Dizajn vodnik

NAJBOLJŠE IZ IKEE 1. DEL: POHIŠTVO IN DODATKI

Fenomen Ikea. Vsi jo poznamo, vsak ima o njej svoje mnenje. Nekateri navdušeni, drugi malo manj. Veliko je tudi takšnih s predsodki. Takšnih, ki mislijo, da se v Ikei prodaja le cenena nekvalitetna »roba«.

Sama sem mnenja, da se v Ikei najde marsikaj. Tudi lepo število kvalitetnih, oblikovalsko dovršenih kosov.

Na voljo je namreč vedno več omejenih serij, ki so plod sodelovanj s priznanimi oblikovalci. Ikea tudi vedno več pozornosti in časa namenja zelenemu, okolju prijaznemu življenjskemu slogu. To se kaže v izdelkih, izdelanih iz recikliranih ter naravnih materialov. Kar dela Ikeo še posebej privlačno je njen dosegljiv cenovni razred ter ustrezno razmerje med ceno in kakovostjo. Morda kdo ne bi verjel, vendar pri švedskem gigantu se najdejo tudi pohištveni kosi iz masivnega lesa.

Za pravi izbor pa je včasih potrebno imeti srečno roko oz. je priporočljivo vsaj malo poznati njihovo ponudbo.

Zato sem se odločila, da naredim izbor pohištvenih kosov, ki ponujajo nekaj več. In bolj ko sem brskala, več sem jih našla. Zato sem jih razdelila na dva dela – prvega, ki vsebuje pohištvo in dodatke ter drugega, v katerem bodo predstavljena svetila. Upam, da komu olajšam odločitev oz. morda kdo odkrije kos, za katerega ni vedel, da v Ikeini ponudbi sploh obstaja. Tudi sama sem odkrila nekaj takšnih.

Tu je prvi del. To je moj izbor …

 

01. BESTÅ
BESTÅ je zagotovo Ikeina najbolj priljubljena in prepoznavna serija, ki nudi skoraj neskončno mnogo kombinacij in postavitev. Najbolj pogosto je z njo opremljena dnevna soba, umestiti pa jo je mogoče tudi v druge prostore, od otroške sobe do pisarne. Na voljo je veliko različnih barvnih kombinacij front in predalov.

 

02. IVAR
Razgaljen les v vsej svoji lepoti. Serija pohištva IVAR je namreč izdelana iz trpežnega masivnega bora, ki ga lahko sami obarvamo v svoj najljubši odtenek. A tudi nepobarvan, naraven les je zelo lep. Vzorci iz letnic in grč pohištvu dajejo unikaten pečat, le-ta pa v prostor odseva občutek prvinskosti. Kot bi bivali v borovem gozdu.

 

03. PREDALNIK IKEA PS 2012
IKEA PS je posebna kolekcija. Vedno zanimiva, ponavadi malo odštekana, takšna, ki ponuja prilagodljive rešitve za mlade (ter mlade po duši) in urbane ljudi. Za ljudi, ki živijo v tem trenutku. Kot ostali kosi v mojem izboru, je tudi ta predalnik naraven, izdelan iz masivnega borovega lesa. Znotraj so predali obarvani rdeče, kar ustvarja kontrast, predalniku pa daje poseben karakter.

 

04. MIZE SERIJE LISABO
Več jih je, namreč – pisalna, kuhinjska in dve velikosti klubskih. S posebej obdelano mat površino in vzorcem s temnejšim pasom v pepelnati barvi je vsaka edinstvena. Pisalna miza LISABO pa je prejela tudi eno najprestižnih oblikovalskih nagrad – Red Dot Award. Nagrajena je bila zaradi svoje inovativne zasnove s klik sistemom in lahko konstrukcijo. Noge so izdelane iz masivnega lesa breze, ploskev pa je iz furnirja v barvi jesenovine.

 

05. PISALNA MIZA LILLÅSEN
Majhna, izdelana iz trpežnega, obstojnega in obnovljivega bambusa, je miza LILLÅSEN ravno pravšnja za stanovanja omejena s prostorom. Stoječa na elegantnih kovinskih belih nogicah je, v svetlih barvah in naravnih materialih, lep dodatek vsakemu prostoru. Kreativni kotiček si tako lahko doma omislimo pravzaprav kjerkoli. Dodaten plus so trije predalčki, v katere pospravimo pisarniške pripomočke.

 

06. VRTLJIVI STOL KULLABERG
Navdih za vrtljivi stol je oblikovalka našla v industrijskem stilu. Rustikalen retro stol, vendar z značilnostmi, kot jih imajo stoli danes. Rezultat je preprost, a brezčasen stol, na katerem je sedenje zares udobno.

 

07.  STEKLENA POSODA S POKROVOM SINNERLIG
SINNERLIG je še ena kolekcija, narejena iz čudovitih naravnih materialov, katero je oblikovala priznana britanska oblikovalka Ilse Crawford. Vsi kosi kolekcije so preprosti, enostavni, a ravno to jih dela lepe. Posoda na sliki je iz pihanega stekla, uporabna kot vaza ali pa s pripadajočim pokrovom iz plute služi kot doza za shranjevanje oz. bolj ustrezno – razkazovanje lepih predmetov.

 

08. POSTELJNINA TUVBRÄCKA
Črte, te pogumne črte. Črtast trend se pojavlja vedno znova in nikoli zares ne gre v pozabo. Ta grafični efekt je v bistvu vedno prisoten in z njim pač ne moremo zgrešiti. Črtast vzorec v črno-beli kombinaciji je primeren tako za poletje, kot zimo. Skandinavsko, preprosto, čudovito.

 

09. KLUBSKA MIZA IN SKLEDA SVÄRTAN
Omejena kolekcija SVÄRTAN je nastala izpod rok švedskega modnega oblikovalca Martina Bergströma. Ta nas vabi, da odkrijemo Indijo, kot je še ne poznamo – v odsotnosti živopisanih barv. Takšno, kjer se prepletajo le črni, beli in sivi odtenki. Iz kolekcije najbolj izstopata velika črna dekorativna skleda s poudarjeno neenakomerno strukturo ter okrogla klubska miza podobnih lastnosti.

 

10. LONEC ANVÄNDBAR
Kolekcija ANVÄNDBAR nas spodbuja k bolj zelenemu oz. trajnostnemu življenjskemu slogu doma. Okolju prijazen lonec ANVÄNDBAR je izdelan iz gline. Tradicija kuhanja v lončeni posodi pa je najbrž stara toliko, kot kuhanje samo. Kuhanje v takšni posodi je enostavno in ekonomično, hrana pa ima poln okus.

Foto © Ikea