Dizajn vodnik

NEKAJ NASVETOV ZA BOŽIČNO POGRNJENO MIZO

Voham jih. Čisto blizu, za vogalom so že … Božični in novoletni prazniki, seveda. Miza pa je tista glavna točka srečanja, kamor posedemo goste h kosilu ali večerji. Zato naj bo ta še posebej praznična.

Za praznike ponavadi na mizo damo najboljše, kar imamo. Komplet krožnikov, ki ga morda hranimo le za posebne priložnosti. Čeprav sem sama mnenja, da tudi najlepše stvari, kot so porcelan ali kristalni kozarci, uporabljajmo čim bolj pogosto. Življenje je namreč prekratko, da bi čakali le na posebne priložnosti.

Kakor koli. Kako se lotiti vsega skupaj? Vse se začne s čistim, opranim in zlikanim prtom, ki je osnova praznično pogrnjene mize. Brez njega ne gre. Priznam, svoje sem sicer navajena brez, a s prtom res izgleda bolj svečano.

Postavitev pogrinjka začnemo s podkrožnikom. Lahko ga tudi izpustimo, a miza z njim res deluje bolj praznično. Koliko krožnikov sledi, je odvisno od števila jedi, ki jih bomo postregli. Pravo praznično vzdušje pa naredi ostala dekoracija – na primer svečke, lahko šopek cvetjabožična zvezda, omelo ali suhe veje, na katere obesimo božične okraske … idej je neskončno. Seveda brez pretiravanja, saj mora ostati kar nekaj prostora za hrano in pijačo. Goste pa bomo zelo lepo presenetili tudi, če jih bo na mizi čakalo drobno darilce. Lahko le v obliki čokoladnega bonbona ali lepe misli.

Kako pravilno postaviti pogrinjek

Za tiste, ki ste špricali gospodinjstvo, ali pač tega nikoli niste jemali, naj na hitro ponovim, kakšna je pravilna postavitev pogrinjka. Kot že rečeno, je število krožnikov odvisno od števila hodov. Jedilni pribor pa se postavi sledeče – na levo stran postavimo vilice, na desno pa najprej nož, kjer je rezilo obrnjeno proti krožniku, nato sledi žlica. Pribor za desert je nad krožnikom, in sicer najprej vilice in nato žlička. Na strani vilic, torej levi, so lahko največ trije kosi pribora, na desni največ štiri, nad krožnikom največ dva. Pribor vedno jemljemo iz zunanje strani (za predjedi uporabljamo manjši pribor, za glavne jedi pa pribor običajne velikosti). Kozarec naj se nahaja na desni strani pogrinjka. Med pogrinjki naj bo dovolj prostora (!).

Čeprav je barvno usklajena miza privlačnejša za oko, se s tem ne obremenjujte preveč. Včasih je čar ravno v kombiniranju (včasih mogoče nezdružljivega). Zakaj pa ne bi bil vsak pogrinjek malo drugačen.

Manjkati pa seveda ne sme tudi prtiček. Ta je (idealno) iz blaga. Pri postavitvi prtička pustimo domišljiji prosto pot (lahko ga domiselno zložimo v različne oblike, ga postavimo na krožnik, podkrožnik, …).

Sicer pa – naj se sliši še tako klišejsko, najbolj pomembno je sproščeno vzdušje in prava družba. Še tako dovršeno okrašena praznična miza ne more nadomestiti pristnega objema osebe, ki ti je zares pri srcu. Zato, naredite si praznovanje po svoji meri in kot vam le najbolj ustreza.

 

izbrani predmeti:
steklene čaše Maribowl, Iittala, ID:Doma
visok steklen svečnik Flamant, Hiša Flamant
kristalni kozarci Arnstadt Kristall, Mimi porcelan
krožniki Royal Copenhagen, Royal Limoges, Rosenthal, Versace, Weimar Porzellan, Kahla, vse Mimi porcelan
pribor Sambonet, Mimi porcelan
prt Meavista

foto & stajling: Izbirčnica

 

“Vse se začne s čistim, opranim in zlikanim prtom, ki je osnova praznično pogrnjene mize.”

 

 

“Koliko krožnikov sledi, je odvisno od števila jedi, ki jih bomo postregli.”

 

 

“Goste bomo zelo lepo presenetili, če jih bo na mizi čakalo drobno darilce. Lahko le v obliki čokoladnega bonbona ali lepe misli.”

 

Foto © Izbirčnica