Dizajn vodnik

POPOLNO UDOBJE V POSTELJI · DETAJLI

Da bi ustvarili kar se da sproščujoč prostor v katerem spimo, je najpomembnejše, da ga ohranimo čim bolj preprostega – brez odvečnih elektronskih naprav in s čim manj nepotrebne krame.

Glavne sestavine, da nam bo v postelji udobno smo odkljukali v prejšnji objavi. A kot vedno so detajli tisti, ki naredijo razliko in na katere je potrebno biti prav tako pozoren. In kateri so to?

VTIČNICE IN STIKALA

Morda zveni dolgočasno, vendar ni nepomembno, kako imamo v spalnici razporejene vtičnice in stikala. Odlično je, če lahko stropno luč prižgemo / ugasnemo kar iz udobja svoje postelje (ne da v temi previdno tipamo, da česa ne prevrnemo oziroma upamo, da se čez kaj ne spotaknemo). Sploh idealno pa je, če sta stikali dve – eno nad vzglavjem oz. pri strani postelje, drugo pri vhodu v prostor.

Podobno velja za vtičnice. Na vsaki strani postelje sta priporočljivi vtičnici vsaj za svetilko na nočni omarici. Zraven je fino dati še kakšno dodatno – npr. za radio uro ali kakšno drugo elektronsko napravo (mobilnega telefona ni najbolj priporočljivo polniti pri vzglavju). Vtičnice naj bodo v višini nočne omarice. Če pa možnosti za vtičnice ni, se pač znajdemo s podaljškom.

PROSTOR ZA SHRANJEVANJE

Spalnica je najbolj prijetna in vabljiva, če ni preveč natrpana (prostor mora biti zračen). V kolikor imamo to možnost, je najbolje, da se v spalnici nahaja le najnujnejše. V primeru, da prostora za omare drugje ni, je najbolj smiselno (in praktično) v prostor postaviti vgradne omare – če gre po celotni višini in dolžini stene, saj je prostora za shranjevanje ponavadi vedno premalo.

Zraven postelje postavimo nočno omarico, mizico, lahko tudi le stol ali poličko. Nekaj, kamor lahko odložimo knjigo, kozarec vode, budilko oziroma kar nam ponavadi dela družbo. Če prostora zraven postelje ni veliko, lahko to rešimo tako, da posteljo odmaknemo od stene in zadaj ustvarimo ozek, a globok prostor za shranjevanje, hkrati pa zraven pridobimo še praktično polico za odlaganje.

SVETILA

Seveda je vse odvisno od posameznikovih navad, a zame je svetilka pri postelji zelo pomembna. Poleg njene osnovne funkcije je lahko le dekorativne narave, če pa tako kot jaz, radi berete (ali le listate revije), potem so idealna svetila z usmerjenim snopom svetlobe.

Jaz imam zato kar dve. Ena je bolj estetskega pomena, druga pa je preprosta LED svetilka, s katero lahko poljubno usmerjam svetlobo tja, kamor jo potrebujem. Super je tudi, če s stikalom lahko reguliramo moč svetlobe (včasih paše malo romantike : )

NEKAJ BARVITOSTI

Za spalnico velja, da je prostor, kateremu bolj pristojijo umirjene barve – v njej se tako lažje in hitreje sprostimo, umirimo (vedno elegantne klasične bele rjuhe in posteljnina pač nikoli ne bodo iz mode, pa pastelni toni v vseh mogočih odtenkih tudi ne). To pa ne pomeni, da mora biti spalnica dolgočasna. Popestrimo jo lahko z barvami ali vzorci – dodamo živahnejše pregrinjalo, odejo ali blazino in prostor bo v trenutku izgledal bolj zanimiv.

 

” … zraven postelje postavimo nočno omarico, mizico, lahko tudi le stol ali poličko …”

 

 

” … nekaj, kamor lahko odložimo knjigo, kozarec vode, budilko oziroma kar nam pač dela družbo …”

 

 

“… če v postelji radi berete, potem so idealna svetila z usmerjenim snopom svetlobe …”

 

 

“… za spalnico velja, da je prostor, kateremu bolj pristojijo umirjene barve …”

 

 

” … to pa ne pomeni, da mora biti spalnica dolgočasna. Živahnejše pregrinjalo, odeja ali blazina bodo prostor popestrili v trenutku …”

 

Slika 1,2,3: postelja Gray 80 E, nočna omarica Sweet 51 in mizica Gray 45Gervasoni  / slika 4,5: svetilka Bolt, Tonone / slika 6,7,8,9,10,13: svetila in posteljnina Ikea / slika 11,12: posteljnina H&M Home