Dizajn vodnik

POPOLNO UDOBJE V POSTELJI · 5 KLJUČNIH SESTAVIN

Tukaj je hladnejši del leta. Obdobje, ko več časa preživimo doma in glede na daljše noči tudi v postelji. Dober spanec pa je, vsaj zame, eden izmed večjih užitkov. In ker se v spalnici vse vrti okoli udobja, tokrat izpostavljam pet ključnih sestavin za popolno udobje, v katere se izplača investirati.

POSTELJA

Postelja je v spalnici najbolj pomembna stvar. Nekje sem prebrala rek, da je posteljo in čevlje treba imeti res kvalitetne. Namreč, če nisi v enem, si v drugem. Naj bo velika toliko, kot dopušča prostor (večja kot je, bolj je udobna). Seveda pa se želimo izogniti občutku utesnjenosti, zato je na obeh straneh postelje pomembno pustiti dovolj prostora še za nočni omarici.

VZMETNICA

Ne rečem, da posteljni okvir ni pomemben, saj daje postelji stabilnost, celotni spalnici pa želeni videz. A najpomembnejši del postelje je vzmetnica. Pri nakupu le-te res velja, da zanjo porabimo toliko denarja, kot si lahko privoščimo. Kvalitetna vzmetnica je namreč osnova za resnično sproščujoč počitek, služila pa nam bo leta. Da bi zagotovili enakomerno obrabo, je ležišče vsako sezono potrebno obrniti, pomembno pa je tudi, da skozi posteljno dno lahko poteka kroženje zraka.

POSTELJNINA

Investirajmo v posteljnino in rjuhe iz kakovostnega bombaža. Poznavalci zraven upoštevajo tudi število niti. Večje kot je število, bolj je posteljnina mehka. Seveda je odlična tudi lanena posteljnina, pri kateri njena naravna vlakna ustvarjajo izrazito teksturo. Še dva materiala bi izpostavila – to sta svila in saten. Tukaj velja opozorilo. Namreč, ko enkrat spiš na satenu oziroma svili, potem težko spiš na čem drugem. : ) Obe izjemno prijetni, mehki in lahkotni tkanini delujeta kot druga koža.

ODEJA

Malo stvari izgleda bolj vabljivo, kot velika puhasta odeja sredi postelje. Zato tudi pri odeji ne varčujmo preveč in izberimo takšno iz gosjega perja, saj je mehka in lahka.

BLAZINE

Pri blazinah se držim načela več jih je, bolj je zabavno. Blazine imajo rade družbo. Ali pa sem ta, ki ima rada družbo blazin jaz. Kakor koli, če berem v postelji, potem imam pod svojim vzglavjem rada vsaj dve. In kot pri odeji, tudi pri blazinah velja, da je gosje perje zakon.

 

“… posteljo in čevlje treba imeti res kvalitetne. Namreč, če nisi v enem, si v drugem …”

 

 

“… večja kot je postelja, bolj je udobna, a naj bo velika toliko, kot dopušča prostor …”

 

 

” … malo stvari izgleda bolj vabljivo, kot velika puhasta odeja sredi postelje. Izberimo takšno iz gosjega perja …”

 

 

“… investirajmo v posteljnino in rjuhe iz kakovostnega bombaža …”

 

Slika 1: posteljnina H&M Home / slika 2,3,4,5: postelje Brick 80 E, Gray 80, Ghost 80 E, Nuvola, Gervasoni / slika 6,7,8: postelja GJÖRA in posteljnina Ikea / slika 9,10,11,12: posteljnine H&M Home