi doma kmalu (če že ni) vzplamtela tudi pri večini od nas. Glede na to, da je z okrasitvijo lahko kar nekaj dela, praznični mesec pa mine zelo hitro, mislim, da se bom sama okrasitve lotila kar ta konec tedna. V okrašenem domu namreč rada nekaj časa uživam.

Preveč kičastega okrasja ne maram, raje manj in tisto s stilom. Zato sem danes naredila stajling s svetlobnimi hišicami Urbania, proizvajalca Kähler.

Za tiste, ki znamke še ne poznate – KÄHLER je svetovno (pri)znano dansko podjetje, ki izdeluje edinstvene izdelke iz keramike (krožniki, skodelice, sklede, vaze, svečniki, okraski …) že več kot 175 let. URBANIA pa je njihova serija hišic iz tanke, belo glazirane keramike, ustvarjena, kot tradicionalna božična dekoracija, idealna za praznične dni. Hišice služijo kot svečniki in jih v zimskem delu leta lahko za sproščeno vzdušje uporabljamo tudi ob vsakodnevnih večerih. Prostor namreč napolnijo z iskrivo svetlobo in živahnimi sencami.

Hišk je na voljo več vrst – oblikovane so različno, od manjših do večjih, z različnimi okni in okenci. Tako lahko izbiramo med modernistično stanovanjsko hišo, cerkvijo in katedralo, Panteonom, baziliko, ateljejem, skladiščem … Skratka, zgradimo lahko celo mesto v malem. Čeprav so zelo lepe posamezno, so še lepše v skupinicah po dve ali tri. Več njih namreč naredi čudovito oblikovano namizno dekoracijo.

Opazila sem, da je podobnih hišic na trgu sedaj cela poplava. A Kählerjeve hiške so nekaj posebnega in zato jih še posebej cenim. Izdelane so namreč ročno. Prav tako pa je ročno izrezljano vsako okence. Zato ima vsak izdelek poleg estetske, tudi čustveno vrednost. Tradicija, prepletena s sodobnostjo je ujeta v slehernem izdelku. In če le niste preveč nerodni, lahko hišice predate naprej naslednji generaciji. To so namreč kosi, ki s seboj nosijo tradicijo in spomine. Prav zato so svečniki tako posebni in edinstveni. Poleg hišk, pa so sedaj na voljo tudi čudoviti beli keramični okraski.

Pri nas na voljo v trgovini Formadoma, na Mestnem trgu 11, Ljubljana.

dsc03485_edited_edited dsc03499_edited_editeddsc03495_edited_edited dsc03509_edited_edited dsc03519_edited_edited dsc03523_edited_edited dsc03542_edited_edited dsc03546_edited_edited Foto © Izbirčnica