Na obisku

SVETLI NOVI ČASI PRENOVLJENE HIŠE V DOMŽALAH

Dokaj tipično slovenska, zgrajena pred dvajsetimi leti in opremljena takratnemu času primerno – brez arhitekturnih presežkov, s tlorisom, ki prej ločuje, kot povezuje ter veliko temnega lesa – hiša v Domžalah stanovalcema ni več ponujala želenega udobja. Način življenja para se je v dveh desetletjih namreč korenito spremenil.

Naročnika sta začutila potrebo po temeljiti preobrazbi doma – tako v funkcionalnem, kot tudi estetskem smislu. Na pomoč sta zato poklicala ekipo GAO arhitektov z arhitektko Petro Zakrajšek na čelu. Rezultat sodelovanja je popolnoma prenovljen, moderen, svetel in funkcionalen interier hiše.

Arhitektka pove, da je bil prvi instinktivni impulz (ter hkrati kreativni izziv) ob ogledu hiše, kako z eno potezo povezati vse tri glavne sklope: kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Rešitev so oblikovali v podobi stene-omare: na strani hodnika se skrivajo garderobne omare, s strani dnevnega dela pa stanovalca razveseljujejo osvetljene niše z okrasnimi predmeti, omarice za shranjevanje knjig ter prostor za televizijo. Velika lesena struktura v oljenem furnirju deluje prefinjeno in organsko ter prevzema največjo težo v prostoru.

Ostala dva lesena sklopa sta delavni pult v kuhinji in jedilna miza, oba iz svetlega masivnega hrasta, obdelana z naravnim efektom olja. V primerjavi z ostalimi lesenimi površinami pa delujeta sveže in lahkotno.

Bistven element povezave med kuhinjo, jedilno mizo in sedežno garnituro pa so tudi svetila Spider. Igriva razporeditev kromiranih srebrnih bučk s svojo nežnostjo in razpršenostjo ustvarja zanimivo igro svetlobe. Svetila se ponovijo še nad delavnim pultom in jedilno mizo, kar v prostor vnaša harmonijo.

Rdeča nit vseh prostorov so ogledala. Ta prostor povečajo in obogatijo. Tako ni naključje, da je najbolj impozanten kos, ki zaključuje kuhinjsko-jedilni del prav antično ogledalo. Tu se pogled ustavi in odseva hkrati.

Celoten ambient je omehčan z bogatimi belimi zavesami. Le-te prostor objamejo kot v gledališču, hkrati pa ga tudi zvočno umirijo. Dnevni del na sredini dopolni nizka črna vitrina, poleg sive sedežne garniture iz kvalitetnega tapetnega blaga, oblikovane po meri.

Umetniške slike so stene krasile že prej, a so zdaj v prostor umeščene na novo, v skladu z načrtom. Ker je celostna podoba notranjosti hiše prostornejša, svetlejša in modernejša se tudi umetnine zlijejo z njim, kot da so tu že od nekdaj. Kopalnici sta oblikovani v skladu s trenutnimi trendi – enostavno, svetlo in funkcionalno.

Brez profesionalne ekipe takšen estetski preskok zagotovo ne bi bil mogoč in še enkrat več se izkaže, da je strokovna pomoč ne le zaželena, ampak nujna.

Ekipi Gao arhitekti lahko sledite tudi tukaj:
spletna stranFacebook ∙ Instagram

Foto © Miran Kambič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja