Življenjski slog

LONDON · 9 LOKACIJ, KI JIH TAM VEDNO OBIŠČEM

London je moje priljubljeno mesto in vanj se vedno rada vračam. A oktober je, vsaj zame, še zadnji mesec v letu, ko je njegov obisk še sprejemljiv, brez pretirane gneče. Namreč, ne samo, da se nahaja v drugem časovnem pasu, tam je trenutno drug tudi letni čas. Oxford Street je praznično okrašena že od začetka oktobra, božično dekoracijo pa se dobi že po večini trgovin.

Prekmalu. Čisto prekmalu. Kakor koli, prejšnji teden sem se z veseljem spet odpravila na obisk. Tako, čisto zase in za svojo dušo. Da raziščem vse, kar me zanima, povonjam vse mogoče sveče in nišne parfume, si naredim sto različnih seznamov želja.

Bila sem prepričana, da objave iz Londona ne bo. London je namreč ogromen in nepredstavljiva mi je bila misel, da bi delala nekakšen vodnik po Londonu?! Lepo prosim. Niti slučajno si ne delam utvar, da sem tam že vse odkrila, čeprav ga za turistko relativno dobro poznam. Poleg tega je s takšnimi vodniki ogromno dela. Jaz pa se grem zabavat in imet fino. Ne, ne bom kot nora letala okoli in naredila par tisoč slik samo zaradi objave. Tako sem se pred odhodom pogovarjala sama s sabo in sprejela končno odločitev.

Večina fotografij je bila zato posneta s telefonom, mimogrede. Ker je tako bolj enostavno. Potem pa jih doma pregledujem in si mislim, saj sploh niso tako »švoh«. Ampak za vodnik nimam ne materiala ne poguma. In tako se odločim, da namesto vodnika, raje delim lokacije, katere obiščem vedno znova. Brez katerih v Londonu pač ne gre.

Svojo »turo« ponavadi začnem z obiskom trga Sloane Square. V njegovi neposredni (pa tudi malo bolj oddaljeni) bližini je posejanih veliko zanimivih lokalov, trgovinic in butikov. Pri tistih, ta pregrešno dragih, opravim le denarnici zelo prijazen »window shopping«.

Predvsem pa je Sloane Square odlična izhodiščna točka za meni zelo ljubo ulico King’s Road. Tukaj se namreč nahaja kar nekaj luštnih trgovin, gneča pa je občutno manjša kot na Oxford ali Regent Street.  Najde se recimo Habitat, pa Anthropologie, India Jane, vse do salonov res hudih pohištvenih znamk kot sta italijanska Lema in Poliform. Pa da ne pozabim na Saatchi Gallery. Galerija, kjer je na sporedu vedno kaj odbitega.

Eden mojih glavnih ciljev na King’s Road je že omenjena Anthropologie. Trgovino obožujem, odkar sem prvič stopila vanjo (in tega je že skoraj desetletje). Res imajo lepe stvari in tam vedno najdem kaj zase. Ne vem, če se mi je že zgodilo, da bi iz Anthropologie kdaj odšla praznih rok. Veliko barv, boho chic stil, eklektični miks vsega, le minimalizma ne. Najboljše pa je, da imajo tudi spletno trgovino. Tako kakšne težje stvari, ki se jim za trenutek lahko uprem, raje enostavno naročim prek spleta.

Liberty. Ah, Liberty je klasika. Obisk te veleblagovnice zgrajene v tudorskem slogu je kot obisk dobrega starega prijatelja. Brez obiska in pozdrava pač ne gre. Že zaradi občutka domačnosti. Pa tudi zato, ker imajo super izbiro parfumov, dišečih sveč za dom in sploh vseh tistih znamk, ki so mi pri srcu. V četrtem nadstropju, kjer se nahajajo dodatki za dom, pa vsakič znova odkrijem kaj vznemirljivega. Med enim izmed zadnjih obiskov je to bila znamka Astier de Vilatte, čudovite keramične umetnine iz Pariza in pa kotiček oblikovalca Toma Dixona.

Še ena lepa zgradba je Michelin House. Stavba, ki je bila zgrajena v začetku prejšnjega stoletja kot sedež gumarskega podjetja Michelin. Njihov zaščitni znak možiček Bibendum ali po domače »Mišelinček« je tudi nam dobro znan. No in če je že sama zgradba tako lepa, bi bil greh, da ne bi bila vsaj takšna tudi njena vsebina. In tudi je. V notranjosti se nahaja odlična restavracija in pa The Conran Shop, meka za vse ljubitelje lepega doma in dobrega življenjskega sloga.

Redchurch Street je še ena tistih zanimivih ulic, kjer se nahaja kar nekaj oh in sploh kul hipsterskih lokalov, bistrojev in kar je še takšnega. Na primer bistro Franze & Evans, trgovina Labour & Wait, pa bar The Owl & Pussycat. Nahajamo se namreč v predelu Shoreditch, ki je, sploh med kreativno sceno, zelo priljubljen. No, moja najljubša v tej ulici je pohištvena trgovina s konceptom Monologue. Odkrila sem jo šele na mojem predzadnjem obisku Londona, a se je hitro znašla med tistimi, ki jih bom redno obiskovala. Vse, kar zagledam tam, se znajde na moji listi želja. Noro.

Skandium je, kot pove že ime, sinonim za skandinavski dizajn. Pred kratkim so se preselili. Nič več jih ni moč najti na Brompton Road, malo naprej od Harrodsa. Njihova najnovejša, a tudi najbolj zanimiva trgovina je sedaj Skandium Townhouse na 31 Thurloe Place, South Kensington. Tradicionalna, štirinadstropna meščanska hiša, spremenjena v skandinavski dom, kjer je vse naprodaj. Le čez cesto pa se nahaja še en Skandium z manjšim pohištvom in dodatki. Kako priročno.

Na obveznem postanku se ustavim še v blagovnici Fortnum & Mason in arkadni pasaži Burlington, ki domujeta na robu Mayfaira. Obe še vedno skrivata tradicionalnega angleškega duha. Kot v starih časih je. Burlingtonovo arkado na obeh straneh še vedno varujeta prijazna gospoda z visokima cilindroma. In tam čisto na začetku, kjer se nahaja s sladkimi pregrehami založen Ladurée, si zagotovo že zaslužim kakšen macaron in skodelico čaja.

Le streljaj stran se nahaja še Maison Assouline, knjigarna s čudovitimi lifestyle knjigami. Za nekoga, ki je utrgan na slikanice za odrasle (ne tiste xxx) oz. ne vem, kako naj sicer poimenujem lepe knjige s slikami, je to zagotovo pravi kraj. Lokacij, ki jih obiščem vedno znova je še kar nekaj, a naj bo zaenkrat dovolj.

 

SLOANE SQUARE & KING’S ROAD
Podzemna postaja: Sloane Square (District ali Circle Line)

 

ANTHROPOLOGIE
158 Regent Street / 131-141 King’s Road, London
anthropologie.eu

 

“Ne vem, če se mi je že zgodilo, da bi iz Anthropologie kdaj odšla praznih rok. Veliko barv, boho chic stil, eklektični miks vsega, le minimalizma ne.”

 

 

LIBERTY
Regent Street, Carnaby, London
libertylondon.com

 

“Ah, Liberty je klasika. Obisk te veleblagovnice zgrajene v tudorskem slogu je kot obisk dobrega starega prijatelja. V četrtem nadstropju, kjer se nahajajo dodatki za dom, vsakič znova odkrijem kaj vznemirljivega.”

 

 

THE CONRAN SHOP
Michelin House, 81 Fulham Road, Chelsea, London
conranshop.co.uk

 

“Še ena lepa zgradba je Michelin House. V notranjosti se nahaja odlična restavracija in pa The Conran Shop, meka za vse ljubitelje lepega doma in dobrega življenjskega sloga.”

 

 

MONOLOGUE
93 Redchurch Street, London
monologuelondon.com

 

SKANDIUM TOWN HOUSE
31 Thurloe Place, Kensington, London
skandium.com

 

“Skandium je sinonim za skandinavski dizajn. Njihova najnovejša in najbolj zanimiva je tradicionalna, štirinadstropna meščanska hiša, spremenjena v skandinavski dom, kjer je vse naprodaj.”

 

 

SKANDIUM THURLOE PLACE
35-36 Thurloe Place, Kensington, London
skandium.com

 

“Le čez cesto se nahaja še en Skandium z manjšim pohištvom in dodatki. Kako priročno.”

 

 

FORTNUM & MASON
181 Piccadilly, St. James’s, London
fortnumandmason.com

 

BURLINGTON ARCADE
51 Piccadilly, Mayfair, London
burlington-arcade.co.uk

 

“Čisto na začetku Burlingtonove arkade, kjer se nahaja s sladkimi pregrehami založen Ladurée, si zagotovo že zaslužim kakšen macaron in skodelico čaja.”

 

 

MAISON ASSOULINE
196 A Piccadilly, St. James’s, London
assouline.com

Foto © Izbirčnica