Dizajn vodnik

ODPRTA VRATA LUMARJEVE AKTIVNE HIŠE

Včeraj, 18. marca, je v Dragočajni pri Medvodah potekal prvi letošnji Lumarjev dan odprtih vrat, kjer smo si lahko od blizu ogledali in tudi preizkusili prvo slovensko Aktivno hišo.

Podjetje Lumar je vodilni slovenski proizvajalec nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov. V Sloveniji na leto postavijo približno 110 individualnih hiš. V podjetju pa so naredili še korak naprej in nam predstavlili koncept Aktivne hiše.

Kot pravijo, je Aktivna hiša vizija o gradnji objektov, ki nudijo uporabniku zdravo in udobno bivanje brez negativnega vpliva na okolje. Vizija pa je danes že realnost – prav z vzorčnim projektom “Moja hiša prihodnosti” v Dragočajni pri Medvodah, ki je prva aktivna hiša v Sloveniji.

Hiša stoji na zelo mirni lokaciji v novem naselju in celovito obravnava vidike bivalnega ugodja, vpliva na okolje in rabe energije ter že danes izpolnjuje visoke energetske standarde, ki bodo v veljavo stopili šele leta 2020.

Je zelo svetla in prostorna. Razprostira se namreč v dveh nadstropjih, svetlobo pa ji daje veliko steklenih površin. Večina bivalnih prostorov je orientiranih proti sprednjemu južnemu delu objekta. V pritličju se nahaja velik bivalni prostor, ki predstavlja osrednji del hiše in združuje jedilnico, dnevno sobo ter prostor za počitek in branje.

Dostop v nadstropje je mogoč po stopnišču na severnem delu objekta. Na vrhu stopnišča se nahaja manjši utility, ob hodniku pa so na južni strani nanizani preostali bivalni prostori: dve otroški sobi, kopalnica in spalnica z garderobo. Posebna kvaliteta prostorov v nadstropju se odraža v nadstandardni višini stropov, ki segajo do slemena dvokapne strehe.

Hiša pa ni kakovostna le z vidika materialov in tehnologije, ampak jo odlikuje tudi kakovostna arhitektura in visoki estetski kriteriji. Dokaz, da se lepota in pamet ne izključujeta.

Cilj podjetja Lumar, graditi kakovostne, unikatne in trajnostne objekte, ki v najmanjši možni meri obremenjujejo okolje, jim brez dvoma uspeva. Opazi pa se tudi vizionarsko razmišljanje, usmerjeno v prihodnost. Če ste včerajšnji dan odprtih vrat zamudili, brez skrbi. Hišo si je po predhodnem dogovoru vedno mogoče ogledati.

Foto © Izbirčnica