Dizajn vodnik

DIŠAVE ZA DOM L’OBJET · POBEG OD VSAKDANJEGA

Lahko se uprem vsemu, razen skušnjavi. Tako je pisal že Oscar Wilde, jaz pa mu le prikimavam. Najbrž se vam zdaj že sanja, da so moja šibka točka dišave. Tiste, s katerimi odišavim sebe, pa tudi tiste, s katerimi odišavim dom. In v zadnjem času sem odkrila toliko obojih, da se mi počasi že meša. Čisto zares.

A glede na temo bloga, naj se osredotočim na te, ki odišavijo dom (beri parfumske sveče), čeprav bi tudi o tistih, drugih, imela kaj za povedati. Ponudba znamk in vonjev sveč je dandanes skoraj neskončna, zato je selekcija nujna. Prva kriterija, ki ju upoštevam, sta seveda kvaliteta in všečnost vonja. A tudi potem še vedno ostane ogromno na izbiro.

Na tej točki pa vedno vklopim svoj čut za estetiko, saj mi je pomembno, da sveča lepo izgleda. Idealno pa je, da tudi potem, ko sveča dogori, kozarec/posodo lahko uporabim kot dozo za shranjevanje različnih malenkosti ali pa le za okras.

In našla sem te, ki zadostijo vsem trem kriterijem. Kar nekaj njih. A naj tokrat predstavim znamko L’Objet. Čeprav so mogoče bolj znani po razkošnih kolekcijah krožnikov in ostalih lepih predmetih za dom, me nobena ne vznemiri toliko, kot prav njihova serija sveč, poimenovanih Parfums de Voyage, ki je bila zbirki predmetov dodana pred parimi leti.

Kot je dokazano, ima vonj močno povezavo s spominom. In zgodba zbirke Parfums de Voyage govori prav o tem. Namreč, za ustvarjanje dišav, ki nas popeljejo na pot, uporablja spomine na potovanja v odmaknjene dežele in eksotične kraje.

Ustanovitelj znamke, Elad Yifrach, ki je tudi navdušen bralec, je z uporabo svojih najljubših romanov kot svojih muz, poskusil združiti moč literature ter moč vonja. In to mu je čudovito uspelo.

5 vonjev, 5 krajev, 5 zgodb

Št. 75 – Thé Russe, pripoveduje zgodbo o skrivnostnem vabilu za ogled redke antične zbirke v Sankt Peterburgu, vsebuje pa note limone, čebeljega voska in ruskega usnja.

Št. 28 – Mamounia, z notami zelene mete, čaja Nanah iz Maroka, pomarančevca in jantarja, je zgodba o mladi deklici, ki se prvič sreča s Festivalom vrtnic v Maroku.

Št. 6 se imenuje Jasmine d’Inde in vsebuje note žafrana, muškatnega oreščka, jasmina in sandalovine. Zgodba govori o romantičnem začetku nove ljubezni, ki vzplamti na indijski cvetlični stojnici šopkov jasmina.

Zgodba vonja št. 3 – Eau d’Égée, govori o prebivalcih obale Egejskega morja, kjer življenje določajo rituali. Tu se prepletajo trije osnovni elementi – sonce, morje in duša. Z notami figovih in lovorjevih listov, žajblja, semeni koriandra in belega popra je to, poleg št. 75, moj najljubši vonj.

Ostane še pregrešna št. 69 – Oh Mon Dieu!, z notami konjaka, usnja, karamele, semeni koriandra in rdeče paprike. Zgodba je postavljena v Pariz. Piše se leto 1969, čas umetniške in seksualne revolucije, ko je v zraku čutiti divji in igriv boemski duh.

Kot rečeno, pa ne prepriča le vonj, ampak tudi “embalaža”. Vsaka sveča namreč pride v čudovitem keramičnem lončku z medeninastim pokrovčkom in lični darilni škatlici. Popolno darilo.

Oči pa so se mi zasvetile, ko sem zagledala “stojalo” za dišeče palčke, ki mi je končnooo zares všeč. Zbirka Parfums de Voyage vključuje tudi japonsko kadilo v obliki dišečih palčk, ki prinaša še bolj čisto različico dišav. Le-te se namestijo v elegantno porcelanasto amforo, iz katere nato prihaja omamna aroma.

Slogan znamke se glasi Escape the Ordinary (pobeg od vsakdanjega). In včasih potrebujemo prav to.

l-objet.com

 

 

“Zgodba vonja št. 3 – Eau d’Égée, govori o prebivalcih obale Egejskega morja, kjer življenje določajo rituali. Tu se prepletajo trije osnovni elementi – sonce, morje in duša.”

 

 

“Št. 75 – Thé Russe, pripoveduje zgodbo o skrivnostnem vabilu za ogled redke antične zbirke v Sankt Peterburgu, vsebuje pa note limone, čebeljega voska in ruskega usnja.”

 

 

“Zgodba vonja št. 6 se imenuje Jasmine d’Inde. Zgodba govori o romantičnem začetku nove ljubezni, ki vzplamti na indijski cvetlični stojnici šopkov jasmina.”

 

 

“Št. 28 – Mamounia, z notami zelene mete, čaja Nanah iz Maroka, pomarančevca in jantarja, je zgodba o mladi deklici, ki se prvič sreča s Festivalom vrtnic v Maroku.”

 

 

 Zgodba pregrešne št. 69 – Oh Mon Dieu! je postavljena v Pariz. Piše se leto 1969, čas umetniške in seksualne revolucije, ko je v zraku čutiti divji in igriv boemski duh.

 

Foto: arhiv proizvajalca