Dizajn vodnik

16 ODTENKOV ROŽNATE

Da je družba Pantone za letošnjo barvo leta izbrala nežno rožnato, čivkajo že vrabci. Ker pa smo v rožnatem oktobru, sem se odločila, da tudi sama sestavim listo oblazinjenih kosov in dodatkov za dom v pastelnih roza in pudrastih odtenkih.mt0382ls2

Rožnata pohištvu in dodatkom odlično pristoji.  In prav zato so odtenki roza – od mehke pastelne oz. pudrasto roza do bolj živahnih rožnatih tonov, med oblikovalci zelo priljubljeni.

Nežna rožnata je stereotipno barva za deklice. A barva ponuja več. Postala je nepogrešljiva pri opremljanju doma. V rožnato je namreč odetih vedno več dodatkov za dom, kuhinjskih pripomočkov in pohištva. Ko sem začela sestavljati tole lestvico, sem imela namreč kar nekaj težav, kaj nanjo uvrstiti. Kar naenkrat je bil seznam predolg, toliko lepih predmetov sem izbrskala iz mojega arhiva. Morda pa izbor dobi tudi svoje nadaljevanje.

Kakor koli, rožnata je zame barva sanj, je mehka, nedolžna in zelo ženstvena.  Zlasti lepo se poda k beli in sivi ter k naravnemu lesu. In prav to je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je tako priljubljena – ker jo je enostavno kombinirati s svetlimi in temnimi sivimi odtenki in nevtralnimi barvami, ki ponavadi prevladujejo v naših domovih. Hkrati pa poživi in omehča videz vsakega prostora. In nič ne kaže, da bi se rožnati trend poslavljal, nasprotno!

Svet skozi rožnata očala najbolj doživljajo pri blagovnih znamkah Ligne Roset, Muuto, pa tudi Normann Copenhagen in Moroso. Pravzaprav pa danes skoraj ni blagovne znamke, ki v roza ne bi preoblekla vsaj kakšnega kosa.

Tule so moji predlogi, kako z lepimi predmeti v barvi leta 2016, poživiti domovanje:

01. Trosed Connect, Muuto

connect_rose_around_mingle

02. Stol Oslo, Muuto

ply_20rug_20-_20muuto_20-_20mood_20jaunemuuto_oslo_chair_steelcut_515_rose

03. Dvosed MCD, Ligne Roset

ligne-roset-mcd-sofas-modern-furniture-los-angeles-36

 

04. Fotelj Ruché, Ligne Roset

ruche-ligne-roset-armchair

05. Fotelj Plumy, Ligne Roset

49856_05

 

06. Postelja Desdémone, Ligne Rosetdesdemone_beds_720x393

 

07. Fotelj Ro, Fritz Hansen

fritz-hansen-ro-easy-chair-wooden-base-in-light-pink-1fritz-hansen-ro-easy-chair

 

08. Fotelj Toa, Ligne Rosetligne-roset-chair_remi-bouhaniche_dezeen_784_10toa-ligne-roset-armchair

 

09. Preproga Oona, Normann Copenhagen

normann-copenhagen-carpet-oona-pink-wool-175x140cm

 

10. Vaza Alvar Aalto in kelih Kastehelmi, Iittala

iittala-alvar-aalto-collection-vase-160_mm-salmon-pink

kastehelmi_bowl_104mm_35cl_salmon_pink_jpg

 

11. Namizna svetilka Binic, Foscarinifoscarini-binic-lamp-pink

 

12. Stropna svetilka E27, Muutomuuto-e27-pendant-light-blue

 

13. Mešalnik Artisan, KitchenAidkitchenaids

 

14. Toaster Smeg684335__2l

 

15. Skleda Piccadilly, Sagaform419785_5017313

 

16. Dišeča sveča v kozarcu Peony, Yankee Candle

ycpsj-1

Foto: Arhiv proizvajalcev

Zastopnik za blagovno znamko Ligne Roset je Adut Interier, Dunajska cesta 13 v Ljubljani, znamki KitchenAid in Iittala sta na voljo v id:doma, Slovenska cesta 9, Ljubljana,  Muuto je na voljo v salonu Moderna na Jarški cesti 10 b v Ljubljani, Normann Copenhagen je na voljo v Elementare.si, Resljeva cesta 3 ali Kubus-Interier, Vegova ulica 2, Ljubljana, Foscarini pa je na voljo v Nova showroom, Šmartinska 53 ali Orion Intertrade, Celovška 149 b, Ljubljana, Yankee Candle pa najdete v Vonj Narave ali v trgovinah 1001 dar.