Dizajn vodnik

BEETLE CHAIR · NAJBOLJ PRILJUBLJEN STOL TA HIP

Če me kdo zbudi ob polnoči (no takrat v bistvu bolj težko, ker večinoma hodim spat kasneje – pač tako se reče) in me vpraša po najbolj priljubljenem stolu v letu 2017, mu brez kančka dvoma lahko odgovorim, da je to Beetle Chair, danskega podjetja GUBI.

To je namreč stol, ki je (bil) viden povsod. V novo odprtih “hip” restavracijah in hotelih, v podeželskih in tistih, modernejših hišah ter celo v pisarnah in veleblagovnicah. Kako tudi ne, ko pa je izbor “hroščkov” tako širok. Na voljo je namreč v mnogih različicah – kot jedilni stol, barski stol, počivalnik, pisarniški stol (z vrtljivim podnožjem) in tudi kot stolček, samo s sedalom, brez naslona.

Njegova oblikovalca sta dansko-italijanski par – ona Stine Gam, on Enrico Fratesi, združena v oblikovalski studio GamFratesi. Navdih za stol, ki je v tako kratkem času postal prava ikona, sta našla v anatomiji in estetiki hrošča. Od tod tudi ime. Njegova lupina je namreč na zunaj trda, v notranjosti pa se skriva njegov mehkejši del. Stol ne more zanikati skandinavskega DNK, ki ga nosi v sebi. Po obliki je sodoben, a na retro način.

Zadnja, najnovejša različica tega stola, je plastična izvedba, kjer lupina ni oblazinjena, oziroma je oblazinjena le delno (samo sedalo). Pri tej verziji mu je mehkoba odvzeta, a je stol tudi mnogo lažji, bolj mobilen in prilagodljiv. Preprosto se namreč lahko zloži v stolp.

Sicer je hrošček dostopen v celi paleti različnih barv, vzorcev in materialov. Še posebej je prisrčen, ko je odet v žamet. Ta tkanina mu (vsaj po mojem mnenju) najlepše pristoji. No, tudi kakšna z vzorcem rož zna biti zelo šik. Nogice ima ponavadi kovinske, najde pa se tudi različica z lesenimi.

Zaradi svoje privlačne oblike, izjemnega udobja in edinstvenih možnosti prilagajanja je pri notranjih oblikovalcih, kot tudi končnih uporabnikih že od samega začetka odlično sprejet. Če se bo trend nadaljeval (v kar ne dvomim), bo planet Zemlja zasedla invazija hroščev. Ampak teh, mehkih in prijaznih, katere imamo radi.

gubi.com / gamfratesi.com

 

Foto: arhiv proizvajalca