Dizajn vodnik

LINDEN · NOVA SLOVENSKA POHIŠTVENA ZNAMKA

Zadnjič malo pregledujem, kaj je novega na Instagramu, ko se mi na ekranu naenkrat pokaže oglas. Pohištvo Linden. Izgleda moderno, lepo oblikovano. Oglas je v slovenščini. Kliknem.

Je mogoče, da gre za slovensko znamko? Navdušena začnem raziskovati (ja, vedno me preplavi navdušenje, ko odkrijem kakšen oblikovalski presežek, ki je rezultat domačih oblikovalcev). Kmalu ugotovim, kakšna je zgodba. Da, gre za novo slovensko pohištveno znamko, vendar za njo stoji 30 in več let znanja in tradicije. Linden je namreč blagovna znamka znanega podjetja Žakelj, ki oblazinjeno pohištvo izdeluje že od leta 1987.

Nova znamka, nov koncept

Ker me je zanimalo več, kontaktiram Ireno Žakelj Gašperin in dogovoriva se za srečanje. Pove mi, da je bil program sprva zasnovan za podjetja – hotele, restavracije, pisarne, skratka ne za domačo uporabo (tudi zato spletna stran še ne obstaja v slovenščini). In glede na to, da je pohištvo sodobnejše in drugačno od programa, ki ga podjetje Žakelj sicer ponuja, so se odločili za novo blagovno znamko z lepše zvenečim imenom (tudi za tuje trge). A elementi so oblikovani tako funkcionalno, da odlično pašejo tudi v vsak dom.

Kolekcijo zaznamujejo sodobnost in preprostost, ravne, čiste linije, naravni materiali in nenazadnje visoka raven kvalitete. Nekateri kosi se spogledujejo s 70. leti prejšnjega stoletja, premišljena kombinacija materialov pa v prostor vnese toplino. Največja prednost elementov je njihova prilagodljivost. Vsi so namreč v veliki meri prilagodljivi željam kupca in/ali potrebam prostora.

Vse pohištvene kose, skupaj s celostno podobo znamke Linden je oblikovala ekipa Grupo H, multidisciplinarni studio iz Kranja. Pohištvo je tako v celotnem procesu od oblikovanja do izdelave plod slovenskega znanja, prav tako pa je v Sloveniji tudi izdelano – podjetje ima sedež v Žireh.

Logan, Davis, Belmont, Alley, Piano in Clark – elementi s katerimi lahko v celoti opremimo dnevni prostor ali spalnico

Kolekcijo sestavljajo fotelj Davis, ki je kos z močnim karakterjem – pristajajo mu močne, kontrastne barve, njegove linije v kombinaciji s kovinskimi nogicami, pa ga uvrščajo med retro predstavnike. Modularen kavč Logan, kateremu elementi se lahko poljubno dodajajo, je lahko lep zase (kot dvo- ali trosed), lahko pa tvori čudovite večje postavitve. Rezultat različnih elementov, tkanin ter variacij podnožja (les ali kovina) je neskončno možnih kombinacij.

Nad elegantnim kavčem Belmont v kombinaciji rožnate, lesenih nogic ter stranskimi blazinami se bo najverjetneje navduševal predvsem ženski del populacije, sivo-črno oblazinjenje s kovinskim podnožjem pa je zelo izčiščeno, moško. V vsakem primeru je kavč tako poseben, da bo zagotovo glavni poudarek prostora, v katerem se bo nahajal.

V ponudbi sta še raztegljiv kavč z ležiščem Clark in vzglavje postelje in postelja Plano. Clark na prvi pogled izgleda preprost, lepo oblikovan kavč in po videzu nikakor ne izdaja, da se v njem skriva udobno ležišče. Postelja pa je z impresivnim vzglavjem v mnogo različnih izvedbah prav tako razred zase.

Nabor znamke Linden zaokrožajo igrivi, moderni elementi mizic in taburejev v različnih izvedbah po imenu Alley. Ti se kot dodatki zelo lepo prilegajo ostalemu oblazinjenemu pohištvu, lahko pa jih kot samostojne elemente uporabimo pravzaprav kjerkoli.

Kar nekaj navedenih kosov je na ogled v salonu Žakelj v BTC-ju v Ljubljani in prav užitek si jih je ogledati in jih otipati tudi od blizu.

Linden lahko obiščeš/slediš tudi tu:
SPLETNA STRANFACEBOOKINSTAGRAM

 

Logan

 

Davis

 

Clark

 

Alley

 

Belmont

Foto © Benja Pavlin, revija Outsider / arhiv Linden / renderji Grupo H