Dizajn vodnik

DIZAJN VODNIK PO ZAGREBU, 1. DEL

Kdaj ste bili nazadnje v Zagrebu? Jaz, priznam, nisem bila že lep čas. Zato je bil konec poletja idealen izgovor, da se odpravim v hrvaško glavno mesto. In frekvenca obiska se bo sedaj zagotovo spremenila. Zagreb me je “sezul”, popolnoma navdušil oz. kar je še teh presežnikov.  Obljubila sem si, da zagotovo kmalu pridem po še.

Tako blizu, a tako spregledan. To je prva asociacija, ki mi pade na pamet. Le uro in pol vožnje iz Ljubljane (iz Novega mesta in Maribora še manj), a se nam poleti bolj mudi na obalo. Le komu se da v vročini raziskovati ulice razbeljenega betona in asfalta? A delamo mu krivico, veliko namreč ponuja, toliko je za videti. Zagreb je mesto muzejev, dobrih restavracij ter odličnega nočnega življenja. Mesto, ki vsako leto postaja bolj svetovljansko. Najbolj pa me je – kot ljubiteljico oblikovanja, lepih prostorov in stvari – seveda navdušilo dejstvo, da tudi dizajn scena ne spi. Nasprotno.

Zato ne bom pisala, kako obvezen je postanek na tržnici Dolac, ali pa razkazovanje na Špici, oziroma kako ne smemo spregledati najbolj živahne in družabne Tkalčićeve (in kar je še ostalih zagrebških znamenitosti, ki jih ni malo). Ne. Tokrat sem si vzela čas za raziskovanje mesta po moje. Vodnik sem razdelila na dva dela. V tem boste našli naslove trgovin s pohištvom in dodatki, v drugem delu pa ostale “kul” dizajn naslove.

V primerjavi z Ljubljano je Zagreb ogromen. Ima približno 800.000 prebivalcev, z okolico pa se približa milijonu. Kar pa je že zelo lepa številka. In to se pozna tudi pri ponudbi. Mesto me je z dobrimi dizajn naslovi namreč čisto presenetilo (ogromno jih je in vseh pač ne morem našteti, ne delam pa si tudi utvar, da sem vse odkrila). Da bi lahko našla vse, bi potrebovala kaj več, kot le tri dni.

Nakupovalna ulica številka ena je seveda Ilica. Ulica zahodno od glavnega zagrebškega trga Bana Jelačića, po kateri je sprehod obvezen. Na njej se nahaja kar nekaj zanimivih trgovin. Precej na začetku, na številki 11, se, ko vstopiš v notranjost dvorišča, prikaže luštna majhna trgovina Dizajnoholik. Ime je že pravo in me prepriča, da vstopim. Veliko dodatkov za dom, najbolj se razveselim, ko zagledam keramične skodelice slovenske umetnice Polone Polone.

Ilica je zelo dolga. In nikoli nisem pešačila tako daleč, da bi prišla do številke 186. Naslednji moj cilj je namreč salon BoConcept. BoConcept je danska blagovna znamka pohištva in dodatkov, ki je pri nas žal ni na voljo. Časovno moj obisk ni bil najbolj posrečen, saj je po koncu poletnih razprodaj trgovina delovala nekoliko izpraznjeno, a še vedno sem imela kaj videti. Menda je nova pošiljka dobrega dizajna že na poti, zgodnji junijski termin prihodnje leto pa je tudi že označen v koledarju. ; )

MS studio+bottega na Boškovićevi odkrijem čisto po naključju, medtem ko iščem nekaj drugega. Izložba me premami in pozvonim pri vratih. Odpre se mi nov svet, studio je pravljičen. V ponudbi imajo namreč belgijsko znamko Flamant in angleško znamko Neptune. Obe zelo tradicionalni, ponujata masivno pohištvo iz nekega drugega obdobja. Stena v morsko modri barvi še bolj poudari belo omaro in dodatke v prostoru. Ču-do-vi-to!

Na Tkalčićevi, po kateri sem se sprehodila vsak dan vsaj dvakrat, se nahaja Modus design store. Tudi tukaj je na voljo veliko skandinavskega oblikovanja. Veliko Slovencev jo obišče, ker ponujajo zelo priljubljeno znamko dišav in parfumskih sveč za dom Diptyque (ki je še ena od teh, za katero smo pri nas prikrajšani). No, dobi se na spletu, a ker gre za dišave, jih je fino prej malo “poduhati”.

Čisto na koncu Tkalčićeve oz. še kakšnih petdeset metrov naprej se nahaja Kaptol Centar. Pač še eno nakupovalno središče, si mislim. A kot se izkaže, sem ga malo podcenila. Nisem si namreč mislila, da v njem lahko najdem tako čudovit salon dodatkov in pohištva, kot je Et Cetera. Velik, prostoren, z zares ogromno izbiro dobrih oblikovalskih znamk. Kraj, kamor bi se lahko za nekaj časa tudi naselila. Med drugim imajo v ponudbi tudi trenutno zelo priljubljeni Beetle Chair danske znamke Gubi.

Malce ven iz strogega centra mesta, na Aveniji Grada Vukovara se nahaja salon Art Interijeri. Oziroma kar dva salona, saj se prvi, žepu malo bolj prijazen nahaja na vhodu A, tisti drugi, pregrešno drag, a tudi pregrešno lep pa na vhodu C. Tam ne morem odlepiti oči iz počivalnika “Take a line for a walk” znamke Moroso, ki ga v takšni kombinaciji še nisem videla (spredaj vzorčasta tkanina, zadaj usnje v zelenem odtenku). Kako noro dobro, vsi tisti enobarvni iz spomina čisto zbledijo. Seveda pa je takšnih kosov še kar nekaj in tudi cene v hrvaških kunah se zdijo vrtoglavo visoke. Grem raje ven.

Mimo obveznega postanka v Ikei tudi ne gre. V zagrebški sem bila prvič in všeč mi je, ker je res pregledna. Tudi cene tukaj so bolj normalne. Kakšno olajšanje.

 

ART INTERIJERI
Avenija grada Vukovara 284, Zagreb
www.artinterijeri.hr

 

BO CONCEPT
Ilica 186, Zagreb
www.boconcept.com

 

MODUS DESIGN SHOP
Tkalčićeva 48, Zagreb
www.modusdesignshop.com

 

DIZAJNOHOLIK
Ilica 11, Zagreb
www.dizajnholik.hr

 

ET CETERA
Kaptol centar, Nova ves 17, Zagreb
www.et-cetera.hr

 

MS STUDIO+BOTTEGA
Boškovićeva 24, Zagreb
www.msstudio-bottega.com

 

IKEA
Ulica Alfreda Nobela 2, Otok Svibovski, Zagreb
www.ikea.hr

Foto © Izbirčnica