Dizajn vodnik

AMBIENT LJUBLJANA IN DOM PLUS – SEJMA, KI PONUJATA VSE ZA DOM

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani si je še danes, 13. novembra, možno ogledati sejma Ambient Ljubljana, kjer se predstavlja pohištvo in druga notranja oprema ter sejem Dom Plus, kjer se predstavljajo graditeljske vsebine. dsc03281_edited

Na sejmu se predstavlja kar 182 podjetij iz 17 držav. Poleg sejma pa so pripravili tudi bogat obsejemski program in najboljšim podelili nagrade.

Kaj pa je letos najbolj navdušilo mene? Kot vedno, mi je najbolj všečna celotna Hala A, saj je v njej poudarek na pohištvu in opremi. Tu si lahko ogledamo pestro izbiro kuhinj, stolov, vgradnih omar, oblazinjenega pohištva … in seveda Top ideje.

Najbolj me je razveselila novica, da se vračajo kuhinje Svea. Imamo jih namreč v dobrem spominu in res bi bilo škoda, da bi nekoč tako uspešno blagovno znamko pustili propasti. Letos poleti jo je kupila Zlatarna Celje in poskrbela, da je Svea zasijala v novi luči, saj na tržišče prihaja osem novih modelov kuhinj. Na sejmu sta blesteli Gilia in Nera, ki sta – v modernih barvah in linijah – najbolj izstopali.

dsc03309_editeddsc03323_editeddsc03314_edited

 

Pri oblikovanju sedežnih garnitur podjetja Novak je glavno vodilo zagotovo udobje. Kot pravijo, se sedežna garnitura Marcus poigrava z zakoni fizike. Skrbno oblikovane blazine so nameščene na nizki platformi, ki je dvignjena od tal in točkovno podprta s tankimi kovinskimi nogami, zaradi česar sedežna garnitura deluje breztežnostno. Nizko oblikovane blazine naslonjala pa jo naredijo še bolj elegantno. Mlajši pa se vedno razveselijo oblazinjenega konjička Googyja.

 

dsc03272_editeddsc03276_edited

 

Zložljiva kuhinja Pohištva Potočnik je veliko pozornosti požela že lani, vendar tudi letos nič manj. Kuhinja je zaprta videti kot kredenca (od tod tudi ime), odprta pa se raztegne v funkcionalno kuhinjo s standardno kuhalno ploščo, pečico, koritom, sortirnikom za smeti in hladilnikom višine 180 centimetrov. Tokrat so jo predstavili v svetlejši izvedbi.

 

dsc03302_editeddsc03307_edited

 

S svojo estetsko postavitvijo me je očaralo podjetje Interlux, ki je ekskluzivni zastopnik visoko kvalitetnega dekorativnega kamna italijanskega proizvajalca Artesia in ekskluzivni zastopnik nizozemskega podjetja Coullise, ki je vodilni izdelovalec materialov za senčila v Evropi.

 

dsc03246_edited

 

Z domiselnim razstavnim prostorom in pestro ponudbo pisarniških in ostalih stolov se je predstavilo tudi podjetje Ergoles d.o.o.

 

dsc03287_edited_edited

 

Organizatorji so ohranili lani uvedeno brezplačno arhitekturno svetovanje za obiskovalce.

 

dsc03326_edited

 

Razstavni prostor revije H.O.M.E. so, kot je že v navadi, opremili pri Nova Showroom. Na sliki je čudovita modularna zofa Ekstra Soft proizvajalca LIVING DIVANI, katero osvetljujeta  beli FOSCARINIJEVI talni svetilki Twiggy.

 

dsc03342_edited

 

V ospredju pozornosti so tudi Top ideje – predstavitev mladih, perspektivnih, a še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev, ki marsikomu od njih pomeni odskočno desko v oblikovalski in poslovni svet. Letos že sedmič. Na Top idejah se je predstavila tudi ekipa, ki je ustvarila prototip lebdečega gramofona MAG – LEV Audio.

 

dsc03357_edited

 

V oko so mi padli tudi ti ekološki, ambientalni in dekorativni izdelki iz lesa – luči, sklede, pladnji – znamke ThéSign, pod taktirko oblikovalke Eve Kosovel.

 

dsc03373_edited dsc03374_edited

 

Studio 3S design se je na letošnjih Top idejah predstavil z magnetnim sistemom Steelline_magnet. Sistem je sestavljen iz kovinske plošče, ki jo pričvrstite na steno, nanjo pa z magneti pritrdite vrsto modulnih poličk, držal in obešal. Sistem je zaradi pritrditve z magneti popolnoma prilagodljiv vaši domišljiji.

 

dsc03384_edited dsc03388_edited

 

Mlada oblikovalka Maja Repotočnik iz studia WORK&HOME pa je avtorica te multifunkcionalne pisalne mize Plywork. Miza je zelo praktična, saj je opremljena s priročnim predalom, shranjevalnim prostorom za kable in pisalno površino, ki jo po uporabi elegantno zapremo in že je miza pospravljena. Idealna je za domače delovne kotičke.

 

dsc03397_edited

Foto: Izbirčnica