Dizajn vodnik

OBLIKOVANJE + KULINARIKA = OBLIKOVALSKA OKUŠEVALNICA

Ko se združita oblikovanje in kulinarika, nastane nekaj izvirnega, če ne že izjemnega. Čeprav enačbo sestavljata le dve spremenjivki, pa v kulinarično-oblikovalskem dogodku uživa vseh pet čutov.dsc03029_edited

Oblikovalska okuševalnica na Mesecu oblikovanja nastopa kot samostojen kulinarično-oblikovalski dogodek že osmo leto zapored. Letošnja tema okuševalnice, ki je v nekdanji tiskarni Mladinske knjige za Bežigradom v Ljubljani potekala včeraj zvečer, so bile pravljice. 10 ekip (ekipo so sestavljali kuharski mojster, oblikovalec in izdelovalec) je spisalo 10 res čudovitih pravljic.

Alico v čudežni deželi že poznate. Kaj pa legendo o Ledencu? Ali pa kraško divjinko Saturejo?

V včerajšnjem spektaklu so bile zmagovalke prav vse, saj je žirija nagradila vse ekipe. Še posebej pa je iztopala ena. Nagrado občinstva je namreč prejela ekipa, ki je ustvarila pravljico Cukr na seniku. Ekipo so sestavljali kuharski mojster Benjamin RomšakHotel Frelih iz Šentruperta, Tina Stubljar – Tinin sladki svet, oblikovalec Jani Bavčer, izdelovalci pa Benjamin Romšak (Hotel Frelih), Tina Stubljar (Tinin sladki svet) in Zakladi doline Mirne.

Njihove slaščice so bile prava paša za oči, še bolj pa so v okusih uživale brbončice. Benjamin mi pove, da je zgodba nastala v le pičlih treh dneh. Želeli so ustvariti nekaj lokalnega, nekaj, kar je povezano z naravo in domačim okoljem. In glede na to, da je Dolenjska oz. Slovenija nasploh dežela kozolcev, so prostor okrasili s kozolcem, drevesi in balami sena. Preproste lokalne sestavine pa so uporabili tudi pri sladicah (npr. jabolko, korenček, buča, pasijonka), vendar iz njih sestavili neverjetne kombinacije tekstur in okusov v obliki krem, moussov, čarali pa so tudi s tekočim dušikom. Rečem lahko le, da me je sladica s čokoladnim moussom in peno pustila brez besed in da je nagrada občinstva šla v prave roke. Iskrene čestitke!

 

Naslovi vseh pravljic, ki so se včeraj zvrstile:

1 Nastanek ledeniškega wellnessa – Legenda o Ledencu
2 Skrivnostni vrelec
3 Satureja – Kraška divjinka
4 Princ na jasi slaščic
5 Lepotice – Hiše za svetle ljudi
6 O dečku in njegovi harmoniji
7 Po okusu kuščarskega velikana
8 Cukr na seniku
9 Alica v čudežni deželi
10 Karlovčan in Štebrčan – pripoved o nastanku Cerkniškega jezera

 

dsc03071_edited

 

Hotel Špik se nam je predstavil z Legendo o hudobnem Ledencu, katerega so jezni podložni velikani stalili. Od takrat naprej izpod Martuljkovih gora teče potok Martuljek z dvema slapovoma.

 

dsc03079_editeddsc03063_edited

 

Satureja je kraška divjinka (sicer znanstveno ime za dišeč in aromatičen kraški šetraj). O njej so pripovedovali Restavracija Origano in zeliščno – etnološka domačija Belajevi.

 

dsc03062_editeddsc03056_edited

 

 

V Kavalovi slaščičarni Lolita so z vrhunskimi tortami spisali pravljico Princ na jasi slaščic.

dsc03054_edited
dsc03117_edited

 

Bela krajina je na ogled in pokušino postavila belokranjske žlikrofe, ajdovo potico in šaro.

 

dsc03125_edited dsc03042_edited

 

Nagrado občinstva je prejela pravljica Cukr na seniku, pod katero so se podpisali Benjamin Romšak (Hotel Frelih), Tina Stubljar (Tinin sladki svet), Zakladi doline Mirne in oblikovalec Jani Bavčer.

 

dsc03044_edited

 

Pri sladicah so uporabili preproste lokalne sestavine, vendar iz njih sestavili neverjetne kombinacije tekstur in okusov v obliki krem in moussov. Čarali pa so tudi s tekočim dušikom.

 

dsc03104_edited dsc03109_edited dsc03113_editeddsc03107_editeddsc03138_edited

 

Najbolj živopisana je bila miza pravljice Alice iz čudežne dežele. Ustvarili so jo v Gostišču Grič – kuharski mojster Luka Košir, oblikovalka Barbara Košir in izvajalec Hinko Košir.

 

dsc03145_edited

Foto: © Izbirčnica

P.S.: Simonu, ki pri Mesecu oblikovanja skrbi za PR, pa hvala za povabilo. Super je bilo!