Dizajn vodnik

SVETLOBNE MOJSTROVINE TOMA DIXONA

Tom Dixon je svetovno znani industrijski oblikovalec. Britanski čudežni deček, rojen v Tuniziji, je leta 2002 ustanovil lastno blagovno znamko pod svojim imenom, z željo izdelati široko paleto sodobne razsvetljave in pohištva, ki bi oživila britansko pohištveno industrijo (navdihuje ga namreč edinstvena dediščina britanske industrije). Talentirani Tom, ki je v oblikovanju pravzaprav samouk, je bil leta 2001 odlikovan z redom britanskega imperija, njegova dela pa slovijo v muzejih po celem svetu.

Pri srcu mi je že dolgo časa. Kar koli namreč oblikuje, me fascinira. Tako sem začela raziskovati svet njegovega oblikovanja, ki je res impresiven: pohištvo, dodatki in svetila, vse, od prvega do zadnjega kosa. In ker vsega v eni objavi pač ne morem predstaviti, sem se tokrat odločila za svetila.

Svetloba je za nas ljudi oz. vsa živa bitja ključnega pomena. Pozimi le-te ni v izobilju in tako je luč naša večinoma celodnevna spremljevalka. Pred vrati pa je tudi zimski solsticij, ko imamo v vsem letu najmanj svetlobe. Zato je prispevek o svetilih skoraj neizogiben. S pravo osvetlitvijo lahko namreč najbolj učinkovito ustvarimo pravo vzdušje. Svetila pa niso le vir svetlobe, ampak so tudi okras prostoru. Bolj so posebna, večji poudarek in pečat dajejo domovanju.

In Tom Dixon to zagotovo dokazuje. Z uporabo neštetih inovativnih procesov in materialov, oblikovalcu uspe vsakodnevne predmete spremeniti v prave mojstrovine. Kolekcije njegovih futurističnih in inovativnih svetil v prostoru res ne morejo biti prezrte, nasprotno.

Med najbolj prepoznavnimi in najbolj prodajanimi so serije Mirror Ball, Etch, Copper, Melt in Beat.

Svetilka Copper se je rodila iz Dixonove fascinacije s hi-tech tehnologijo (npr. vizorji pri čeladah, ki jih uporabljajo astronavti v vesolju). Visoko odsevne površine v bakrenih odtenkih ustvarjajo optični učinek ogledala in oddajajo topel kovinski odsev. Obešene posamezno kot glavna žariščna točka, lahko pa jih več ustvarja dramatični lestenec. Priljubljene tudi pri slovenskih arhitektih in notranjih oblikovalcih, saj so pri projektih pogosto videne.

Mirror Ball je svetilka, ki je znamki Tom Dixon prinesla svetovno slavo. Kot pravi oblikovalec sam, se včasih iz največjega neuspeha lahko rodi največji uspeh. Prav to se je zgodilo pri svetilki Mirror Ball. Ima namreč ravno nasprotni učinek od želenega. Namen oblikovalca je bil ustvariti svetilko, ki bo s svojo preprosto obliko in učinkom odseva ogledala v prostoru nevidna. Rezultat pa je bil ravno nasproten – visoko odsevajoča svetilka, ki je glavni poudarek v prostoru. Predmet, ki ga je nemogoče prezreti.

Minimalistična svetila Beat so prepoznana v mnogih domovih, restavracijah in hotelih po vsem svetu. Navdih zanje so našli v tradicionalni indijski posodi in vrčih za vodo. Svetila so izdelana iz medenine, na voljo pa so v različnih oblikah (Wide, Fat, Tall in Stout) in barvah.

Izbor Dixonovih svetil je pester in predvsem ekstravaganten. Svetila v kovinskih odtenkih (v barvah bakra, zlata, kroma) so ustvarjena da trajajo, saj vsak kos nosi pečat mojstra, ki ga je ustvaril.

Blagovna znamka Tom Dixon je v Sloveniji na voljo pri Strle Svetila.

 

Svetila Melt so popačene svetlobne krogle, ki ustvarjajo učinek taljenja vroče pihanega stekla.

 

 

Svetila Copper s svojimi visoko odsevnimi površinami v bakrenih odtenkih ustvarjajo optični učinek ogledala in oddajajo topel kovinski odsev.

 

 

Vsa svetila so lahko obešena posamezno, kot glavna žariščna točka. Lahko pa v skupinah ustvarjajo dramatičen učinek lestenca.

 

 

Prečudoviti namizni svetilki Bell v krom in bakreni različici.

 

 

Minimalistična svetila Beat so prepoznana v mnogih domovih, restavracijah in hotelih po vsem svetu. Navdih zanje so našli v tradicionalni indijski posodi in vrčih za vodo.

 

Foto © Tom Dixon, Pinterest