Na obisku

ČUDOVITI DOM OBLIKOVALKE NINE MIHOVEC

Razmišljam, kakšen uvod naj napišem. Je Nino Mihovec – industrijsko oblikovalko, ustanoviteljico oblikovalskega studia Wilsonic Design ter blagovne znamke Ooh noo sploh treba posebej predstavljati?

Znamka Ooh noo je namreč izjemna zgodba o uspehu. Svetovno prepoznavna, sinonim za čudovite otroške posteljnine, igrače in dodatke za otroške sobe s skandinavskim DNK, med katerimi so največje zvezde gugalni konjiček Googy, igrača Gospod krokodil (nagrajen tudi z nagrado Red Dot) in legendarni voziček za punčke. Po vsej verjetnosti znamko in njene izdelke pozna večina staršev z majhnimi otroki (sploh tistih, ki vsaj malo časa preživijo na Instagramu), zraven pa še vsi navdušenci nad dobrim oblikovanjem.

Delo Nine in njenega studia redno spremljam in intervju z njo želim narediti že nekaj časa. Spomnim se lanske jeseni, ko je bilo v nekem trenutku objav po medijih toliko, da sem si mislila, kaj novega sploh lahko vprašam, kaj novega lahko izvem?

Zato Nine tokrat ne bom spraševala o njenem uspehu, od kod črpa ideje, itd. Ne, tokrat sem jo prosila, da odpre vrata svojega doma. Spremljam jo namreč na Instagramu in nemogoče je spregledati, da je njen dom prečudovit.

“Zato Nine tokrat ne bom spraševala o njenem uspehu, od kod črpa ideje, itd. Ne, tokrat sem jo prosila, da odpre vrata svojega doma.”

Nina pozdravljena. V tvojem domu je vse videti tako usklajeno. Glede na to, da se ukvarjaš z oblikovanjem, me to niti ne čudi. Si hišo opremljala sama ali si imela pomoč arhitekta/notranjega oblikovalca?
Notranjost hiše sem opremljala sama. Z leti se stil in okus tudi spreminjata. Danes je sigurno drugačen, kot je bil pred 15 leti. Takrat je bil precej bolj italijansko obarvan.

Vleče te na sever. To, da ti je blizu skandinavski slog ni nobena skrivnost. Pastelne barve, bela, siva, črna, odtenki bež. Si daš kdaj duška z barvami?
Včasih tudi : ), ampak sem pri tem bolj zadržana. Zadržana v smislu, da ne maram preveč barv na kupu. Ena mi je dovolj. Pastelna roza, neonska roza, včasih tudi rdeča, ali modra. Ampak vedno samostojna kot barva in kombinirana z nevtralnimi toni.

V katerem prostoru preživiš največ časa?
Sedaj, ko so otroci, največ časa v kuhinji, pa seveda v otroških sobah.  Prej sem ogromno časa preživela v svoji domači pisarni. Sedaj tja skoraj ne pridem več. Računalnik si odprem kar na jedilni mizi. Ko smo doma, sem mama in gospodinja. Naša jedilna miza je multifunkcionalna, na njej jemo, otroci rišejo, berejo, jaz delam … Ne morem se zapreti v pisarno. Oziroma šele potem, ko gresta otroka spat.

V tvojem domu opazim veliko oblikovalskih kosov, na primer luči Toma Dixona nad jedilno mizo, Mosqito Chair oblikovalca Nika Kralja, Vitrin RAR gugalnik … še bi lahko naštevala, seznam je dolg. Lahko med njimi izbereš najljubšega?
Uh, to je pa težko vprašanje. Vsi so mi ljubi, saj sem vse izbirala zelo premišljeno. Zelo mi je ljub Diamond Chair od Bertoie, pa Dixon luči in postelja od moje hčerke Oliver furniture iz Danske.

Kaj bo tvoj naslednji nakup? Imaš kakšno željo, kaj bi še želela kupiti za svoj dom?
Zelo si želim dokončati dnevno sobo. Dokler so otroci mali, nima smisla menjati sedežne. Poleg sedežne, pa potrebujemo samostoječo svetilko in počivalnik. Z nakupom vedno raje počakam in kupim to kar mi je res všeč, pa tudi če je dražje. Raje sem brez dlje časa, kot pa da bi kupovala poceni nadomestke. Še vsakič, ko sem to naredila mi je bilo potem žal. Tako za dnevno čakam na Flos Arco Floor Lamp in Cuero Pampa Mariposa Butterfly Chair.

“Z nakupom vedno raje počakam in kupim to kar mi je res všeč, pa tudi če je dražje. Raje sem brez dlje časa, kot pa da bi kupovala poceni nadomestke.”

Za katero stvar ti ni nikoli škoda denarja in česa ne bi nikoli kupila?
Nikoli mi ni škoda denarja za dizajnerske predmete. Pa naj bodo to mali, kozmetika, posterji, stoli, svečniki, otroška oprema … Ne bi pa kupila ponaredkov priznanih blagovnih znamk ali kitajskih stvari.

Vidim, da si ljubiteljica parfumiranih/dišečih sveč. Pozorno oko pač ne spregleda znamk kot so Fornasetti, Diptyque … Kakšne vonje imaš najraje? Katera sveča za dom (znamka in vonj) ti je (trenutno) najbolj pri srcu?
Moja prijateljica vedno reče, da povsod sveče kupujem. : ) Najboljši so mi še vedno Skandinavisk in Jo Malone. Ti dve znamki nimata tako močnega vonja. Medtem ko sta Fornasetti in Diptyque precej močna. Nista za vsak dan.

Ali oz. kdaj lahko pričakujemo kolekcijo npr. posteljnin, dodatkov in pohištva tudi za odrasle? Verjamem, da bi tudi požela velik uspeh.
Posteljnine že tako in tako imamo, sedaj pa počasi pripravljamo tudi dodatke. Trenutno še vse prodajamo v isti trgovini. Bomo videli kako se bo odvijalo v prihodnosti. Mogoče bo potrebno narediti posebej trgovino za odrasle.

Veš kaj me še zanima. Na Instagramu sem v zgodbi pod par fotografijami opazila, da se poigravaš z idejo o gradnji nove hiše. Je to šala, le trenutni preblisk ali želiš to idejo dejansko uresničiti? In če da, kako je to mogoče, ko pa imaš že sedaj sanjsko domovanje? Kaj bi naredila drugače? Oz. kaj tukaj pogrešaš?
Ja, res je. : ) Ni šala. V to hišo sem prišla pred 17 leti. Že deset let jo spreminjam in počasi res postaja takšna, da jo ne bom hotela zapustiti. : ) Tudi soseska je super, okolje mirno, praktično zraven narave. Ampak zakaj si želim novo? Ta hiša v kateri smo sedaj je na hribu. To pomeni, da so kletni prostori, kjer je tudi moja pisarna, odprti na vrt. To je sicer res sanjsko (za pisarno), ampak nimam pa izhoda na vrt iz kuhinje in dnevne sobe. Želim si hišo, ki bi na eni strani imela ogromna okna in vse dnevne prostore (kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo) odprte na vrt z bazenom. Pa še par ‘zahtev’ imam, kot so pisarna na vogalu hiše, z ogromnimi okni, pogledom na vrt, ogromen vrt …

Sicer pa imam tudi tule še par predelav v planu. Po svoje je tudi predelava fajn, samo včasih dolgo traja, da sploh ugotoviš kaj bi naredil in da dobiš idejo kako bi izboljšal bivanje (kaj storiti s svetlobo, materiali. Veliko oken smo že povečali, pa zamenjali ploščice, parket. Mož nikoli ni ravno navdušen, ampak ko so rezultati je tudi on zadovoljen. #hvalamož : )

Kateri je tvoj najlepši spomin v tej hiši?
Hm hm? Vsekakor moji začetki studia Wilsonic Design. Takrat sem bila še sama in sem delala doma. V pisarni s pogledom na vrt. Takoj zatem pa seveda obdobje dojenčkov. : ) Takrat se je začelo na veliko spreminjati notranjost.

“Želim si hišo, ki bi na eni strani imela ogromna okna in vse dnevne prostore  odprte na vrt z bazenom. Pa še par ‘zahtev’ imam, kot so pisarna na vogalu hiše, z ogromnimi okni, pogledom na vrt, ogromen vrt …”

Priznam, Nina je zame pravi navdih. Uspešna poslovna ženska, kateri vodenje podjetja uspe usklajevati z družinskim življenjem, zraven pa najde še čas, da je vedno popolno urejena. Ona in njen dom. Na trenutke se zazdi, da ima nadnaravne moči.

 

Instagramu Nine Mihovec lahko sledite tukaj:
Instagram

Znamki Ooh noo pa tukaj:
spletna stran ∙ Facebook ∙ Instagram

Foto © Nina Mihovec