Dizajn vodnik

NAJBOLJŠE IZ IKEE 2. DEL: SVETILA

Kot sem pisala že v prejšnji objavi, se Ikea zelo trudi biti okolju prijazno podjetje. Njihova zelena usmeritev velja tudi oz. predvsem za svetila.

In res dajejo zgled. Zamenjali so namreč celotno ponudbo, katero sedaj sestavljajo izključno LED svetila. To pomeni, da porabljajo občutno manj energije, hkrati pa je njihova življenjska doba daljša. Z LED tehnologijo lahko dobesedno zremo v svetlejšo prihodnost.

Morda mislite, da Ikeino ponudbo svetil poznate. Tudi sama sem zmotno mislila tako. A pri raziskovanju sem odkrila kar nekaj novosti in dobila tudi nekaj dobrih idej. Veliko je namreč tako imenovanih sestavljank. Kombinacij, katere moramo znati sestaviti sami. To je ta skrivnost, zakaj nekaterih do sedaj nisem odkrila.

In kaj me je najbolj navdušilo?

Ena izmed boljših pogruntavščin je namizna svetilka RIGGAD. Poleg tega, da je lepo oblikovana, je tudi pametna. Noga svetilke namreč služi kot brezžična polnila enota za pametne telefone. Zelo domiselno in praktično. Predvsem za včasih raztresene kot sem sama, ko polnilca v trenutku, ko ga potrebujem, ne najdem nikjer.

Druga ugotovitev oz. zdaj že znano dejstvo je, da so žarnice lahko več, kot le vir svetlobe. Dolgo so ostajale neprivlačne, saj ponavadi niso bile vidne. Sedaj pa so – lepo oblikovane – postale pravi trend. Osvobodile so se pokrival v obliki plafonjer in zdaj nesramežljivo visijo s kablov (ponavadi takšnih šik iz tekstila, v paleti različnih barv). Viden kabel tako ni več greh. Pri industrijskem slogu je v bistvu celo zaželen. Kar je včasih veljalo za nedokončano, je danes paša za oči. Kako se časi spreminjajo.

Tretja stvar, ki me je navdušila, pa so že omenjene kombinacije kablov, žarnic in senčnikov. Nekatere tako logične in preproste, da se jih sama nikoli ne bi domislila. Ha.

Pri Ikei se sprašujejo: “Le kdo rad sedi v temi?”
Tukaj je nadaljevanje. Na vrsti so svetila.

 

01. NAMIZNA SVETILKA SINNERLIG
Še en izjemen predmet serije SINNERLIG, britanske oblikovalke Ilse Crawford. Svetilka je izdelana iz naravnih materialov – kontrast med matiranim steklom in pluto je preprosto čudovit. Oddaja toplo svetlobo, na voljo pa je v dveh velikostih. Za prostore, katerih rdeča nit je narava. Brez odvečne krame.

 

02. DRUŽINA SVETIL RANARP
Robustna in retro. Takšna je družina svetil RANARP. Družino sestavljajo stropna, talna, namizna ter stenska svetilka, katero je s sistemom sponke možno pritrditi tudi na npr. knjižnji regal. Kombinacija kovinskega senčnika v mat črni ali beli barvi ter barva medenine daje svetilom eleganten videz. Z nostalgičnim šarmom nas spominjajo na trideseta leta prejšnjega stoletja. Industrijski trend se očitno nadaljuje.

 

03. STROPNA SVETILKA HEKTAR
Svetilka, narejena, da izstopa. Oblikovalec je navdih za njen industrijski DNK našel v starih tovarnah, bistrojih in gledališčih. Njena oblika je preprosta, volumen pa predimenzioniran. Zato v prostoru ustvari kontrast, ki si ga zasluži. Poleg črne, je sedaj na voljo tudi v beli barvi. 

 

04. NAMIZNA SVETILKA RIGGAD
Svetilka RIGGAD je lepa in pametna hkrati. Poleg njene prvotne funkcije je z njo namreč mogoče tudi brezžično polnjenje pametnega telefona. Sodoben dizajn in odsotnost kablov tako naredijo dom še lepši. 

 

05. ŽARNICA NITTIO
Dolgo so s stropov viseči kabli, na katerih je bila privita žarnica, veljali za neprivlačno, nedokončano. Vendar časi se spreminjajo in žarnice so vmes doživele pravi preporod. Tiste, lepo oblikovane sedaj najraje žarijo same. Tako kot okrogla LED žarnica NITTIO – oblikovana v retro slogu, porabi kar 85 % manj energije, poleg tega pa je njena življenjska doba 20-krat daljša od običajne žarnice.

 

06. SENČNIK ZA SVETILKO JAKOBSBYN
Še en vroč trend so okrogle svetilke iz 70. let. Vendar, če boste svetilko na sliki iskali v Ikeini ponudbi visečih svetil, je tam ne boste našli. Skrivnost se namreč skriva v pravi kombinaciji – ta pa je sestavljena iz senčnika JAKOBSBYN, visečega kabla HEMMA in LED žarnice NITTIO. In prav senčnik v sivem dimljenem steklu ter žarnica NITTIO sta idealen par.

 

07. PODNOŽJE ZA SVETILKO RODD
Še ena tako preprosta rešitev, da mi v bistvu še ni padla na pamet. Kombinacija podnožja RODD v barvi medenine in lepo oblikovana žarnica NITTIO. To je vse. Brez senčnika. Topel ton medenine da prostoru razkošen karakter, kombinacija pa se poda tudi v retro, minimalističen prostor industrijskega videza. Globok petrolejsko moder odtenek zlato še dodatno poudari (na spodnji sliki).

 

08. SENČNIK ZA SVETILKO BRUNSTA
Zadnjo sestavljanko tokrat tvori senčnik geometrijskih oblik BRUNSTA in tekstilni kabel SEKOND. Kabli so na voljo v črni, beli in rdeči barvi, zato si lahko izberemo čisto svojo kombinacijo. Žičnate svetilke v obliki diamantov v zraku pustijo pravi pečat – sploh če jih obesimo v skupini.
Foto © Ikea