Dizajn vodnik

POPOLN(I) MRK

Stenska svetilka Eclipse oz. Mrk  je podnevi minimalističen lesen obroč, ob sončnem zahodu pa se spremeni v popoln(i) mrk – v obeh pomenih tega pridevnika.

Spremljanje trendov in dogajanja na področju oblikovanja je v opisu mojih delovnih nalog (če se malo pošalim) nekje čisto pri vrhu. To zajema tudi prebiranje revij s tega področja – zame vedno ljubo opravilo, eno ljubših pravzaprav.

In tako zadnjič listam po decembrski številki nemške revijie Schöner Wohnen, ko naletim na popoln krog, ki osvetljuje steno. Takoj pritegne mojo pozornost. Na moje veliko navdušenje (sprva presenečenje) ponosno ugotovim, da je oblikovalec te umetnine Slovenec Tilen Sepič. Če to ni super.

Kdo je Tilen Sepič?

Tilen je multidisciplinarni oblikovalec, medijski umetnik in zagovornik t.i. “odprtokodne” kulture, razpet med Ljubljano in Berlinom. Njegove izkušnje z osvetlitvijo se izražajo v svetlobno oblikovanih predmetih in projektih, kot so produktna fotografija ter svetlobne inštalacije. Trenutno veliko časa nameni razvoju lastnih izdelkov na področjih oblikovanja svetlobe in novih medijskih umetnosti.

Čudovita luč Eclipse oz. popoln(i) Mrk

Stenska svetilka Eclipse oz. Mrk (sama zraven dodajam še pridevnik popoln(i) in to v obeh pomenih) je podnevi minimalističen lesen obroč, oblikovalski predmet, ki krasi steno. Ob sončnem zahodu pa se spremeni v čudovit vir svetlobe. Svetilka namreč oddaja subtilno, toplo razpršeno svetlobo, ki se na steno odbija od lesenega obroča, njena svetilnost pa je dovolj močna, da lahko osvetli srednje velik prostor. Tanek lesen obroč iz bukovega lesa in svetlobnega LED traku na notranji strani, visi na dolgem žeblju oz. nosilcu iz medenine.

Svetlobo v obliki kroga je mogoče prilagoditi (s približanjem obroča steni svetlobo zožamo, obratno pa razširimo), vsako pozicijo pa spremlja enako impresivna senca. Lesen okvir, svetloba in senca so medsebojno povezani in steno spremenijo v brezčasen zaslon. Svetilka je, zaradi svoje subtilne, sproščujoče svetlobe, idealna za dnevno sobo ali spalnico. Na voljo je v štirih barvah in dveh velikostih (s premerom 70 in 90 cm).

Preprosta, a vendar genialna

Na vprašanje, kakšna je zgodba za lučjo, kako je prišel na idejo, ki je tako preprosta, a vendar genialna, Tilen odgovarja:

»Do svetlobnega efekta sem prišel enostavno z veliko eksperimentiranja z različnimi viri LED svetlobe ter kako se obnaša svetloba v kombinaciji z lesom ter odboji od lesa.«

»Drugo pa je pot od prototipa do produkta, ki je tudi zelo dolga. Izdelek serijske proizvodnje zahteva veliko izpopolnjevanja na področju zanesljivosti ter trajnosti, saj mora tak izdelek delovati enako, kot je deloval v izložbi, tudi čez 5 let.«

Eclipse je na voljo v spletni trgovini eclipse.sepic.cc, pri nas pa jo lahko kupite v salonu id:doma ali spletni trgovini Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Foto © Tilen Sepič