Dizajn vodnik

OKRASNE BLAZINE TE JESENI IN ZIME

Okrasne blazine so tisti dodatek, s katerim najlažje in najhitreje spremenimo videz prostora. In ker o minimalizmu že nekaj časa ni duha ne sluha, tudi – oziroma predvsem v primeru okrasnih blazin velja – več je več.

Tako pri njihovi količini, kot pri barvah in materialih. Kakor nam narekuje že narava, so za jesen in zimo značilne temnejše, bolj globoke barve. Ker pa je na pohodu nova eleganca, ki se je vrnila v velikem slogu, so tudi materiali, kot so svila, saten, žamet in brokat, zares bogati. To sezono oblikovalci zato niso skoparili z ničemer. Niti s pisanimi vzorci.

Izbira je res pestra in razlogov za navdušenje je bilo kar nekaj. Tisti, ki je poskrbel morda za moje največje veselje je finski oblikovalec Klaus Haapaniemi z istoimensko znamko Klaus Haapaniemi & Co. Njihove blazine so nekaj čisto posebnega. Izstopajo namreč po vzorcih, okrašenih s pticami in gozdnimi živalmi, hkrati pa so ročno tiskane na laneno platno ali čisto svilo. V ponudbi imajo tudi omejeno serijo blazin, ki vključuje takšne s tkanimi tapiserijami in tkanim svilenim brokatom. Čisti presežek.

Tudi danska znamka Ferm Living se je uvrstila med tiste, vredne navdušenja, saj je tudi njihova kolekcija blazin za to jesen in zimo zelo razkošna. Posnema namreč atmosfero francoskih salonov v dekadentnih časih. Prav nič zadržano in skromno skandinavsko.

Naslednji v vrsti je francoski oblikovalec Christian Lacroix. Njegovim pisanim vzorcem ni videti konca, mene pa najbolj prepričata blazini Le Curieux in L’Insolite.

Kdor še vedno prisega na bolj umirjene, enobarvne blazine ali takšne, z geometrijskim vzorcem, bo pravi naslov znamka Muuto. Njihova kolekcija blazin Tile je geometrično prefinjena in brez večjih težav paše v vsak prostor. Seveda pa s svojo kolekcijo blazin v razkošnem žametu ni razočaral niti Tom Dixon. Nasprotno. Blazine so čudovite.

Pa se iz oblakov malo spustimo še na zemljo. Kaj lepega iz naravnih materialov se namreč najde tudi pri Ikei in H&M Home. Sploh pri slednjem je izbira čisto v trendu zadnjih smernic.

Naj bosta torej jesen in zima udobni, kot je le mogoče. Oblikovalci zatrjujejo, več kot bo blazin, bolj bo mehko. Ker pa je vedno pametno upoštevati glas razuma, naj bo tako tudi v tem primeru. Izberite le tisto, kar ustreza vašemu okusu (in seveda žepu). Naj jih bo ravno prav.

 

“Kolekcija blazin danske znamke Ferm Living posnema atmosfero francoskih salonov v dekadentnih časih. Prav nič zadržano in skromno skandinavsko.”

 

 

“Blazine finskega oblikovalca Klausa Haapaniemija izstopajo po vzorcih, okrašenih s pticami in gozdnimi živalmi, hkrati pa so ročno tiskane na laneno platno ali čisto svilo.”

 

 

“Kaj lepega iz naravnih materialov se najde tudi pri Ikei in H&M Home. Sploh pri slednjem je izbira čisto v trendu zadnjih smernic.”

 

 

“Kdor še vedno prisega na bolj umirjene, enobarvne blazine ali takšne, z geometrijskim vzorcem, bo pravi naslov znamka Muuto.”

 

Slika 1,2,3,4Ferm Living5,6Klaus Haapaniemi7: Ikea8,9,10,11,12,13: H&M Home14: Muuto15,16: Tom Dixon17Christian Lacroix